Witold Kepinski - 04 december 2017

Meer IT’ers starten eigen bedrijf

Steeds meer professionals die in Nederland in de technologie software sector werken starten hun eigen bedrijf. Dat blijkt uit een analyse van geanonimiseerde data van de meer dan 7 miljoen LinkedIn-profielen die Nederland telt. LinkedIn ziet een stijging van maar liefst 18,5% ten opzichte van vorig jaar in het aantal leden dat aangeeft te werken in de functie van ondernemer bij een eenmanszaak. Ook is er een stijging van 8,4% in het aantal ondernemers bij een klein bedrijf tot 10 medewerkers die daar ondernemer zijn. De analyse toont aan dat de grootste stijging van het ondernemerschap van leden zit in de technologie software sector (+13,9% ten opzichte van vorig jaar), gevolgd door de technologie hardware sector (+12% ten opzichte van vorig jaar).

Floor Nobels, recruiter in de technologiesector, ziet de trend ook: “Ze zijn gewoon erg gewild. Als zelfstandige kunnen ze meer verdienen en ook veel vrijer werken. Het nadeel is wel dat ze daardoor de heel grote, complexe vraagstukken mislopen. Als IT headhunter lukt het mij toch nog steeds om zelfstandigen over te halen voor vaste banen. Maar alleen als de technologische uitdaging groot is. Of als het erg goed betaalt. Veel mensen vergeten namelijk hoeveel werk het is om ondernemer te zijn. Voor beiden is iets te zeggen en van beide rollen leer je veel.”

MKB Nederland ziet het aantal ondernemers in Nederland al jaren groeien. "En dat is positief,” zegt directeur Leendert-Jan Visser. “Want ondernemerschap zorgt voor vernieuwing, dynamiek in de samenleving, extra banen en dus voor toegevoegde waarde. Het ondernemerschap biedt vrijheid en ruimte om jezelf verder te ontplooien.
Er is niets mooiers dan op die manier succes te hebben." Het gunstige economische tij en de mogelijkheden van de snelle technologische ontwikkelingen spelen volgens Visser een rol bij de groei van het aantal starters in de IT. "Dat is een sector waar de opstartkosten relatief laag en de kansen groot zijn. En dat is ondernemen: kansen zien én pakken."

Groei en krimp van industrieën
LinkedIn maakt elke 6 maanden een analyse van de functietitels en bedrijfsgrootte die worden gemeld op op het platform, maar ook van de migratie van talent tussen sectoren en landen. De top 3 sectoren waarin het aantal professionals ten opzichte van vorig jaar (1 oktober 2016 - 1 oktober 2017) het hardst gegroeid is, zijn:

Technologie - software (3,4%)
Staffing (1,6%)
Technologie - hardware (1,4%)

De grootste krimp in professionals zit volgens de analyse in de sectoren:

Telecommunicatie (-5,1%)
Media en entertainment (-2,4%)
Financiële dienstverlening (-1,6%)

India grootste leverancier van talent

De Nederlandse arbeidsmarkt wordt het meest verrijkt met talent uit India. Er komt bijna drie keer zoveel talent binnen dan dat er naar India toe gaat. Het meeste talent uit het buitenland start in Nederland in de technologie software sector, daarna zijn de retailsector en de professionele dienstverlening het meest populair. Dit jaar zijn de volgende landen verantwoordelijk voor de grootste netto migratie naar Nederland:

India, +18,4%
Groot-Brittannië, +11,5%
Turkije, +8%

“Door de informatie die mensen delen op LinkedIn, signaleren we trends in de arbeidsmarkt,” geeft Marcel Molenaar, country manager van LinkedIn Benelux aan. “Vraag en aanbod van talent wordt inzichtelijk, maar ook de stromen van talent tussen landen. Met deze data kunnen bedrijven, talent maar ook overheden en onderwijsinstellingen hun voordeel doen en daar hun plannen en beleid op aanpassen.”

DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW HPE 25/12/2024 t/m 31/12/2024 BW
Bitdefender 23/12/2024 t/m 30/12/2024  BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!