Redactie - 11 september 2020

NetApp: Simpel en betaalbaar in de cloud werken

NetApp: Simpel en betaalbaar in de cloud werken image

Simpel in de cloud werken, toepassingen eenvoudig laten landen op het goedkoopste platform, cloud native mengen met traditionele omgevingen; met NetApp geen centje pijn. “Het loont dat wij vijf jaar geleden al vol hebben ingezet op cloud”, zegt Oscar Wijnants, NetApp Sales Director Nederland.

Aanleiding voor het gesprek met hem en Joost van Drenth, Manager Solutions Engineering bij NetApp Nederland, zijn de recente overnames die het bedrijf heeft gedaan én de uitstekende kwartaalcijfers van het eerste kwartaal van dit jaar. Om met dat laatste te beginnen: 5 procent op jaarbasis meer omzet, operationele marge en winst per aandeel. “Covid-19 heeft ons als bedrijf weinig problemen opgeleverd; wij konden gewoon doordraaien als voorheen. In de logistiek en toeleveringsketen hebben we aanpassingen doorgevoerd om leveringszekerheid te kunnen borgen terwijl onze dataservices in cloud uitkomst bieden voor versnelde transformatie van IT. Vitale sectoren, waaronder ziekenhuizen, kunnen beschikken over kosteloze cloud dataservices om hen te helpen bij de plotselinge drukte.”

“We zijn nu een half jaar verder”, vervolgt Wijnants, “en we draaien goed. Onze klanten passen zich aan, aan deze nieuwe situatie. We hebben veel nieuwe klanten erbij gekregen die onze cloud-omgeving als een bevrijding ervaren. Maar ook bestaande klanten pakken dit stuk van ons portfolio op. Het gaat nu ineens heel erg hard. De kwartaalcijfers onderstrepen dit.”

Ook partners zijn ‘in sync’, zoals Wijnants het uitdrukt. “Toen wij vijf jaar geleden de cloud omarmden, gingen er nog wel wat wenkbrauwen omhoog. Maar de partners zijn eraan gaan snuffelen en nu snapt iedereen het: wij maken het leven van onze klanten eenvoudiger. Daarbij hebben onze partners veel toegevoegde waarde.”

De brug naar de cloud

Van Drenth noemt myBrand als zo’n partner met toegevoegde waarde. “DevOps en cloud hebben geleid tot een enorme autonomie en datagroei die eigenlijk organisaties naar de cloud dwingt. Vanwege de flexibiliteit en vanwege de kostenefficiëntie. Bedrijven draaien nu de rollen om. Voorheen stond het datacenter centraal, nu is het de cloud in al zijn gedaanten. Wij bieden klanten inmiddels een rijk palet aan diensten en producten die in alle stadia van cloud adoptie voorzien in besparingen, veiligheid en keuzevrijheid. Wij spreken de taal van de cloud en nemen daarnaast bestaande omgevingen mee in deze transformatie.”

Maar je kunt geen afscheid nemen van alles; sommige bestaande processen blijven. “myBrand biedt, op basis van onze producten en diensten, SAP-services, ook in de cloud; Met myBrand heb je HANA in de cloud, geïntegreerd met de bestaande omgeving. Terwijl een bedrijf als McKesson onze cloud native technologie omarmt om de ontwikkeling van medicijnen te versnellen zonder te investeren in een datacenter.”

Gratis scan

NetApp heeft het Modern Workplace Platform in de cloud vormgegeven; een veelomvattend samenstel van diensten voor toegang, beheer en beveiliging van data. Daarin spelen bijvoorbeeld opslag, backup, inzicht in datastromen en global file cache een rol. Aan de bovenkant gaat het om het mogelijk maken van een flexibele en eenvoudige bedrijfsvoering met werklasten als SAP, databases, VMware, high performance computing, maar ook cloud native applicaties, een virtuele desktopomgeving, Microsoft Office 365 en een Windows Virtual Desktop. Maar dat alles is alleen mogelijk met een goede basis. Daar ligt de kracht van NetApp, aangevuld met de mogelijkheid om de kosten van cloudgebruik zo laag mogelijk te houden, want als je niet oplet, kunnen die gierend uit de hand lopen.

