Johan van Leeuwen - 20 februari 2023

TP-Link is klaar voor de enterprise markt

TP-Link is klaar voor de enterprise markt image

De afgelopen jaren liet TP-Link al zien dat het veel meer is dan alleen een consumentenmerk. In de zakelijke markt groeide het marktaandeel in hoog tempo. Nu bereidt de fabrikant van netwerkoplossingen zich voor op de volgende stap: het kunnen bedienen van de grootzakelijke markt. Het komt met een aantal belangrijke lanceringen. Frank Damen (Director B2B) vertelt.

Er spelen op dit moment een paar belangrijke onderwerpen bij TP-Link. Damen wil er drie uitpikken: de eerste WiFi 7-producten, de nieuwe lijn Omada Pro voor enterpriseklanten en de cloudgebaseerde controller voor het beheer van alle producten in de Omada-lijn.

Nieuwe WiFi-standaard

Enthousiast als altijd, begint Damen met WiFi 7, ook wel IEEE 802.11BE. TP-Link speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de nieuwe WiFi-standaard, die vanaf de officiële goedkeuring (waarschijnlijk in de loop van 2024) een veel hogere verbindingssnelheid en minder latency moet gaan bieden. TP-Link is als grote klant van chipfabrikant Qualcomm zelfs een officiële launching partner. Ook introduceerde het als één van de eerste al meerdere producten die WiFi 7-ondersteuning bieden en daar komen er snel meer bij. Damen: “Wij gebruiken de chips al in pre-WiFi 7-accesspoints die we hebben gelanceerd. Met een software-update voldoen ze straks volledig aan de nieuwe standaard.”

Doen bedrijven er slim aan om nu al voor WiFi 7-producten te kiezen? Wat moeten partners hun klanten adviseren? Damen is genuanceerd, maar duidelijk: “Als je een netwerk zoekt voor drie tot vier jaar, kun je nu nog met een gerust hart in WiFi 6 investeren. Als het om vijf tot zeven jaar gaat, dan doe je er slim aan om al naar WiFi 7 te kijken. Ik verwacht dat de omgevingen in eerste instantie hybride gaan worden: een combinatie van WiFi 6 en WiFi 7. In ruimtes waar heel veel bandbreedte nodig is, zoals bijvoorbeeld collegezalen, station-ruimtes, restaurants of ziekenhuizen, voegt WiFi 7 veel toe. Dat geldt voor zowel het netwerk als de clients. Op plekken die minder verkeersintensief zijn is WiFi 6 op dit moment nog toereikend. Maar op de langere termijn gaat het allemaal richting WiFi 7. Vooral omdat er nu eenmaal veel meer bandbreedte nodig is. Twee jaar geleden werd Netflix bijvoorbeeld nog nauwelijks in 4K gestreamd, nu gebeurt dat massaal. 8K streaming maakt zijn opwachting en zal nog meer bandbreedte vergen. Dankzij de overstap naar hybride werken is werken vanuit de cloud daarnaast heel gangbaar geworden. Overal en op ieder moment je data benaderen alsof het lokaal is opgeslagen wordt de regel. WiFi 7 haalt snelheden die tot voorkort zelfs niet door snelle SSD’s werden behaald.”

Enterprisemarkt

TP-Link is volop in beweging en heeft vooral de ambitie om de enterprisemarkt voor zich te gaan winnen. “Onze MKB-klanten zullen altijd belangrijk voor ons blijven. Die verliezen we nooit uit het oog, want zij zijn onze basis”, zegt Damen er wel nadrukkelijk bij. “Maar we zetten heel duidelijk stappen omhoog. We willen een significant deel van die markt veroveren.”

Daarvoor komt het met nieuwe producten. TP-Link lanceert in dit eerste kwartaal van 2023 bijvoorbeeld een switchlijn die de Omada 6000-serie gaat heten, specifiek voor de enterprise-markt. “Het instapmodel heeft vier keer een 10 gigabit uplink-poort, met 24 downlinkpoorten met een snelheid van 1 gigabit. Maar er komen ook andere modellen met bijvoorbeeld zes 25 gigabit uplink-poorten en 24 keer een 2,5 gigabit downlinkpoort. Het topmodel heeft 32 poorten, allemaal met een snelheid van 100 gigabit. De modellen in de 6000-serie ondersteunen daarnaast ook alle dynamische layer-3-routingprotocollen. In de enterprisemarkt is dat heel belangrijk.”

Omada Pro controller

Al die switches kunnen in een stack worden gezet, tot maximaal 20 apparaten. Die kun je bedienen met een IP-adres of de Omada Pro controller. Dat ‘Omada Pro’ is nieuw en is puur bedoeld voor de grootzakelijke markt. “Met die controller kun je de 6000-serie bedienen, maar uiteraard ook gewoon onze 2000- en 3000-lijn.”

TP-Link maakt met diezelfde 6000-serie ook power stacking mogelijk. “Als je bijvoorbeeld vier switches met een totaalvermogen van 700 Watt met powercables aan elkaar lust, en er vervolgens eentje meer dan 700 Watt nodig heeft, dan kun je dat als het ware lenen van de andere switches uit de stack. En als de voeding uitvalt in bijvoorbeeld de bovenste switch, dan kunnen de andere switches extra leveren en blijft de stroomvoorziening gewoon doorgaan. Dat is een unieke technologie die heel belangrijk is voor high-end switching.”

Grofweg kun je zeggen dat TP-Link met de Omada-lijn op dit moment vooral sterk is bij bedrijven tot 250 werkplekken. De nieuwe lanceringen moeten ervoor zorgen dat de leverancier de stap omhoog kan zetten. “Met de Omada Pro controller en de nieuwe 6000-serie is er eigenlijk geen bovengrens meer voor ons. Grotere organisaties hebben vaak ook specifiekere eisen. De opbouw van ons assortiment en de manier waarop we werken, zorgen ervoor dat we dat aankunnen.”

Cloud-controller

Mede voor die grootzakelijke markt heeft TP-Link ook een nieuwe cloudoplossing. “Ongeveer alle apparatuur van Omada kan door een nieuwe, door ons gehoste cloud-controller worden beheerd: de Omada cloudbased controller. In plaats van het kopen van een hardware-kastje, neem je een licentie af voor één, drie of vijf jaar en heb je zelf geen hardware meer nodig voor je controller-software. Je krijgt dan 99,9 procent beschikbaarheid, evenveel als wat de grotere hyperscalers bieden. Je bent ook gegarandeerd van de laatste software en hoeft dus niet meer na te denken over updates en upgrades. Daarnaast zit er automatische anomaly detection in.”

Of de controller nu on-premise- of via de cloud wordt afgenomen, TP-Link biedt ook PPSK: Private Pre Shared Key. “Vaak zie je bij organisaties dat hun draadloze netwerk één inlognaam en één wachtwoord voor medewerkers en gasten heeft. Maar als iemand uit dienst gaat wil je misschien niet dat hij nog op dat netwerk kan komen. Met PPSK krijgt iedereen een eigen inlog en een eigen automatisch gegenereerd wachtwoord. Als je een persoon in de database ontkoppelt, dan is hij ook meteen zijn WiFi-toegang kwijt. Dat kan in sommige gevallen heel handig zijn met het oog op het beheer en de security. Denk bijvoorbeeld aan een school met steeds wisselende leerlingen. Lang niet iedere leverancier biedt PPSK, maar het is wel belangrijk als je mee wil doen met de grote jongens. Dat doen wij nu.”

DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!