Redactie - 11 juni 2019

Escaping from the gravity of legacy...

De ‘zwaartekracht’ van maatwerk legacy software vraagt steeds meer aandacht en tijd van IT-managers die hiermee ook legacy-teams en -processen in stand houden. Dit gaat ten koste van de wendbaarheid van de organisatie, kannibaliseert het innovatiebudget en frustreert bovendien.

Elke organisatie die nog afhankelijk is van maatwerk legacy applicaties weet hoe lastig het is om hiervan af te komen. Vaak zijn deze monolithische toepassingen in de afgelopen vijftien jaar met legacy development tooling gebouwd en bestaan ze uit honderden bedrijfskritische schermen. Met veel kunst en vliegwerk worden legacy development tools gereanimeerd op Windows 10 en ‘wordt het lichtknopje met steeds meer moeite ingedrukt gehouden’. Ondertussen neemt het aantal ontwikkelaars dat met legacy development tools wil en kán werken rap af… Geen houdbare situatie dus.

Toch zie ik dat veel IT-managers het moeilijk vinden om deze neerwaartse spiraal te doorbreken en worstelen met het maken van de businesscase rond modernisering. Daarom blijven ze het maar doorschuiven naar hun opvolger als SEP (Somebody Else’s Problem). Dat is nog eens een erfenis om te krijgen… Tegelijk zie ik ook beslissers die wel de handschoen oppakken, met succesvolle modernisering van IT en Business als gevolg. Waarom lukt het sommigen wel en anderen niet?

Ik zie drie succesfactoren in de praktijk, die ik graag deel om anderen te inspireren:

1. Leiderschap

Modernisering van legacy gaat uiteindelijk om besluitvaardigheid. Er moet een grote drive zijn om de organisatie en het team vooruit te helpen met hedendaagse IT. Er is behoefte aan leiders die op durven staan om de status quo te doorbreken, niet alleen voor hun eigen ego maar met de vooruitgang van de hele groep voor ogen. Doen dus, en niet doorschuiven!

2. Leren door te doen

Door te doen, wordt er inderdaad een pad ingeslagen met onzekerheden. En er gaan ook zeker fouten gemaakt worden. Maar deze dynamiek geeft ook energie en er zal worden geleerd. De verandering van technologie kan gebruikt worden om het team en de processen te innoveren. Door Agile-coaching leert de business weer op IT vertrouwen, omdat er geen ‘nee’ klinkt en op nieuwe manieren wordt samengewerkt.

In onze succesaanpak beginnen we met onze legacy-scan om de bestaande applicatiearchitectuur en -kwaliteit in kaart te brengen. Daaruit vertrekken we met onze klanten op hun moderniseringsreis waarbij we zo snel mogelijk waarde toevoegen met nieuwe (mobiele) applicaties.

3. Low-code

Het juiste gereedschap is cruciaal bij legacy-modernisering. Wij zien dat het low-code platform OutSystems zeer geschikt is voor het moderniseren van legacy, mede omdat het zo goed integreert en makkelijk te leren is. Sommige schermen/modules kunnen in moderniseringsslag misschien direct in de vorm van SaaS afgenomen worden, maar andere zijn zo onderscheidend en bewust als maatwerk gebouwd dat bestaande legacy code met een nieuw front-end ontsloten moet worden. Maar ook volledige herbouw is te overwegen wanneer de kwaliteit van de huidige code onvoldoende is. Met OutSystems kunnen beide aanpakken gevolgd worden. Dat kan ook in hybride vorm, wanneer nieuwe software modules gebouwd worden naast de legacy.

Nieuwsgierig geworden hoe u kunt ontsnappen aan de legacy-zwaartekracht en hoe uzelf en uw software development team opnieuw kunt uitvinden? Ik spreek graag met u door over uw uitdagingen.

U bent ook van harte welkom op het Legacy moderniseringsevent op 2 juli.

Door: Jacob Beeuwkes, Technology & Innovation Manager bij Transfer Solutions

Digital Realty 13/01/2025 t/m 20/01/2025 BW DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW
DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!