Serverius verbreedt dienstenportfolio met AI-platform met Fujitsu
Serverius bevindt zich midden in de transformatie van een connectivity en co-locatiebedrijf naar een full service IT infrastructure partner. Ondertussen groeit dit volledig Nederlandse bedrijf hard door. Serverius biedt inmiddels naast traditionele diensten ook een breed portfolio aan innovatieve cybersecurity en compute diensten, die bedrijven en organisaties helpen bij het managen van hun infrastructuur. Reden genoeg voor Fujitsu om Serverius als partner te selecteren binnen het early adapter-programma, met Deep Learning as-a-Service als gloednieuwe oplossing.
Begin dit jaar pakte Serverius als onderdeel van de verbreding van zijn portfolio uit met Core Compute-as-a-Service (CCaaS), een oplossing die klanten de mogelijkheid geeft om compute resources als een “grondstof” af te nemen om daarop de eigen diensten te bouwen. Via een prijs-per-maand model kunnen zij servers, storage en back-up via een portaal aanvragen en configureren, om bijvoorbeeld hun eigen private cloud te bouwen. Resources kunnen op ieder moment worden op- of afgeschaald.
“Het is als het ware een dienst uit de muur, waarmee klanten hun eigen dienstverlening kunnen gaan bouwen”. “Wij verkopen vooral aan technische bedrijven zoals ISP’s en hosting providers. Die kunnen dan met onze fysieke resources bijvoorbeeld hun eigen virtualisatiecluster maken.” legt Hidde van der Heide, hoofd R&D bij Serverius uit.
Ron Klaas, Business Developer Service Providers bij Fujitsu, vult aan: “Nadat we eerder Storage en Back-up & Archivering as-a-Service diensten vanuit de Serverius datacenters hadden opgezet voor een aantal van onze partners, begon de echte teaming tussen ons en Serverius vorig jaar met de ontwikkeling van het Core Compute as-a-Service aanbod. Daar hebben we het voorbije jaar samen hard aan gewerkt. Serverius heeft daarbij een compleet portaal ontworpen waarin service providers direct hun eigen omgeving kunnen samenstellen.”
De reden voor de lancering van CCaaS, dat wordt aangeboden vanuit datacenters in Dronten, Meppel en Apeldoorn, is de sterk veranderende klantvraag. Hoewel traditionele co-locatie nog een rol zal blijven spelen, vragen steeds meer bedrijven en organisaties naar complete Infra-as-a-Service dienstverlening met de nodige schaalbaarheid, flexibiliteit, lage kosten en snelle dienstverlening. Om aan die veranderende klantvraag te voldoen, werkt Serverius toe naar een dienstenmodel waarmee het bedrijf klanten op het gebied van IT-infrastructuur maximaal kan ontzorgen.
Van der Heide: “Klanten verwachten tegenwoordig dat ze hun resources direct beschikbaar hebben en willen bovendien steeds minder omkijken hebben naar eigen hardware. Klanten vertrekken bij de hyperscalers zoals Amazon en Google, omdat ze daar geen controle meer over hun eigen data hebben. Ook zijn deze hyperscalers vaak veel duurder. Er ligt een groot gat voor een partij die het lef heeft om daar in te springen. Wij denken dat we infrastructuur op een economisch efficiënte en veilige manier kunnen aanbieden, omdat wij de gehele keten beheersen en 100% Nederlands zijn.”
Deep Learning as-a-Service
Serverius stoelt al langer op de pijlers colocatie, carrier services, cyber security en netwerkbeheer. Sinds een jaar is daar core computing bijgekomen. CCaaS omvat nu nog server, storage en back-up, maar Serverius gaat deze dienstverlening uitbreiden met de Deep Learning Unit (DLU) van Fujitsu. DLU is ontworpen om het trainen van neuronetwerken efficiënter te maken en bedrijven en organisaties die met DL/AI aan de slag willen, snel op weg te helpen.
“Als je met DL/AI bezig bent, dan moet je in eerste instantie een aantal zaken op orde krijgen”, zegt Van der Heide. “Je moet handmatig data verzamelen en labelen en het systeem van tevoren vertellen waar je naar op zoekt bent. De volgende stap is dat je het model ontwikkelt en de code ontwerpt die daadwerkelijk AI gaat uitvoeren. Het trainen is het meest compute-intensieve werk, ook al is het maar een paar procent van je totale ontwikkeltijd. Economisch gezien is het daarom voor bedrijven niet interessant om een eigen compute cluster in huis te hebben. Het is logischer om te delen. Wij stellen een ressource pool beschikbaar aan partijen die met AI aan de slag willen en modellen willen ontwikkelen. Trainingen kun je straks per uur afrekenen.”
Ron Klaas: “We bieden DLU-as-a-Service als onderdeel van ons CCaaS-aanbod, juist omdat afnemers deze dienst nog maar voor een beperkte periode beschikbaar willen hebben. Klanten betalen alleen voor de tijd dat zij de dienst daadwerkelijk gebruiken. Voor Serverius is dit een belangrijke trigger om een nieuw marktsegment aan te boren. Tegelijk biedt het Serverius de mogelijkheid om hun CCaaS-aanbod dat ze het voorbije jaar hebben opgezet, extra stimulans te geven. Want bij DL/AI heb je ook extra compute en storage nodig voor de opslag van de data die je onderzoekt.”
Van der Heide: “Het past inderdaad mooi in het ecosysteem dat wij al hebben. Met DL/AI heb je het vaak over grote hoeveelheden data en dan komt storage vanzelf om de hoek kijken. De ontwikkeling van het model gaat op een ‘gewone’ server die we uit onze pool halen. Op het moment dat je gaat trainen verhuist je job even naar het trainingscluster en het resultaat gaat vervolgens weer terug naar je eigen server. Het past ook goed in ons netwerk. Niet alle klanten willen hun data op ons storage cluster plaatsen. In dat geval koppelen we via peering platform SpeedIX veilig de compute resources met de data van de klant op de eigen locatie.
‘Hoge vlucht AI’
Klaas zegt dat de Fujitsu DLU specifiek is ontworpen voor de training van AI-toepassingen. Daarnaast heeft Fujitsu met haar Digital Annealer Unit (DAU) quantum inspired computing op de markt gebracht in de vorm van een handzame chip. Hiermee kunnen getrainde modellen in real-time bijvoorbeeld productieprocessen of financieel-transactionele processen aansturen.
Volgens Van der Heide staan we nog maar aan het begin van de inzet van AI, maar zullen de ontwikkelingen de komende tien jaar snel gaan. Uiteindelijk zal volgens hem ook het MKB AI gaan gebruiken, op basis van concurrentie-overwegingen.
“De komende jaren kunnen bedrijven het verschil maken met AI, maar over vijf of tien jaar kun je niet meer concurreren zonder AI”, besluit Van der Heide. “AI kost nu nog veel, maar de mogelijkheden zijn groot als je vooraf goed bedenkt wat je doel is. De drempel is voor bedrijven nu nog hoog om zelfstandig met AI aan de slag te gaan, omdat je de onderliggende infra heel periodiek gebruikt. Maar door het als een dienst te bieden, verlaag je de drempel omdat je het bijvoorbeeld voor een aantal uren of een paar dagen kunt gebruiken.”
Auteur: Maarten van Vliet