Redactie - 04 oktober 2024

Steeds meer bedrijven verlaten de publieke cloud... Waarom?

In de wereld van cloud zie je op dit moment twee opvallende ontwikkelingen. Allereerst een groeiende keuze voor de publieke cloud, ten tweede een groeiende groep early adopters die hun publieke cloud-omgevingen (deels) weer verlaten. Eigenlijk staan deze ontwikkelingen 180 graden tegenover elkaar. Wat is er aan de hand?

Steeds meer bedrijven verlaten de publieke cloud... Waarom? image

Ten eerste kiest met name het mkb en masse voor de publieke cloud, in de meeste gevallen de cloud van Microsoft. Sinds de coronapandemie is Microsoft 365 alleen maar populairder geworden. Steeds meer bedrijven kiezen voor de beloftes van flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenbesparing en verplaatsen hun data en applicaties naar de publieke cloud.

Op de weg terug

Maar waar velen op de heenweg zitten, zijn anderen alweer op de weg terug. We zien opvallend veel zogeheten early adopters, bedrijven die er jaren geleden vroeg bij waren en kozen voor de publieke cloud, die nu andere keuzes maken. Eén van de belangrijkste redenen? De kosten. Dit recente onderzoek van IT-dienstverlener Info Support toonde dat mooi aan. Liefst 30 procent van de respondenten (400 IT-professionals) gaf aan te maken te hebben met onverwachte kosten door het eigen cloudgebruik. Iets minder dan de helft (44 procent) zegt geen goede oplossing te hebben om de cloudkosten te monitoren en te beheren.

Cloudproviders zijn vaak grote, niet-flexibele bedrijven met lastig te doorgronden afrekenmodellen. Zo kunnen er onder andere kosten zijn voor data-uitvoer, voor opslag en voor specifieke services. Het gebeurt al snel dat je iets moet doen dat niet in het contract staat. Denk aan het terugzetten van een backup of extra I/O-capaciteit die nodig is. Dan lopen de kosten al snel op.

Het gebeurt ook vaak dat je betaalt voor diensten of resources die je allang niet meer gebruikt, of zelfs nooit hebt gebruikt, maar die je vergeten bent om uit te schakelen. Ook het opschalen tijdens piekmomenten, één van de grote voordelen van de publieke cloud, kan zorgen voor kosten waar je niet op had gerekend.

Simpel gezegd komt het erop neer dat de publieke cloud heel generiek is. One-size-fits-all. In sommige situaties is dat prima, maar in veel andere gevallen zitten er nadelen aan.

Private cloud duur?

Het is een misverstand dat de publieke cloud goedkoop is. Net zoals het ook een misverstand is dat de private cloud veel duurder is. Dat is namelijk appels met peren vergelijken. Ja, de private cloud vraagt soms initiële investering bijvoorbeeld in de vorm van éénmalige kosten. Maar daarna heb je veel meer controle over je data, je applicaties en ook je kosten. Geen maandelijkse facturen meer die sterk kunnen variëren vanwege schommelingen in het gebruik. Je hebt voorspelbare uitgaven, wat zakelijk gezien veel prettiger is. Daar kun je op budgetteren en zo kun je plannen maken voor de toekomst. Nog een voordeel: je kunt je infrastructuur optimaliseren voor jouw specifieke behoeftes. Dus je maakt efficiënter gebruik van resources.

De publieke cloud is zeker niet slecht. Maar hij is dus ook niet heilig. Een keuze voor de private cloud is vandaag de dag zeker het overwegen waard, ook als je naar de kosten kijkt.

Meer weten? Bel 0168 380 151 of mail met Marga Reuver.

Marga Reuver is directeur van EGP.

ALSO BW tm 16-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-1 | 30-09 tm 07-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!