Redactie - 30 september 2020

VPN, hoe werkt het eigenlijk?

VPN, hoe werkt het eigenlijk? image

Steeds meer Nederlanders gebruiken een Virtual Private Network (VPN). Dit is een veiligere manier van internetten, omdat gebruikers een ander IP-adres krijgen toegewezen en al hun data over een versleuteld netwerk wordt verstuurd. Dat is kort gezegd wat een VPN doet. Maar er komt nog veel meer bij kijken. Hoe zit een VPN eigenlijk technisch in elkaar?

Hoe verandert een VPN mijn locatie en IP-adres?

Om te internetten gebruik je een IP-adres. Deze krijg je van je Internet Service Provider. De meeste mensen gebruiken alleen dit nummer om hun dagelijkse zaken op het internet te regelen. Vaak wordt een IP-adres gekoppeld aan een locatie. Vandaar dat eigenaren van websites precies kunnen weten vanaf waar je de website hebt bezocht.

Met een VPN kun je in theorie je locatie veranderen, omdat je ook je IP-adres kunt ‘wijzigen’. Wijzigen zetten we tussen aanhalingstekens, want in feite wordt het verkeer omgeleid. Ook al gebruik je een VPN, je internetverbinding is altijd afkomstig van je provider.

Een VPN haalt dus niet echt je IP-adres weg, maar leidt deze om via de gekozen VPN. De gekozen VPN zorgt er dan voor dat de data van de eindbestemming (de website op een server) wordt bereikt en uitgeserveerd. Dat is hoe internetten met een VPN werkt. Je kunt je dus bevinden in Amsterdam, terwijl een server denkt dat je je in Californië of New York bevindt.

Hoe blijft data privé?

De verbinding tussen de computer en de VPN-server is versleuteld. Dat betekent dat niemand de data kan bekijken, ook een provider niet. Alleen de computer en de VPN-server beschikken over de encryptie- en decryptiesleutels. Zodra de data aankomt op de VPN-server, wordt het ontsleuteld en komt het aan op de server van de website. Daardoor kunnen gebruikers de website bekijken. Of alle informatie nog versleuteld is, hangt er ook vanaf of er https wordt gebruikt of niet.

Een voorbeeld: iemand gebruikt een VPN en bezoekt Gmail. Via Gmail wordt een e-mail verstuurd, uiteraard via https. Dan blijft alle informatie geheim, voor de hele reis. Niemand kan tussendoor de informatie bekijken.

Dat gebeurt allemaal transparant en automatisch. Data blijft altijd privé. Dat komt wel met een nadeel: het is trager dan als je je normale verbinding zou gebruiken. De snelheid van een VPN wordt bepaald door verschillende factoren. Daarom is de ene aanbieder heel geschikt voor veilig zakelijke werken, terwijl de andere aanbieder juist meer geschikt is voor het kijken van buitenlandse films en series op bijvoorbeeld Netflix.

Waarom kan ik met een VPN buitenlandse content bekijken?

Zoals gezegd maakt je computer verbinding met een VPN-server en wordt alle data via deze server omgeleid. Daardoor ziet het eindstation niet jouw IP-adres, maar dat van de VPN-server als inkomend adres. Kies je in de VPN-instellingen ervoor om verbinding te maken via een ander land, dan wijs je jezelf ook een nieuw IP toe. De server ziet dan de IP-server in dat land.

Zodra je bij bijvoorbeeld Netflix of Disney+ content opvraagt wordt eerst gekeken naar het IP-adres. Aan de hand van dit adres wordt met een geoblock gewerkt. De streamingdienst maakt gebruik van reverse geo om te zien waar het adres vandaan komt. Sommige content is niet beschikbaar voor gebruikers uit bepaalde landen. Komt een gebruiker uit een ondersteund land? Dan is de content gewoon te zien. Op die manier kunnen Nederlanders bijvoorbeeld nog eens bijna tweeduizend films en series ontdekken op Amerikaanse Netflix.

Door: VPNdiensten.nl

Lenovo Channel Campagne vierkant Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW
Gamma Benelux 19/11/2024 t/m 29/11/2024 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!