Drie stappen voor duurzamere electronicaconsumptie
Ieder jaar wordt er wereldwijd ruim 57-ton aan e-waste, afval van elektronische producten zoals computers, weggegooid. En niet alleen het afval, maar de gehele levenscyclus van elektronica is momenteel vervuilend voor de mens en planeet: van de mijnbouw voor de nodige grondstoffen, tot de slechte werkomstandigheden in productiecentra en de CO2-uitstoot gedurende de gehele levenscyclus.
Het bedrijfsleven speelt hier met zijn consumptie van computers, telefoons en andere elektronica een grote rol in. Het terugdringen van vervuilende electronicaconsumptie zou dan ook één van de prioriteiten moeten zijn van bedrijven die willen verduurzamen. Gelukkig zijn er genoeg initiatieven om de impact van electronicaconsumptie te vergroenen. Lees hier hoe organisaties met drie stappen hun electronicaconsumptie kunnen verduurzamen.
Elektronicavervuiling, het zit in de productie
Bij het reduceren van de vervuiling door elektronica in een kantooromgeving denk je al gauw aan het niet onnodig laten aanstaan van monitors. Echter, het grootste deel van de vervuiling vindt plaats vóór de ingebruikname. Zo neemt het productieproces vaak rond de 80% van alle CO2-uitstoot voor zijn rekening. Als je bijvoorbeeld kijkt naar hoe een iPhone wordt gemaakt, wordt meteen duidelijk waarom.
De klassieke slogan van Apple, “Made in China, designed in California”, is eigenlijk incompleet. De geglobaliseerde productieprocessen van elektronica zijn over de hele wereld verspreid. Het omvat het mijnen van grondstoffen, het produceren van onderdelen en het verschepen van al die producten. Een meer complete slogan zou zijn: “Designed in California, mined in Oeganda, Nepal, and 13 other countries, made in China and transported to Europe”.
Bij iedere stap komt vervuiling kijken. Zo is bijvoorbeeld de mijnbouw vaak lokaal ernstige vervuilend en is de productie van onderdelen zoals moederborden enorm energie-intensief. De iPhone die bij een eindconsument belandt, heeft dus al een enorme reis doorgemaakt. Dan is het ook niet zo gek dat het opladen van de telefoon slechts ongeveer 20% van de CO2-uitstoot veroorzaakt.
De consumptie van energie terugdringen is niet onbelangrijk, maar wel relatief ineffectief. Bovendien wordt het gebruiken van elektronica steeds duurzamer, door de vergroening van ons stroomnet. Het grootste verschil kan je maken door de vervuiling van het productieproces de kop in te drukken. Met de volgende drie stappen kunnen organisaties dat doen door hun consumptie te beperken en tegelijkertijd bij te dragen aan duurzamere circulaire productie.
1. Refurbished producten hebben de toekomst
Refurbished producten zijn tweedehands producten die door professionele partijen compleet zijn opgelapt en qua prestatie niet onderdoen voor een nieuw product. Elk aangeschaft refurbished product is er eentje minder die nieuw geproduceerd had moeten worden. Het idee dat een niet volledig nieuw toestel van mindere kwaliteit moet zijn is door refurbished ingehaald. De huidige refurbished markt stikt van de betrouwbare partijen die jaren garantie bieden op het functioneren van hun producten en veel bieden ook al speciale services voor zakelijke partijen. Extern kan er op refurbished producten nog wel een krasje zitten, maar als je wat meer geld bijlegt zelfs dat niet eens. En, mooi meegenomen, refurbished producten zijn ook nog goedkoper.
2. Duurzame hardware vraagt om duurzame software
Refurbished of niet, veel elektronica lopen met hun besturingssystemen binnen een paar jaar tegen een muur aan. Software-ontwikkelaars ontwikkelen hun producten zelden met een zo lang mogelijke levensduur in gedachten. Neem bijvoorbeeld Windows. Al na vier jaar kunnen veel computers vanwege alle updates niet meer optimaal meekomen, waardoor organisaties vaak noodgedwongen nieuwe apparaten moeten aanschaffen. Gelukkig zijn er op de markt steeds meer aanbieders van “lichtgewicht” besturingssystemen die optimaal gebruik maken van het lokale apparaat en de kracht van de servers waarmee het systeem verbonden is. Een van de vele voordelen van deze technologie is dat je de levensduur van je apparaten ermee verlengt doordat deze besturingssystemen lagere eisen stellen aan de hardware. En als bonus betekent dat minder aanbestedingen en geldbesparing. Deze oplossingen werken naadloos samen met VDI, SaaS en DaaS oplossingen.
3. Zorg voor circulaire recycling
Dat je elektronica kan recyclen is natuurlijk geen geheim. Echter, er zijn verschillende manieren om recycling naar een hoger plan te tillen. Ten eerste verkopen refurbisher partijen niet alleen opgelapte elektronica, ze kopen ook oude elektronica om op te lappen. Zij kopen soms zelfs erg beschadigde elektronica om losse onderdelen te gebruiken. Mocht je oude elektronica niet meer te redden zijn, zoek dan naar de juiste gespecialiseerde ewaste recyclers. Sommige bedrijven kijken heel zorgvuldig naar welke grondstoffen nog bruikbaar zijn en gaan verantwoordelijk om met het weggooien van de restanten. En zowel refurbishers als gespecialiseerde recyclers betalen je vaak voor je oude product en vernietigen gelijk grondig alle nog aanwezige data.
Als grootvervuilers zouden bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor het tegengaan van ewaste. Er zijn tal van initiatieven die dat voor bedrijven steeds makkelijker en aantrekkelijker maken. Met de bovenstaande stappen kunnen zij een verschil maken in de vooralsnog significante vervuiling door elektronica. Op gelijke voet doorgaan kan niet langer. Gelukkig hoeft dat ook niet.
Door: Jordy Nypels, Regional Vice President Benelux bij IGEL