Marco van der Hoeven - 03 september 2024

Sander Scholten, Nutanix: ‘CIO vraagt om flexibiliteit’

Mensen inzetten voor het beheren en moderniseren van platformen is niet de meest effectieve manier van werken. Zeker niet bij het huidige tekort aan geschoold personeel op de arbeidsmarkt. Dat is een van de trends waar Nutanix op inspeelt bij het faciliteren van het automatiseren van taken.

Sander Scholten, Nutanix: ‘CIO vraagt om flexibiliteit’ image

Veel bedrijven hebben nog steeds te maken met een tekort aan resources”, zegt Sander Scholten, Sales Director Nederland bij Nutanix. “De belangrijkste vraag die wij voorbij zien komen gaat dan ook over wat wij noemen platformmodernisatie. Want keeping the lights on, om die term even te gebruiken, vergt in de huidige situatie nog steeds veel te veel van die resources, zowel in mensen als in investeringen.”

Een andere trend die speelt bij klanten van Nutanix is, uiteraard, artificial intelligence. “Dan is de vraag nu vaak of er een daadwerkelijk use case bestaat die de organisatie verder kan helpen. Dat kan een economisch voordeel zijn, maar het kan ook zijn dat je daarmee gedeeltelijk invulling geeft aan dat tekort aan resources. Bedrijven willen weten hoe je dat in praktijk organiseert,”

AI

“Vanuit een beheersperspectief is AI voor ons gewoon een applicatie zoals er veel meer zijn. De ontwikkeling bij ons is het makkelijker te maken om zo'n applicatie te deployen op ons systeem. CIO's kijken nu heel erg naar de vraag wat de echte use case zijn voor een platform.”

“Onlangs hadden we een klant uit de zorgsector die een use case had voor het sneller verwerken van dossiers en informatie. Dus waar bedrijven nadenken over hoe ze dit kunnen inzetten, hebben wij Vanuit technologisch perspectief het platform klaargemaakt om AI zo eenvoudig mogelijk te kunnen deployen,”

“Waar veel organisaties naar op zoek zijn is het optimaal automatiseren van taken. Daar kunnen wij weer een belangrijke rol in spelen, omdat ons platform al jaren draait om het zoveel mogelijk automatiseren van taken, met behoud van eenvoud, om daarmee een applicatieplatform of een infrastructuurplatform te draaien.”

Veilig

Ricardo van Velzen, Manager Systems Engineering team bij Nutanix, voegt daaraan toe: “Een overkoepelend thema dat bij al die trends een rol speelt is natuurlijk security. Door de snelle veranderingen in de IT spelen we daar eveneens op in. We willen het platform geautomatiseerd en schaalbaar te houden, en snel aan kunnen passen aan verschillende technologieën. Maar dat moet natuurlijk ook allemaal veilig gebeuren.”

De overname van VMware door Broadcom heeft ook voor Nutanix effect gehad. “Door die ontwikkeling zijn veel organisaties aan het nadenken over de implicaties daarvan voor hun organisatie. Soms is het prijsgedreven, maar soms kijken CIO's, vaak gedelegeerd aan andere teams in de organisatie, naar alternatieven om mogelijke risico's te ondervangen. Dit is top of mind, ik kan eigenlijk geen grote of middelgrote organisatie noemen waar we contact mee hebben die zich daar niet over buigt.”

CIO

Als technologiebedrijf heeft Nutanix veel contact met architecten en chief technology officers, omdat zij de keuzes maken over hoe ze invulling geven aan hun on-premise of off-premise platform, of misschien wel SaaS applicaties. Van Velzen: “Bij de CIO komen we op het moment dat de keuze voor Nutanix impactvol en breed in de organisatie is. Dan krijg je een positie als vendor waarbij de CIO je goed wil leren kennen."

Hij noemt een voorbeeld: “Onlangs heeft een grote Nederlandse bank de keuze gemaakt voor Nutanix. Dat doen ze omdat ze inzien dat ze een legacy-omgeving hebben waarbij, gemeten aan de demografie, mensen nog een paar jaar mee werken. Daardoor ontstaat de behoefte aan een modern, geautomatiseerd platform om straks niet tegen dezelfde risico's aan te lopen.”

Informatievoorziening

“De CIO op zijn beurt wil graag dat de informatievoorziening eenduidig en op een eenvoudige manier toegankelijk is. De reden dat ze dan bij Nutanix uitkomen, is omdat wij enerzijds kunnen voorzien in een applicatielandschap dat nog niet of nog niet volledig naar een public cloud of een andere applicatie omgezet kan worden. Ze kunnen dat nog steeds on-premise met Nutanix invullen.”

“Maar zodra ze een applicatie op een andere manier gaan deployen, dan kunnen ze dat ook on-premise met Nutanix doen, op dezelfde manier vanuit het Nutanix-platform, waarbij de systeembeheerders een cloud-achtige ervaring binnen de organisatie kunnen geven.”

Eenvoud

Scholten: “Wij kunnen met de eenvoud waarin je een applicatie on-premise draait, diezelfde applicatie in één van de public cloud-vendoren draaien, terwijl het zich naar de gebruiker op dezelfde manier openbaart, maar ook naar de beheerder van het systeem. Voor ons is de publieke cloud gewoon een volgende node waarop een workload wordt gedraaid. Voor de beheerder ziet dat er allemaal hetzelfde uit.”

“De CIO is op zoek naar die flexibiliteit. Nu lijkt het misschien handig om een bepaalde applicatie juist on-premise te houden of naar de public cloud te brengen, maar over een half jaar kan blijken dat het toch anders moet, al dan niet door ervaringen. De CIO-gesprekken waar wij nu bij betrokken raken, en dat is ook veel meer dan misschien drie, vier jaar geleden, komen doordat ze beginnen te begrijpen dat ze die die flexibiliteit nodig hebben.”

Roadmap

Hij vervolgt: “Als je kijkt naar de roadmap, dus een aantal jaren vooruit, zien we dat containerapplicaties een vlucht gaan nemen. De meerderheid van het Nederlandse IT-landschap is nog steeds vrij traditioneel, maar het gaat langzaam richting containers. Wat we proberen, of eigenlijk doen, is in het containerlandschap hetzelfde te doen wat we ook met virtuele machines doen: het versimpelen van de manier waarop je zo'n omgeving beheert.”

Van Velzen besluit: “Als organisatie zien we waar CIO's en hun supportteams mee bezig zijn. Daar kunnen wij vanuit de platformgedachte perfect op inspelen. Je haalt risico weg, je zorgt dat security georganiseerd is, je haalt inefficiënties weg door heel ver door te automatiseren. Wij noemen het platformmodernisering, omdat we in een nieuw decennium leven waarin de combinatie van beschikbaarheid aan mensen om het basale werk van het in de lucht houden van een systeem niet meer van deze tijd is. Dat kun je beter geautomatiseerd doen.”

Registreer met 525 euro korting!

Dit artikel is gepubliceerd in de Gartner special in het kader van Gartner IT Symposium | Xpo 2024. De volledige agenda van het Gartner IT Symposium | Xpo is hier beschikbaar. Via deze webpagina kunt u zich ook registreren voor het symposium. Bespaar 525 euro door gebruik te maken van de code 'DutchIT'.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!