Wouter Hoeffnagel - 06 maart 2018

AIVD ziet meer digitale cyberspionage op Europese organisaties

Het aantal digitale aanvallen gericht op economische spionage op Europese bedrijven en instellingen neemt toe. Naast gerichte aanvallen stijgt ook het aantal ongerichte aanvallen door staten die als doel hebben zoveel mogelijk instanties te raken en schade te veroorzaken.

Dit meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in haar jaarverslag over 2017. De inlichtingendienst wijst erop dat de inzet van digitale aanvallen laagdrempelig, goedkoop en moeilijk terug te leiden naar de daadwerkelijke dader is. Daarnaast hebben digitale aanvallen in potentie een groter bereik dat traditionele vormen van spionage.

Spionnen rekruteren via social media

De AIVD ziet onder andere dat spionnen digitale middelen steeds vaker inzetten om mensen te rekruteren voor spionage. Onder meer zakelijke social media zoals LinkedIn worden ingezet om medewerkers van interessante organisaties en bedrijven te benaderen met als doel informatie te vergaren.

Ook worden digitale middelen ingezet door jihadistische terroristen, die via deze weg aanhangers willen inspireren en stimuleren. Nu ISIS het strijdgebied bijna geheel heeft verloren, zou de groepering willen laten zien dat zij er nog toe doet en aanhangers in het Westen oproepen wraak te nemen. De AIVD wijst erop dat terroristen vooralsnog niet beschikken over capaciteiten om cyberaanvallen te plegen die de samenleving ontwrichten, maar hier wel naar streven.

Vitale infrastructuur saboteren

De AIVD meldt daarnaast dat statelijke actoren activiteiten verrichten die sabotage van essentiële processen zoals energie- en communicatievoorzieningen mogelijk maken. Hiervoor nestelen zij zich in de vitale infrastructuur in landen. Alertheid op digitale veiligheid is volgens de AIVD dan ook cruciaal.

Tot slot wijst de inlichtingendienst erop dat digitale aanvallen steeds geavanceerder worden en een steeds grotere impact krijgen. Kwaadwillenden verzinnen continu nieuwe methoden, technieken en middelen. Dit is volgens de AIVD de reden dat het parlement heeft ingestemd met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) 2017. De Nederlandse bevolking spreekt zich op 21 maart in een raadgevend referendum uit over deze nieuwe wet.

DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
Jamf Cybersec 2025 2 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!