Redactie - 17 september 2021

Wat is het verschil tussen glasvezel en een straalverbinding?

Wat is het verschil tussen glasvezel en een straalverbinding? image

Als executive binnen de organisatie wil je medewerkers een zo fijn mogelijke werkomgeving bieden. Onderdeel hiervan is het netwerk binnen het kantoorpand, maar zeker ook daarbuiten. Steeds meer organisaties zetten in op een nieuwe werkplek, waarbij een groot deel van het IT-landschap in de cloud draait. Dit betekent dat medewerkers niet langer afhankelijk zijn van de laptop die je als werkgever biedt, maar zelf een apparaat uit kunnen kiezen. Ze maken op het apparaat verbinding met de cloud, om vervolgens vanuit daar te werken. Dit gaat verder dan slechts het bewerken van documenten. Om dit alles mogelijk te maken is een goede internetverbinding cruciaal. Bij het verbeteren hiervan ontkom je niet aan termen als glasvezel en straalverbinding. Wat zijn de verschillen?

Glasvezel internet biedt snelheden tot 1.000 Mb/s
Met glasvezel internet is het mogelijk om snelheden tot circa 1.000 Mb/s te halen. Houd er rekening mee, dat dit niet slechts afhankelijk is van het internetabonnement wat je afsluit. Je dient bijvoorbeeld ook rekening te houden met de hardware die je binnen je kantoor gebruikt. Kunnen de routers of een mesh netwerk de snelheid aan? Zeker oudere routers halen een snelheid die ver onder de 1.000 Mb/s ligt. Een sneller abonnement afsluiten kan zodoende betekenen, dat het vervangen van hardware noodzakelijk wordt. Nederland kent verschillende aanbieders van zakelijk glasvezel.

Straalverbinding op plekken waar glasvezel niet mogelijk is
Op plekken waar een glasvezelverbinding niet mogelijk is, kiest men voor een zogenaamde straalverbinding. In eerste instantie zal altijd geprobeerd worden om glasvezel internet aan te leggen op de plek waar je kantoor gevestigd is. Soms blijkt dit te kostbaar te zijn, waardoor naar alternatieven gekeken wordt. De straalverbinding is het bekendste voorbeeld. Bij een straalverbinding wordt een antenne of een schotel op het dak van het pand geplaatst. Deze antenne zorgt voor de totstandkoming van een verbinding met een mast in de omgeving van het kantoorpand. Houd er rekening mee dat ook een straalverbinding niet altijd mogelijk is. De antenne op het dak moet in de zogenaamde line of sight staan van een mast; ze moeten elkaar kunnen zien.

Advies over het netwerk in je kantoorpand
Laat je als executive adviseren door een aanbieder van netwerken voor grote bedrijfspanden, om uit te zoeken welk type verbinding het meest geschikt is. Het moge duidelijk zijn, dat verschillende factoren een rol spelen bij zo’n advies. Start tijdig met het verbeteren van het netwerk. De aanleg van glasvezel kan heel wat tijd kosten.

DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
Jamf Cybersec 2025 2 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!