Manifestations 2019 in Eindhoven
Van 19 t/m 27 oktober staat de negende verdieping van het Eindhovense Veemgebouw in teken van Manifestations 2019, een interactieve tentoonstelling met tientallen kunstenaars, over de (mis)match tussen mens en technologie. Actuele thema’s en hedendaagse vraagstukken worden nauwkeurig onderzocht op spectaculaire wijze, met de vraag hoe technologie kan bijdragen aan een socialere wereld. Niets is te gek en de mogelijkheden oneindig, als het gaat over de vormgeving van lichaam, aarde en geest. Wat brengt de toekomst?
Als onderdeel van de Dutch Design Week, mixt Manifestations Art, Tech & Fun, in de vorm van een expositie, performances, meet-ups en kinderworkshops. Deze vierde editie biedt plek aan meer dan 50 kunstenaars en draagt het thema ‘Superpower to the people’. Technologie geeft de mensheid superkrachten en wij laten de dilemma’s zien die daarbij komen kijken, evenals de mensvriendelijke opties: een presentatie van superkrachten die in jouw voordeel werken, met o.a. robotica, (bio-)design, E-fashion en wearables. De werken zijn afkomstig van veelal jonge, recent afgestudeerde kunstenaars die de spannende wisselwerking tussen mens en technologie in verrassend daglicht zetten.
Talent van de toekomst
Manifestations zet jou niet alleen oog in oog met de fascinerende ontwikkeling van technologie, ook maak je kennis met kunstenaars van de toekomst. Curator Viola van Alphen selecteert uit haar database van meer dan 5.000 talenten en introduceert elk jaar een veelbelovende selectie. In het Veemgebouw ontdek je deze pioniers als eerste, terwijl de innige relatie tussen mens en technologie opbloeit of juist volledig escaleert. Oud-exposanten vinden hun plek in grote internationale tentoonstellingen en museumcollecties, Manifestations is een springplank en biedt ook dit jaar ongekend talent en absolute hoogtepunten.
Met de billen bloot
Iedere jaar plakt de organisatie een stukje extra beleving aan het evenement. Zo reed je vorig jaar op een scootmobiel door de expo en dit jaar gaat iedereen met de billen bloot. Tijdens Manifestations heb je namelijk de mogelijkheid om het AquaClean Mera toilet te testen; van Turboflush tot Whirlspray, jij gaat daar helemaal high tech de wc. Dit wordt een avontuur om nooit te vergeten. Want zeg nou zelf, eigenlijk is dat saaie toiletpapier toch hopeloos ouderwets?
Van Russische roulette tot cyborgs en Virtual Reality
Bezoek post-apocalyptische werelden, leer over Artificial Intelligence en Virtual Reality. speel Russische roulette met voedsel allergie, ervaar lichttherapie die helpt tegen burn-out’s, aanschouw mode van gerecyclede petflessen, cyborg sculpturen en de paraplu van de toekomst. Manifestations is een reis naar de toekomst, langs ‘onwerkelijke’ technologische werkelijkheden en als je een stukje door scrollt naar beneden, dan zie je dat we alvast een aantal werken en kunstenaars voor je hebben uitgelicht.
Bezoek de website voor een volledig overzicht van het programma, alle kunstenaars en speciale events: www.manifestations.nl.
Een selectie van toonaangevend talent
Etsuku Ichihara - Digital Shaman Project
Volgens het Boeddhistische geloof heeft iemand die overlijdt 49 dagen nodig om het volgende leven binnen te treden, Etsuku Ichihara heeft een robot gemaakt die de nabestaanden helpt op rustige wijze afscheid te nemen van hun dierbaren. Het gezicht van de overledene wordt als 3D geprint masker op een huishoudelijke robot geplaatst en aangesloten op een bewegingsprogramma dat de fysieke kenmerken – persoonlijkheid, spraak en beweging – nabootst van het individu, alsof de geest van die persoon in de robot voort leeft. Wanneer de 49 dagen voorbij zijn neemt de robot afscheid van de nabestaanden en sluit het programma af.
Doel is om een emotionele relatie te creeren tussen machines en de mensheid, in de overtuiging dat nieuwe technologie rekening moet houden met menselijke verlangens, emotie en sensatie. Het Digital Shaman Project is een preview van de nieuwe tentoonstelling in het CUBE Designmuseum (Kerkrade), met de dood als thema.
