Redactie - 03 mei 2018

‘Alles draait om communiceren en informatie delen’

‘Alles draait om communiceren en informatie delen’ image

De centrale boodschap van de laatste jaren? Bedrijven moeten in rap tempo hun business digitaliseren, want in een wereld die steeds sneller gaat, is een flexibele en uiterst wendbare bedrijfsvoering voor hen van levensbelang. Vanaf iedere plek intuïtief in teamverband kunnen samenwerken, is daarvoor cruciaal, zegt Jan Roggeveen (foto) van Cisco. “En Cisco is een bedrijf dat daarvoor de tools ontwikkelt.”

Het logo van Cisco is een brug (de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco heeft er model voor gestaan) en dat verbeeldt uitstekend wat het bedrijf doet, namelijk verbinden. Cisco begon ooit (in 1984) met het bouwen van routeringssystemen voor computernetwerken, met name internet. Die routers vormen nog steeds het fundament van Cisco’s bestaan, zegt Roggeveen, maar Cisco doet inmiddels veel meer dan dat.

Roggeveen is Country Lead Collaboration bij Cisco Nederland en houdt zich bezig met, zoals hij het uitdrukt, de zichtbare dingen van Cisco. Dat is alles waar je tegenaan kijkt en alles waar je mee werkt, verduidelijkt hij. Voor Cisco draait het daarbij om hoe je mensen beter kunt laten samenwerken. “Dus waar ik me nu bij Cisco mee bezighoud, is niet het verbinden van systemen, maar het verbinden van mensen”, onderstreept hij.

Integratie Cisco Spark en Webex

Aanleiding voor ons gesprek is de onlangs (18 en 19 april) te Phoenix, Arizona, gehouden Cisco Collaboration Summit 2018, waarover hier op deze site al eerder werd bericht. Daar werd onder meer wereldkundig gemaakt dat Cisco zijn platforms Spark, voor samenwerken in teamverband, en Webex, voor online overleg, niet alleen van een update heeft voorzien, maar ook in elkaar heeft geschoven. Alle functionaliteit wordt nu samengebracht onder het Webex-label. Feitelijk betekent dit dat het ‘oude’ Cisco Spark ophoudt te bestaan en in vernieuwde vorm terugkeert als Webex Teams op het vernieuwde Webex-platform. “En dat behelst meer dan alleen een rebranding”, zegt Roggeveen. “Hier is echt sprake van een technische integratie.”

Essentie

“Alles draait om communiceren en informatie delen”, vervolgt Roggeveen even later. “Dat is wat mensen de hele dag doen, in welk proces dan ook; of het nu gaat om een proces in een ziekenhuis, een justitieel, of een logistiek proces. Je kunt dat natuurlijk fysiek doen, zoals jij en ik hier samen aan tafel zitten te praten. Maar dat is allang niet meer voldoende in een maatschappij die vereist dat wij producten en diensten steeds sneller moeten kunnen leveren. Daarvoor is noodzakelijk dat we ook plaats-onafhankelijk kunnen samenwerken, waar we ons ook bevinden. Maar dan wil ik je wel goed kunnen zien, en ik wil ook dat je op heel simpele wijze mee kunt kijken met de dingen die ik met je wil delen. Dát is de essentie van wat samenwerken inhoudt. En alles wat wij doen heeft dáármee te maken.”

‘Intuïtief’ Cisco’s handelsmerk

Net zoals op netwerkgebied alles bij Cisco is gericht op de creatie van ‘the intuitive network’, is ‘intuïtief’ ook hier het sleutelbegrip. Gebruikers kiezen uiteindelijk altijd voor wat ze het prettigst vinden werken, zegt Roggeveen, en ‘het prettigst’ betekent ook in de context van Webex dat alles zo intuïtief mogelijk moet zijn ingericht. “Zodat gebruikers zeggen: dit is zó gaaf, dát ga ik gebruiken!”

Gevraagd naar een voorbeeld schetst Roggeveen: “Neem de presentatie die ik hier op mijn laptop heb staan en met jou wil delen. Met één druk op de knop doe ik dat gewoon!” Hierbij dient vermeld dat we ons op het kantoor van Cisco in Amsterdam ZO bevinden. Aan de muur hangt een 70-inch Webex Board (voorheen Spark Board geheten) en daarop verschijnt met die ene druk op Roggeveens Webex-button op z’n laptop, diens presentatie op dat Webex Board aan de wand. “Dat is wat we met ‘intuïtief’ bedoelen. Ik hoef dus niet omslachtig mijn scherm jouw kant op te draaien, maar deel met één vingerbeweging alles gewoon via dat grote scherm hier aan de wand. Geen gedoe met kabels!”

En dat is nog slechts een zeer beperkte illustratie van wat je met het nieuwe Webex-platform  intuïtief samenwerkend allemaal kan. Want de volle functionaliteit van Webex Teams, zo demonstreert Roggeveen, komt met name tot zijn recht in een situatie waarin een over diverse locaties verspreide groep mensen met elkaar samenwerkt in een virtuele ruimte online. “Daarbij werken we nu in Webex Teams met dezelfde functie-buttons als die we al gebruikten bij Cisco Spark”, illustreert Roggeveen, een aantal gekleurde bolletjes op het Webex Board aan de wand toverend. Er is er een voor Chat (schriftelijk communiceren), Meet (praten, waarbij je elkaar direct ook ziet), Whiteboard (voor het samenwerken op een gemeenschappelijk scherm), Schedule (planning via een gemeenschappelijke agenda) en Files (voor file sharing). “Allemaal met één klik direct beschikbaar voor alle leden van de groep.”

En security?

Het vernieuwde Webex-platform kent nu dus drie modules, vat Roggeveen kort samen. Je hebt  Webex Calling voor telefonische communiceren. Je hebt Meetings voor ad-hoc online video-vergaderen, uiterst eenvoudig beschikbaar via een mobile app, en voorzien van allerlei nieuwe functionaliteiten, zoals onder meer diverse keuzes hoe je anderen in beeld brengt, en ook schermdelen, zodat anderen jouw document of spreadsheet kunnen zien. En dan is er Webex Teams, een mobile app voor het continu samenwerken in vast teamverband, met behulp van functionaliteiten als videomeetings, messaging, file sharing en het gemeenschappelijk gebruik van een white board.

Het ziet er allemaal mooi en goed doordacht uit, maar, zo willen we tot slot nog weten, hoe is de security geregeld van zo’n toepassing als Webex Teams? Want informatie delen met elkaar is prachtig, maar alleen zolang je er honderd procent op kunt vertrouwen dat je die informatie niet met de verkeerden deelt. “Klopt!”, zegt Roggeveen. “En dat is dan ook een belangrijke reden geweest voor Cisco om Spark – nu Webex Teams – helemaal zelf van de grond af op te bouwen.” Alles wat gedeeld wordt, is end-to-end encrypted, en wordt ook versleuteld opgeslagen, legt hij uit. Daar ligt heel veel engineering en design aan ten grondslag. Want hoe doorzoek je bijvoorbeeld zo’n Webex Team-ruimte vol met encrypted data? “Daarvoor moet je echt zelf de algoritmes ontwikkelen. Want dat is niet iets dat je zo maar even toevoegt aan een bestaand product”, rondt Roggeveen af.

Door: Dick Schievels

Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW Lenovo Channel Campagne vierkant
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!