Xerox Venray gaat 24 uur staken, directie wil passende CAO
Woensdag 5 maart leggen de werknemers bij Xerox Manufacturing Venray (Xerox) vanaf 05.30 uur het werk voor 24 uur neer; inschrijven van de stakers om 12.30 uur. Het is de derde werkonderbreking bij de producent van verbruiksartikelen voor kopieerapparaten (drums en toner) en tevens het logistieke hart van reserveonderdelen in Europa. Toon Wennekers (coördinator arbeidsvoorwaarden FNV Bondgenoten) spreekt de stakers rond 13.15 uur kort toe.
Hans Aben, print evaluator technician bij Xerox en FNV-kaderlid: “Zelfs na twee werkonderbrekingen houdt de directie zich van de domme. Terwijl ieder ander ziet dat je de dalende resultaten niet kunt blijven afwentelen op de werknemers. Hoe meer zij van ons willen pikken, hoe minder wij nog slikken. Het loonbod van Xerox is een sigaar uit eigen doos. Wij hebben minstens recht op een verbetering van onze koopkracht.”
Doorn in het oog van de werknemers is het feit dat de Amerikaanse Raad van Bestuur (RvB) vorig jaar nog een bonus van 35 miljoen dollar opstreek terwijl het personeel voortdurend geconfronteerd wordt met versoberingen. Ger Klinkenberg vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten: “Het gaat niet goed in de branche, dat zien de werknemers ook. Maar dat de CEO Ursula Burns een bonus krijgt die 400x het loon is van een gemiddelde Xerox-werknemer staat in schril contrast met het bod van 1,25 procent voor twee jaar en twee vrije dagen inleveren. De 3 procent loonsverhoging is om de koopkracht van de werknemers enigszins te herstellen. Dat is nodig, ook voor het herstel van de economie.”
Naast een loonsverhoging van 3 procent wil de vakbond de positie van uitzendkrachten verbeteren. “Van de 850 werknemers werkt circa 350 op basis van een tijdelijk contract of via een uitzendbureau. Maar sommigen van hen werken al jarenlang bij Xerox. Met andere woorden: ze horen gewoon bij Xerox en hebben net zo goed recht op zekerheid over werk en inkomen”, aldus Klinkenberg. “Zij willen volwaardige contracten, echte banen.”
De cao geldt voor circa 850 werknemers. Dinsdag 25 februari om 14.00 uur verliep het ultimatum dat de vakbond aan Xerox stelde. Hierop volgden stakingen op woensdag 26 en vrijdag 28 februari.
Reactie Xerox
Xerox Venray wil een passende cao, die past bij de veranderende marktomstandigheden, zo meldt het in een reactie: "Xerox Venray is met 807 mensen verantwoordelijk voor fabricage, logistiek en distributie van Xerox gebruiksartikelen, producten en onderdelen in EMEA, Rusland en India. De omzet in printapparatuur daalt en de verwachting is dat deze trend zich doorzet in 2014 en de jaren daarna. Dit is in lijn met de marktontwikkelingen. Volgens onderzoeksbureau infoSource is de verkoop van tonerprinters, copiers en multifunctionals in de West-Europese markt tussen 2007 en 2013 met gemiddeld 3% per jaar gedaald. De afgelopen jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Vandaag de dag komt 55% van de omzet van Xerox uit services (IT-outsourcing, BPO en documentbeheer) en de verwachting is dat dit zal groeien tot twee derde van de omzet in 2017. Om de continuïteit zeker te stellen dient Xerox Venray concurrerend en slagvaardig te blijven. De marktomstandigheden dwingen Xerox Venray tot een andere aanpak, waar een passende cao deel van uit maakt."
Marc Rottink, directeur Xerox Venray zegt: “Xerox Venray heeft vanaf oktober 2013 steeds goed samengewerkt met de vakbonden en een verhoogd aanbod gedaan, waarvan wij geloven dat het acceptabel is voor zowel onze mensen als ons bedrijf. Wij vragen FNV Bondgenoten dit aanbod te overwegen ten behoeve van onze mensen, zodat wij samen tot een goed eindresultaat kunnen komen en verder kunnen werken aan de toekomst van Xerox Venray. Xerox benadrukt dat ondanks de acties de dienstverlening naar haar klanten niet in het geding is en doet er alles aan om dit te blijven garanderen."
Door: Witold Kepinski