Joaquin Fargas - Robotika, The Nannybot
Zijn werk wordt vertoond over de hele wereld en dit jaar is als onderdeel van Manifestations. The Nannybot is een robot die zorgt voor jouw kind en die beter in staat blijkt te zijn het menselijke ras in stand te houden dan wij zelf als mensen. Dit brengt ons direct tot de volgende vraag: in hoeverre zijn we bereid om het behoud van de mensheid over te laten aan Artificial Intelligence?
Joaquin Fargas is oprichter en directeur van het Interactive Technolic Center Exploratorio – dat ondersteuning biedt aan onderwijs in natuurkunde, scheikunde, biologie, milieuwetenschappen, robotocia en informatica; zowel creatief als interactief – en werkt als professor in de kunst en technologie aan de universiteit van Maimonides, waar hij het Bioart Lab oprichtte en sindsdien ook directeur van is.
Ningli Zhu - Face to Face
Een zelfreflecterend video-essay, waarin de sociaal-psychologische invloed en intieme verbindingen tussen digitale interactie (biotechnologie) en gebruikers (menselijk) in een persoonlijk verhaal worden verteld, evenals de relaties tussen “zelf” en “anderen”, “menselijk” en “machine”, “binnenruimte” en “buitenruimte”. De video-installatie past realtime gezichtsuitdrukkingssensoren toe die het publiek kan spelen.
Haar werk is genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award: graduate 2019 Master Instituut voor Visuele Culturen, St Joost Academie Den Bosch.
Grete-Karmen Jaakson, Marina Toeters, Loe Feijs
Modified Mandelbrot Pattern Dress
Een fractal is een natuurlijk voorwerp, afbeelding of wiskundige formule die voortkomt uit een voortdurende herhaling van patronen of processen. In feite zijn alle in de natuur voorkomende vormen fractals. Een Mandelbrot verzameling is een fractal en verzameling van complexe getallen, die ontstaat door herhaaldelijk een wiskundige formule uit te voeren. De Modified Mandelbrot Pattern Dress bestaat uit aangepaste Mandelbrot sets die via sublimatie - het direct omzetten van een vaste substantie naar damp, zonder de overgangsfase van vloeistof te bereiken, of andersom – op textiel zijn gedrukt, waarbij de striklijn als zoom- en naadlijn fungeert. Dit heeft een extreem silhouet als uitkomst, wat o.a. duidelijk zichtbaar is in de enorme mouwvormen.
Marina Toeters werkt op het snijvlak van mode, technologie en ontwerp als docent, coach en onderzoeker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), Hogeschool Saxion en Technische Universiteit Eindhoven. Grete-Karmen Jaakson is één van haar afstudeerders en de hoofdkunstenares van dit project. Loe Feijs is hoogleraar in Industrial Design of Embedded Systems en wil het pad vrijmaken voor een nieuw type industrieel ontwerp: design op basis van dieper technologisch inzicht, in de kracht van berekening, detectie en connectiviteit.
Chloe Severien
"Biophilia": Infinite Re-usable Knitwear
Mode studente Chloe Severien studeerde dit jaar af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam met een splinternieuw systeem dat petflessen recyclet tot lange draden. Deze draden worden gebruikt voor knitwear, waardoor je het materiaal oneindig kan hergebruiken. In juli nam ze nog de Drempelprijs in ontvangst, tijdens de Graduation Show van 2019. Zij is genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award.
Marsha Wichers - Project Face Design
Ontwerpster, kunstenares en cosmetisch arts Marsha Wichers onderzocht het mogelijke effect van cosmetische behandelingen op onze menselijkheid. Om het effect van Botox op non-verbale communicatie te onthullen, maakte Marsha gebruik van kunstmatige intelligentie: een software die emoties herkent. Project Face Design is genomineerd voor Manifestations’ Young Talent Award, graduate 2019 KABK Den Haag.
Naast haar werk als cosmetisch arts, heeft Marsha ook een opleiding gehad in Beeldende Kunst & Design en is gespecialiseerd in sculpturen, 3D-scanning en Computer-aided design van het menselijk lichaam.
Ismay Schaduw – Kogelvrij vest voor zwangere vrouwen
Waarom zijn er in veel gevallen geen specifiek vrouwelijke oplossingen voor een probleem? Hoe beschermt een zwangere vrouw zich tegen kogels? En waarom bestaat er geen crash dummy op vrouwelijk formaat? Om deze geslachtskloof in onze samenleving aan de kaak te stellen, heeft Ismay een kogelvrij vest voor zwangere vrouwen ontworpen. Daarbij maakte ze een film om de discussie aan te wakkeren.
