Wouter Hoeffnagel - 06 december 2021

Connectiviteit, data en AI veranderen we manier waarop we leven en werken

Connectiviteit, data en AI veranderen we manier waarop we leven en werken image

Connectiviteit is in 2030 van impact op ieders dagelijks leven, zowel op fysiek als mentaal niveau. Cybercriminelen (en/of andere mensen die kwaad in de zin hebben) zullen deze technologische innovaties gebruiken en misbruiken, zoals zij altijd al hebben gedaan.

Dit voorspelt Trend Micro, gespecialiseerd in cybersecurity. Het bedrijf zet in een rapport uiteen hoe de wereld eruit kan zien aan het begin van het volgende decennium. Daarin staat ook beschreven hoe de beveiligingssector kan reageren op de continue ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit. ‘Project 2030’ omvat naast het rapport een speciale professionele videoserie waarin een blik wordt gegeven op hoe de wereld er in 2030 uit zou kunnen zien en met welke thema’s en dreigingen we mogelijk te maken krijgen. De serie bestaat uit 9 afleveringen en is online gratis te bekijken.

Tot discussie leiden

“Project 2030 is geen definitieve visie van wat zal zijn, maar een tot nadenken stemmende kijk op wat zou kunnen zijn. Een toekomst die plausibel is op basis van de huidige technologie en trends”, zegt Rik Ferguson, Vice President of Security bij Trend Micro. “We hopen dat dit kijkje in de toekomst tot discussie zal leiden binnen de security-industrie, maar ook binnen de samenleving als geheel. Alleen door zorgvuldig te anticiperen op toekomstige scenario’s kunnen we overheden, bedrijven en individuen helpen om zich voor te bereiden op de digitale uitdagingen van komend decennium.”

Het rapport en de videoserie kijken naar de wereld in 2030 door de ogen van een fictieve burger, een bedrijf en een overheid. Het biedt een gedetailleerde analyse van evoluerende cyberdreigingen en hoe deze impact zouden kunnen hebben op security-stakeholders.

Voorspellingen

Voorspellingen voor het jaar 2030 die opgenomen zijn in het Project 2030 van Trend Micro zijn onder andere:

  • AI-tools democratiseren cybercrime naar een geheel nieuw niveau voor individuen zonder technische skills;
  • Aanvallen die zich richten op supply chains veroorzaken chaos en kunnen fysieke schade toebrengen aan mensen via hun cyber-implantaten;
  • Social engineering en misinformatie zijn inmiddels diepgeworteld en zijn lastiger te negeren als zij geleverd worden via alomtegenwoordige Heads Up Displays (HUD's);
  • Massive IoT (MIoT)-omgevingen trekken sabotage en chantage aan, gericht op productie, logistiek, transport, gezondheidszorg, onderwijs, retail en de thuisomgeving;
  • Door AI aangestuurde verwarring maakt attributie erg moeilijk, waardoor de focus van de security-industrie wordt verlegd naar respons op incidenten en IAM aan de edge;
  • “Everything as a Service” verandert cloud providers in lucratieve doelwitten voor cyberaanvallers;
  • Er ontstaan grijze markten voor degenen die tools willen om werkplekmonitoring te ontregelen;
  • Techno-nationalisme wordt een belangrijke geostrategische tool voor de meest machtige landen, waardoor er meer polarisatie ontstaat met de ‘have-nots’.

Project 2030 is de opvolger van Trend Micro’s succesvolle Project 2020. Het onderzoek is samengesteld op basis van open source-onderzoek, rapporten over het dreigingslandschap van leveranciers, wetenschappelijke samenvattingen, patenten, een online-enquête op uitnodiging en een CISO-enquête. De videoserie die Trend Micro speciaal hiervoor heeft laten maken en gratis te zien is, is bedoeld om deze toekomst op een boeiende en vermakelijke manier te visualiseren en om organisaties te doen nadenken over hoe ze zich moeten aanpassen aan nieuwe realiteiten.

Lees hier meer over Project 2030. Bekijk hier de afleveringen van de videoserie.

Sophos 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BN + BW Lenovo Channel Campagne vierkant
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!