“Hier speelt de overname van Spot – met klanten als Zalando, IBM, Samsung en Ticketmaster - een belangrijke rol”, begint Wijnants. NetApp heeft dit Israëlische bedrijf in juni van dit jaar overgenomen. De uitleg over de rol van Spot lijkt een beetje op die van de makelaar in de energiewereld. “Niet alle servers in cloud-datacenters worden volledig benut. Spot brengt de overcapaciteit in kaart. Ze maakt afspraken met de eigenaren, koopt ze op en vormt ze om naar Spot instances. Deze zijn verhandelbaar en consumeerbaar. Daarbij geeft Spot inzicht in hoeverre welke applicaties en containers waar en hoe gebruikmaken van cloud-diensten; aangevuld met voorspellingen van toekomstig gebruikt. En tegen welke kosten; die zet je dan af tegen de Spot instances; mocht een instance goedkoper uitvallen, dan is een overstap (binnen de geldende contracten) snel en automatisch geregeld.”

Het mooie is, aldus Wijnants, dat partners die scan van een hybride omgeving gratis kunnen aanbieden. “Daarbij komt dat de diensten van Spot worden betaald uit de besparingen die hun oplossing opleveren. Echt een mooie oplossing die past binnen onze strategie om cloudgebruik eenvoudig en kostenefficiënt te maken voor onze klanten.”

“Natuurlijk hebben wij onze Cloud Insights voor het monitoren van cloud-omgevingen. De oplossingen die Spot biedt zijn daarop een prachtige aanvulling”, gaat Van Drenth verder, “En Spot had geen directe oplossing voor datamanagement uitdagingen. Daar vullen wij dan weer aan; samen hebben we een compleet aanbod voor een Application Driven omgeving.”

Ransomware bescherming

Ook de aankoop van CloudJumper in april van dit jaar past binnen de NetApp-strategie. “Deze SaaS-toepassing controleert werkplekken in de Azure cloud. Het bedrijf is al twintig jaar actief. Het maakt bouwstenen in de cloud, zodat je heel eenvoudig kunt op- of afschalen met virtuele werkplekken zonder een logge statische inrichting. Microsoft investeert veel in het betrouwbaar maken en houden van cloud-werkplekken. Een belangrijke eigenschap van de NetApp Data Fabric is de beveiliging tegen ransomware. We weten allemaal dat criminelen met ransomware steeds vernuftiger en brutaler te werk gaan. Bescherming is hard nodig.” Niet alleen waakt de geïntegreerde werkplek voor ransomware; het ruimt schadelijke code ook op als een aanval onverhoopt toch is gelukt. “Wij kunnen dankzij onze back-up, restore en securitydiensten de klok terugdraaien”, verklaart Van Drenth. “Binnen een paar uur draait een klant als voor de aanval; er valt niets meer te gijzelen.”

Kip en ei

Veel bedrijven, aldus Wijnants, brengen de werkplek wel naar de cloud, maar alle data en applicaties zijn verspreid over diverse storageplaatsen: on prem, in de public cloud, bij een SaaS-aanbieder. Als de werkplek en zijn data niet naadloos op elkaar aansluiten, ontstaan er problemen, maar wat verplaats je dan eerst? “Hoe los je dat op zonder dure datamanagement toepassingen te hoeven gebruiken, die daar vaak ook geen grip op hebben? Dat los je op met Talon FAST dat het mogelijk maakt om een wereldwijde repository te maken van data die centraal staan of bij verscheidene bijkantoren. Alle reden om Talon Storage in maart van dit jaar te kopen. En zijn aanbod samen te smelten met de NetApp Data Fabric, zodat alle data beschikbaar zijn voor gebruikers op één kanaal, zonder zoeken en zonder gezeur met versiebeheer."

Door: Teus Molenaar en Witold Kepinski

Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW Lenovo Channel Campagne vierkant
Lenovo Channel Campagne liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!