Dit werk is genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award: graduate 2019 Willem de Kooning Academie Rotterdam
Danielle Ooms – Apple Based Material
Hoe creëren we duurzame en circulaire mode? Dat is het grote vraagstuk waar het onderzoek van deze kunstenares op is gebaseerd. Het antwoord vindt ze in appels. Zo ontwierp ze een jurk van op appels gebaseerd, biologisch afbreekbaar materiaal; vergelijkbaar met leer, maar zonder schadelijke impact op de natuur. Met dit werk zet ze in op de esthetiek en gevoel van het materiaal.
IMPAKT Festival 2019 – Xin Liu – Masque | Interactive Architecture Lab - Sarotis
Het Utrechtse IMPAKT Festival onderzoekt de toekomst van de interface: een koppelvlak dat twee systemen met elkaar laat communiceren, wat op dit moment (nog) niet mogelijk is tussen mens en machine. In de festivaltentoonstelling ‘The Sound of One Hand Clapping’ wordt kunst gepresenteerd die laat zien hoe interfaces van de toekomst onze levens zullen beïnvloeden. Hoe verandert ons zelfbeeld en de interactie met het (niet-)menselijk bestaan? En wat is de invloed daarvan, op onze relatie tot technologie en producenten?
In aanloop naar het festival dat van 30 oktober t/m 3 november plaatsvindt, is Manifestations een samenwerking aangegaan met IMPAKT. Dit betekent dat twee van hun kunstenaars eigen werk bij ons vertonen.
Xin Liu – Masque
Kunstenares en ingenieur Xin Liu creëert ervaringen en artefacten om de afstand en spanning tussen persoonlijke, sociale en technologische ruimtes te meten én wijzigen. Momenten van reorganisatie, waarbij rimpelingen ontstaan in de structuur van subjectiviteit, gemeenschappelijke ervaringen en overtuigingen.
Haar werk Masque is een interactieve wearable en psycho-akoestisch systeem dat de perceptie van de gebruiker manipuleert in zijn of haar ademhaling, door valse auditieve feedback. Wanneer je het Masque op zet, hoor je gesynchroniseerde ademhalingsgeluiden. Je denkt dat het je eigen ademhaling is, waardoor je lichaam op natuurlijke wijze op de synthetische lichaamssignalen reageert.
Interactive Architecture Lab – Sarotis
Het Interactive Architecture Lab is een onderzoekslaboratorium van University College London (UCL) dat zich bezighoudt met een reeks academische onderzoeksactiviteiten en industriële samenwerkingen. De kern hiervan is het 15-maandse masterprogramma ‘March Design for Performance and Interaction’, dat studenten de mogelijkheid biedt om het potentieel van nieuwe detectie-, computer-, netwerk- en responsieve technologieën te benutten, evenals nieuwe ruimtes voor prestaties en interactie te bedenken, bouwen en testen.
Het kunstwerk Sarotis is een zachte wearable met fluïde hydrogel-interfaces, ontworpen om een antwoord te vinden op de vraag of 3D-scantechnologieën iemand zijn/haar ruimtelijke bewustzijn kan versterken.
In de een 3D-print sculptuur laat kunstenaar Nick Ervinck het heden, verleden en toekomst samenvallen. Tegelijkertijd kan het werk in een oude sculpturale traditie worden geplaatst vanwege de overeenkomsten met de klassieke portretbuste.
Met zijn majestueuze houding, indrukwekkende wapenuitrusting en doordringende blik torent NESURAK als een heldhaftig godsbeeld uit de toekomst over de bezoeker heen. Het surrealistische beeld en een zekere mythische kracht door te verwijzen naar ridders, science fiction en manga figuren.
Tijdens het ontwerpen van de sculptuur werd Nick Ervinck geïnspireerd door robots, aliens, monsters en mysterieuze wezens die werden gemaakt door kunstenaars als H. Giger, wezens die de hoofdrol spelen in vele sciencefictionfilms in de strijd om dominantie over de aarde.
Jouw superkracht – het brein – heeft het zwaar te verduren en loopt risico op een burn-out. Daarom is geestelijke ontspanning cruciaal, volgens voormalig Philips Research hoofdonderzoeker Tom Bergman. In zijn werk 'Recharge your SuperPower' kan je als bezoeker de eerste stappen zetten in een kunstmatige omgeving, die net zo rustgevend en fascinerend is als een mooi bos. Kom je ervaren of jouw SuperPower herstelt?