Redactie - 01 oktober 2024

Meer werkplezier en minder stress: hoe de inzet van AI écht het verschil kan maken op de werkvloer

Een duizelingwekkende 990 miljard (oftewel: bijna een biljoen!) dollar. Dat is de verwachte waarde van de markt voor AI-gerelateerde producten en diensten in 2027, zo voorspelt managementadviesbureau Bain & Company in zijn kersverse Global Technology Report. Bedrijven zijn voorbij de pilotfase en beginnen generatieve AI op te schalen, zo stelt het bedrijf.

Meer werkplezier en minder stress: hoe de inzet van AI écht het verschil kan maken op de werkvloer image

Ook in Nederland omarmen steeds meer bedrijven het gebruik van AI-based tooling. Tegelijkertijd is de hoeveelheid AI-toepassingen overweldigend – to say the least – en zien veel bedrijven en organisaties zo onderhand door de bomen het bos niet meer. Wat zijn nou echt de dominante AI-trends op dit moment waar je ‘iets mee moet’? En welke tools verhogen de productiviteit nu écht?

Wereld te winnen

Dat er nog een wereld te winnen valt als het gaat om het optimaliseren van werkprocessen en het verhogen van de productiviteit, dát staat als een paal boven water.

Een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk: bij hybride vergaderingen met meerdere deelnemers kost het gemiddeld zo’n 7 à 8 minuten (!) voordat alles naar behoren werkt en de meeting daadwerkelijk kan beginnen. Als je dat over een jaar bij elkaar optelt, heb je het over een gigantisch productiviteitsverlies. 

Hetzelfde geldt voor de zeeën aan tijd die mensen verliezen doordat hun pc voortdurend vastloopt, door een instabiele netwerkverbinding of doordat hun opslagcapaciteit vol is.

Of denk maar aan dat ene, 80 pagina’s tellende rapport dat je nog moet doorspitten, alleen maar om erachter te komen of er daadwerkelijk iets interessants in staat.

Werkplezier

Het zijn maar enkele voorbeelden van productiviteit die zomaar ‘weglekt’. En dat is enorm zonde van de tijd en van het geld. Maar: het is ook killing voor het werkplezier. Zo blijkt uit onze eigen IT Indicator 2024: Eindgebruiker in beeld dat veel mensen stress ervaren door slecht werkende IT-apparatuur en software en de hierdoor verloren productiviteit. IT-gerelateerde problematiek kan het werk flink vertragen; bijvoorbeeld doordat medewerkers hun werkzaamheden niet kunnen uitvoeren of geen toegang hebben tot systemen. Vooral wanneer je werkt met kritieke systemen, deadlines moet halen of een belangrijke presentatie moet geven, kan dit de nodige stress opleveren.

Des te meer reden dus om eens kritisch te kijken naar waar zich binnen jouw organisatie door IT veroorzaakte productiviteitslekken bevinden. Want als mensen structureel ontevreden zijn over hun digitale werkomgeving, is de kans groot dat ze op een gegeven moment op zoek gaan naar een andere baan – en dat is, zeker in deze krappe arbeidsmarkt, natuurlijk het laatste dat je wil.

Verken de mogelijkheden

Het goede nieuws: voor al deze productiviteitslekken zijn tegenwoordig tal van slimme, AI driven toepassingen beschikbaar die het verlies aan productieve uren flink terugdringen. Want AI-tooling helpt niet alleen bij het snel schrijven van e-mails en memo’s, maar bijvoorbeeld ook bij het in sneltreinvaart samenvatten van vuistdikke rapporten, bij het 24/7 monitoren van de performance van devices of bij het nemen van goed onderbouwde, duurzame IT-aankoopbeslissingen – om maar een paar dwarsstraten te noemen. Het aantal mogelijkheden is eindeloos, en ook steeds meer fabrikanten van devices komen met slimme, performance verhogende oplossingen. Verken dus vooral de mogelijkheden van AI als het gaat om het boosten van de productiviteit binnen je organisatie.

Kom naar ons event!

De juiste combinatie van menselijke skills en slimme (AI-)technologie zorgt ervoor dat je de concurrentie achter je laat. Benieuwd naar hoe de werkplek van de toekomst eruitziet in een wereld waarin AI een steeds grotere rol speelt? Kom dan naar ons event Digital & Human - De werkplek van de toekomst met AI, aanstaande donderdag in De Verkadefabriek in Den Bosch. En ontdek hoe AI taken kan automatiseren, strategische inzichten kan bieden en de efficiëntie van jouw medewerkers kan verhogen.

Er is nog maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wees er snel bij!

In samenwerking met onze partner Aces Direct. 

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!