Redactie - 31 juli 2024

TD SYNNEX rapporteert bemoedigend Q2 2024

TD SYNNEX, een toonaangevende IT-distributeur, liet een verbeterende prestatie zien in het fiscale tweede kwartaal, gekenmerkt door een groei van de bruto-omzet, aangestuurd door een toegenomen vraag naar pc's, datacenters en strategische technologieën. Ondanks de positieve financiële indicatoren leidde verwarring rondom regels voor omzetherkenning voor softwareabonnementen en cloudservices tot een aanzienlijke daling van de aandelenkoers, wat de uitdagingen benadrukt waarmee distributeurs worden geconfronteerd bij het accuraat weergeven van hun financiële prestaties aan investeerders. Dit schrijft Canalys analist Alastair Edwards in onderstaande blog.

TD SYNNEX rapporteert bemoedigend Q2 2024 image

TD SYNNEX, 's werelds grootste distributeur en een voorloper van de bredere IT-industrie, rapporteerde een versterkend fiscaal tweede kwartaal (eindigend in mei 2024), dankzij een verbeterde vraag en herstel in pc's, datacenters en een versnelling in "strategische technologieën" (cybersecurity, cloud, data, software en andere). Brutofacturen (totale omzet) stegen met meer dan 3% jaar-op-jaar tot US$ 19,3 miljard, terwijl bruto-, operationele en nettowinsten allemaal eencijferige verbeteringen lieten zien. Dit was het eerste kwartaal van TD SYNNEX met een brutofactuurgroei van vijf opeenvolgende kwartalen.

Ondanks het positieve traject, sloegen investeerders TD SYNNEX hard, met een koersdaling van 9%. De winst per aandeel (EPS) en de prognose voor het tweede halfjaar lagen iets achter bij eerdere verwachtingen, maar een belangrijke factor is de verwarring onder investeerders (en sommige pers) over de regels voor omzetherkenning voor software-abonnementen, SaaS en clouddiensten. Volgens Amerikaanse en Europese accounting standards zoals ASC-606 en IFRS 15 worden pass-through-inkomsten voor abonnementen (inclusief cybersecurity), SaaS, cloud en ondersteunende diensten alleen erkend als brutowinst, niet als omzet. TD SYNNEX rapporteert dit als "omzet" - een duidelijk erkende maatstaf - die met bijna 1% daalde. Toch is dit een verkeerde voorstelling van zaken van de werkelijke omzetprestaties, die met meer dan een half miljard dollar (US$ 589 miljoen) stegen ten opzichte van Q2 vorig jaar. Een groot deel hiervan kwam van groei in software-, SaaS-, cybersecurity- en cloudverkopen, die worden verrekend in de gerapporteerde omzet. Omdat TD SYNNEX elk kwartaal het aandeel van deze technologieën ziet toenemen (wat doorgaans ook hogere brutomarges oplevert), loopt het bedrijf het risico nog verder gestraft te worden door investeerders.

Omzet

Dit is een steeds belangrijker probleem voor beursgenoteerde distributeurs en kanaalpartners die 'netto-omzet' rapporteren, zoals Arrow (in zijn ECS-divisie), waarvan de sterke groei in software en cybersecurity wordt gemaskeerd door netto-rapportagemodellen. De toonaangevende cybersecuritydistributeur Exclusive Networks, die zowel bruto- als netto-omzet rapporteert, heeft moeite om zijn waardering te laten groeien sinds zijn beursgang. Er zijn enkele voordelen van netto-rapportage - met name de mogelijkheid om bruto- en operationele marges te 'verhogen' (door winst te rapporteren als een percentage van netto in plaats van bruto-omzet), maar dit kan ook een kunstmatig beeld van winstcijfers creëren.

Vanaf begin vorig jaar begon TD SYNNEX met het rapporteren van brutofacturen om zijn "echte" top-line prestaties te weerspiegelen en een nauwkeuriger beeld van de business te geven. Een groeiend aantal kanaalpartners en distributeurs volgt een vergelijkbare aanpak, maar een gebrek aan consistente terminologie (bruto gefactureerde inkomsten/GII, bedrijfsvolume en bruto verkopen onder andere) is niet behulpzaam en draagt ​​bij aan de verwarring. Er is meer standaardisatie nodig.

TD SYNNEX zag een stijging van 1% in Q2 bruto facturen voor Endpoint Solutions, dankzij de toenemende opleving in pc's. De prestaties van Advanced Solutions (inclusief datacenterinfrastructuur, software, cybersecurity en cloud) waren nog bemoedigender, met een stijging van 5% jaar op jaar. Strategic Technologies, dat beide divisies omvat en cybersecurity, specifieke cloudservices, data en AI omvat, versnelde met 15% en draagt ​​nu 25% bij aan de totale bruto facturen. Het bedrijf is optimistisch over voortdurende verbeteringen op al deze gebieden.

Stabiliteit

Het rapporteren van bruto facturen heeft ook het voordeel dat het de werkelijke omvang en het marktaandeel van een bedrijf weerspiegelt. Met bruto facturen van US$ 77,2 miljard over het hele jaar 2023 genereerde TD SYNNEX bijna US$ 20 miljard meer aan totale verkopen dan de gerapporteerde netto-omzet van US$ 57,6 miljard. Omzet is misschien ijdelheid, maar schaal en aandeel zijn ook belangrijke maatstaven voor relevantie en stabiliteit, met name voor leveranciers die op zoek zijn naar partners die het breedste klantenbereik en de hoogste ROI leveren.

Distributie staat de komende kwartalen en jaren onder druk, omdat de evolutie van de markt versnelt en de waarde van distributie verandert. Maar TD SYNNEX is goed gepositioneerd om groei te realiseren en de winstgevendheid te vergroten naarmate de IT-industrie herstelt, gezien de enorme wereldwijde schaal, portfolio en oplossingsbreedte en investeringen in digitale platforms. Het is vermeldenswaard dat 75% van de bruto-omzet van TD SYNNEX nog steeds afkomstig is van hardware, wat zal bijdragen aan de groei van de omzet en winst naarmate de hardwaremarkt herstelt. Het heeft met succes een grote systeemupgrade in Europa voltooid. Patrick Zammit, die Rich Hume vervangt als CEO, is een ervaren en bewezen leider die het bedrijf door een steeds complexere marktomgeving kan loodsen. Een honger naar gerichte overnames, zoals de aankoop in Q2 van de gespecialiseerde cybersecuritydistributeur Orca Technology in ANZ, versterkt de focus op strategische technologieën en versnelt de integratie met hyperscaler-marktplaatsen over de hele wereld. Net als andere openbare distributeurs en kanaalspelers, zal het vergroten van het bewustzijn en het opleiden van investeerders om verder te kijken dan willekeurige financiële statistieken van cruciaal belang zijn om de waarde ervan beter te weerspiegelen.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 ALSO BW tm 16-10-2024
Tanium BN+BW 8/10/2024 - 01/11/2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!