Redactie - 19 november 2019

Dit moeten partners weten over Private Cloud Appliances

Dit moeten partners weten over Private Cloud Appliances image

Organisaties die maximale controle willen hebben over hun cloudomgeving, kiezen meestal voor een private cloud binnen de eigen bedrijfsmuren. Zo’n cloud op eigen hardware brengt echter een complex en tijdrovend implementatietraject met zich mee. Een Private Cloud Appliance (PCA) is dan een goed alternatief.

Om het precieze nut van een Private Cloud Appliance duidelijk te maken, is eerst een stap terug nodig. Er zijn twee mogelijkheden om een private cloud af te nemen. Allebei hebben ze hun voor- en nadelen.

De eerste optie is dat je de private cloud implementeert bij een cloudprovider. Anders dan bij een public cloud is de omgeving gereserveerd voor één partij, die dus precies weet waar de data staan. Voor sommige bedrijven is dit echter nog steeds geen optie. Ze hebben bijvoorbeeld applicaties en data die zo gevoelig zijn dat ze binnen de bedrijfsmuren moeten blijven.

In dat geval komt de tweede optie om de hoek kijken: een private cloud on-premises op eigen hardware in de eigen ICT-omgeving. Dat kan ook bij een lokale hostingpartij of misschien zelfs bij een reseller zijn. Het gaat erom dat de omgeving exclusief is. Dat vraagt echter om een vaak complex implementatieproject dat ingewikkelder wordt als je functies toevoegt zoals multitenancy. Hiermee creëer je afgebakende omgevingen voor bijvoorbeeld verschillende afdelingen. Je moet de private cloud bovendien afstemmen op de bestaande omgeving. Legacy kan op dat punt een probleem vormen, als blijkt dat bepaalde onderdelen niet goed aansluiten op de cloudomgeving.

Wat is een PCA?
De PCA is geschikt voor organisaties die hun private cloud on-premises willen houden. Een Private Cloud Appliance is, zoals de naam verraadt, een appliance van waaruit je een private cloud host. De PCA is software-defined converged infrastructuur, geïmplementeerd op standaard hardwarecomponenten. Deze hyperconvergence betekent dat alles al beschikbaar is in één geïntegreerd pakket: rekenkracht, storage, netwerk en de virtualisatielaag. Dit is direct in te passen in de bestaande ICT-omgeving. Een voorbeeld van een grote leverancier van Hyper Converged systemen is Oracle, met zijn Oracle Private Cloud Appliance.

De Oracle Private Cloud Appliance is een schaalbaar datacenter dat in staat is om gemengde workloads te verwerken. De private cloud-oplossingen van het bedrijf omvatten het cloudplatform, de infrastructuur, applicaties, lifecycle managementtools en integratiediensten, samen met managed cloud services.

Het belangrijkste verschil tussen een PCA en een traditionele on-premises private cloud is dus dat je de hele omgeving in één keer voor je klant opzet. Dit Hyper Converged systeem is vooraf geïmplementeerd en geoptimaliseerd.

Wat zijn de voordelen?
Een PCA biedt eindklanten meerdere voordelen. We benoemen er een paar:

1. Implementatiesnelheid
Een PCA biedt zoals opgemerkt een vooraf geïntegreerde oplossing die direct in de ICT-omgeving van een organisatie is in te passen. Daarmee voorkom je een complexe en langdurige implementatie. In plaats van meerdere dagen of zelfs weken kost het hooguit een paar uur. Dit gaat gedeeltelijk ten koste van de mogelijkheid tot maatwerk, omdat je gebonden bent aan de hardware in de appliance. Maar de eenvoudige en snelle uitrol voorkomt hoofdbrekens.

2. Security en compliancy
Veel organisaties die voor een private cloud kiezen, zijn gebonden aan strenge regelgeving en beveiligingsstandaarden. Denk aan de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) voor bedrijven die met betaalgegevens werken. Hoe meer partijen betrokken zijn bij een implementatie, hoe lastiger het is om compliancy te waarborgen. Leveranciers van Hyper Converged Systemen zijn in staat om compliancy met zulke standaarden te garanderen, omdat ze de integratie zelf hebben uitgevoerd.

3. Beschikbaarheid
Voor private cloud geldt hetzelfde principe als bij alle overige ICT-modellen: de hele omgeving loopt risico als één onderdeel een storing heeft. De integratie binnen PCA’s is uitvoerig getest, waardoor storingen minder vaak voorkomen. Bovendien voorziet het ontwerp van een PCA in terugvalmogelijkheden, zodat een storing in één onderdeel geen gevolgen heeft voor de hele appliance.

4. Korting op licentiekosten
Cloudomgevingen op PCA’s zijn flexibel genoeg om allerlei applicaties te hosten. Zo ondersteunt de Oracle Private Cloud Appliance naast zijn eigen Linux-besturingssysteem bijvoorbeeld ook Windows, Solaris en andere typen Linux . Het licentiemodel geeft echter extra voordeel voor partners en organisaties die al met Oracle werken. Dat maakt deze specifieke PCA voor hen aantrekkelijk.

Voor wie is een PCA het meest geschikt?
Zeker voor bedrijven die private cloud on-premises willen implementeren – bijvoorbeeld vanwege regelgeving of informatieveiligheid – zijn PCA’s een aantrekkelijke optie. PCA’s bieden ten opzichte van traditionele private clouds interessante voordelen op het gebied van implementatie, security, implementatie- en managment kosten. Voorwaarde is wel dat workloads niet zó specifiek zijn dat heel specifiek hardware  maatwerk nodig is.

Door: René van de Weert, Product Specialist bij Tech Data Nederland

Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW Lenovo Channel Campagne vierkant
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!