Prosus CEO: Inconsistente en strenge Europese regelgeving nekt technologische innovatie
Van Bluetooth en WiFi tot de chipmachines van ASML, Nederland – en breder gezien, Europa – heeft heel wat technologische innovaties op zijn conto staan. Maar inmiddels dreigt Europa op achterstand te raken. Techgiganten als Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft, Meta, Nvidia, en Tesla zijn inmiddels zo’n 12 biljoen dollar waard – een derde van de totale waarde van de Amerikaanse aandelenindex S&P 500. Ter vergelijking: Europa heeft slechts vier techbedrijven die meer dan 100 miljard dollar waard zijn – de VS telt er 33. Dit schrijft Fabricio Bloisi, CEO van beursgenoteerde techinvesteerder Prosus.
De afgelopen maanden sprak ik allerlei Europese techleiders en allen gaven aan dat de strenge regulering in Europa innovatie, schaalbaarheid, concurrentiekracht en succes in de weg staat. Europa heeft toptalent in huis en toch boeken we niet dezelfde resultaten: er zijn minder technologische doorbraken en minder bedrijven die wereldwijd opereren.
Simpel gezegd moeten ondernemers in Europa zich een weg banen door een moeras, terwijl concurrenten van buiten Europa voluit kunnen sprinten en zo een voorsprong hebben opgebouwd. Ook beleidsmakers zijn zich hiervan bewust. Zo staat in een rapport van Mario Draghi over de concurrentiekracht van Europa dat er hier geen gebrek is aan ambitie, maar dat innovatieve bedrijven die willen opschalen worden gehinderd door allerlei inconsistente en strenge regelgeving.
De afgelopen twintig jaar stimuleerden de VS en China technologische vooruitgang en kwamen zo aan kop te liggen. Europa zette echter in op regulering met als resultaat een woud aan regels – zoals de AI Act, NIS2, Digital Services Act en GDPR – die innovatie smoren. Tel daar de strenge richtlijnen voor rapportage, zoals CSRD, bij op en het is wel duidelijk waarom Europese techbedrijven zo lastig mee kunnen komen.
Amerika en China
Naast strenge regulering is er volgens een onderzoek van McKinsey ook sprake van een flinke kloof in R&D-uitgaven in Europa. In het verleden lagen de investeringen in R&D en kapitaalvorming van grote Europese bedrijven zo’n beetje gelijk met de VS. In 2022 lagen deze bedragen echter 700 miljard euro lager, en de kloof groeit. Dit verschil is het grootst in de techsector, waar dit bedrag zo’n 450 miljard euro lager ligt. Wat betreft investeringen in AI gaat zo’n 4% naar Europa; zo’n 80% naar Amerika en China.
De komende decennia gaan zich nog veel meer kansen voordoen, bijvoorbeeld in AI en robotica. Als Europa hierin koploper wil zijn, is het van groot belang dat het investeert in R&D, toptalent ontwikkelt, ondernemerschap stimuleert en pragmatische politieke actie onderneemt.
AI
Europese ondernemers hebben te maken met hoge compliancekosten en gaan risico’s uit de weg. Het is van belang dat Europa barrières wegneemt en regelgeving stroomlijnt zodat start-ups sneller kunnen opschalen op de interne markt. Zo pleit het rapport van de voormalig Italiaanse premier Enrico Letta in opdracht van de Europese Raad voor minder bureaucratie en regeldruk zodat er meer ruimte ontstaat voor experimenteren en het nemen van risico. Zeker op het gebied van AI is experimenteren en vrijheid nodig en juist geen beperkingen.
Europa staat voor een belangrijke keuze. Het kan innovatie blijven smoren met een woud aan regels of inzetten op innovatie, sneller vooruitgang boeken en doordachte risico’s nemen om zo de wereldwijde innovatiekloof dichten en niet verder aan concurrentiekracht in te boeten.
Door: Fabricio Bloisi, CEO van beursgenoteerde techinvesteerder Prosus