Balanceer innovatie en infrastructuur met een storage platform
De afgelopen jaren zijn IT-budgetten steeds kleiner geworden als gevolg van de economische omstandigheden, zorgen rond de wereldwijde politieke ontwikkelingen en de stijgende energieprijzen. Veel bedrijven zitten daarom opgescheept met slecht presterende, complexe en energie-intensieve legacy-systemen. Deze bedrijven staan daarnaast vaak onder druk om niet achterop te raken op het gebied van AI-ontwikkelingen in hun sector. Al deze uitdagingen bieden echter uitstekende kansen voor channelpartners om bedrijven te helpen innoveren.
![Balanceer innovatie en infrastructuur met een storage platform image](https://optimise2.assets-servd.host/dim-platform/production/uploads/articles/Geoff-Greenlaw_Pure-Storage-12-2024-stark-narrative.jpg?w=1200&q=82&auto=format&fit=crop&dm=1734349347&s=b3b2ffb9735cbcb96a1880a8333917bc)
Storage platform
Als channelpartners succesvol willen zijn, moeten ze begrijpen waar de behoeften van bedrijven liggen. Veel bedrijven worstelen met het vinden van een optimale balans tussen innovatie en optimaal ingerichte infrastructuur. Er is op dit punt een interessante trend gaande. Uit onderzoek van Gartner uit 2024 blijkt namelijk dat IT-leiders voor storage nu eerder voor een platformaanpak kiezen dan voor traditionele storage-oplossingen. Bedrijven zijn van mening dat ze daarmee beter kunnen voorzien in veranderende bedrijfsbehoeften. Maar wat zijn de kenmerken van een storage-platform?
Een unified storage-platform biedt organisaties flexibiliteit en geeft organisatie zekerheid over belangrijke zaken - zoals prestaties, uptime en dataveerkracht - die vastgelegd worden in SLA’s. Het biedt een eenvoudige, consistente as-a-Service-ervaring die zowel traditionele als moderne workloads ondersteunt, zoals AI. Een storage platform biedt ook on-demand, self-service storage via een flexibel abonnement en intuïtieve interfaces voor consistentie in cloud-, on-premises en hybride omgevingen.
Het AI-energiedilemma
De afgelopen jaren zijn de energiekosten enorm gestegen en de verwachting is dat deze prijzen hoog zullen blijven of zelfs stijgen. Tegelijkertijd zorgt de snelle opkomst van AI ervoor dat de energiebehoeften van datacenters vele malen groter worden. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) schat zelfs dat het stroomverbruik van AI in 2022 al bijna 2% bedroeg van het wereldwijde energieverbruik en dat dit tegen 2026 verdubbeld zal zijn. Dit komt voornamelijk door de hoge energiebehoeften van GPU’s - de speciale processors die bij uitstek geschikt zijn voor AI-taken - die 40 tot 50 kilowatt per rack verbruiken. Dit is ver boven de capaciteit die veel datacenters kunnen leveren.
Omdat een datacenter geen eindeloze stroomcapaciteit kan leveren, bestaat de kans dat GPU-capaciteit onbenut blijft als de onderliggende infrastructuur niet optimaal is ingericht. Gezien de hoge prijzen van deze GPU’s kan dat een impact hebben op de ROI. Daarom zijn efficiënte infrastructuurtechnologieën zoals energiezuinig flash storage essentieel voor het optimaal beheren van de energie - elke Watt energie die niet wordt gebruikt voor storage, wordt dan benut door de GPU’s in een AI-cluster.
De impact van een storage-platform
Verder maakt een goed data storage-platform storage eenvoudiger door alle soorten opslag (block, file en object) op één centrale plek te beheren. Daarnaast zorgt het gebruik van één bedrijfsomgeving ervoor dat IT-personeel het beheer van storage snel onder de knie kan krijgen. Bovendien zorgt zo’n platform bij klanten voor gemoedsrust, door zero downtime en 99,9999% uptime te garanderen en doordat potentiële problemen tijdig geïdentificeerd en voorkomen kunnen worden.
Platforms zijn de bouwstenen van Storage-as-a-Service
Bij data storage platforms draait alles om eenvoud en flexibiliteit - om het meeste uit de platforms te halen zou dit weerspiegeld moeten worden in de manier waarop ze worden gebruikt. Storage-as-a-Service (STaaS) biedt een servicegericht consumptiemodel voor storage, waarmee organisaties precies de capaciteit en prestaties kunnen afnemen die ze nodig hebben, ongeacht of dat on-premises, in de cloud of in hybride omgevingen is. Volgens onderzoeksbureau ATR zal de STaaS-markt tegen 2027 naar verwachting met 16,1% groeien tot 49,54 miljard dollar - een veelbelovende voorspelling voor partners.
STaaS is een uitstekende optie voor ondernemingen die een data storage-platform willen gebruiken voor korte en lange termijn projecten, zonder dat ze daarbij voor onnodig hoge operationele kosten komen te staan. Het neemt veel van de complexiteit en risico’s weg die gepaard gaan met data storage en maakt het makkelijker om data te delen binnen het bedrijf. Daarnaast vereist STaaS niet dezelfde CapEx-uitgaven als traditionele IT-infrastructuur.
Toch is het belangrijk om te beseffen dat STaaS geen wondermiddel is. Bijna elke leverancier biedt STaaS aan, maar tussen dit aanbod zit veel verschil. Klanten willen STaaS met echte toegevoegde waarde, niet een OpEx-facturering vermomd als een dienst. Zo’n dienst lijkt meer op een leasecontract, waarbij producten in een meerjarige cyclus worden ingezet en aan het eind een ‘forklift upgrade’ krijgen. Om als channel organisatie succesvol te zijn, is het slimmer om oplossingen te bieden met gegarandeerde serviceniveaus en geautomatiseerde upgrades, om zonder extra kosten te kunnen voldoen aan de performance- en capaciteitsgaranties.
Door: Geoff Greenlaw (foto), VP Channel EMEA & LatAm bij Pure Storage