Waarom iedere stad slimme verlichting zou moeten overwegen
De winter is officieel van start gegaan en worden de dagen kouder en korter. Dat betekent ook dat het buiten sneller donker wordt en de lantaarnpalen volop overuren draaien. Straatverlichting zorgt er niet alleen voor dat we niet helemaal in het donker over straat moeten, het verbetert ook de algehele veiligheid. Dit schrijft Epko van Nisselrooij, Key Account Manager End Customers en Smart City-specialist bij Axis Communications, in deze blog.
Uit onderzoek1 van Axis Communications blijkt dat bijna 80 procent van de Nederlanders (79%) goede verlichting op straat belangrijk vindt. Zes op de tien Nederlanders (63%) voelt zich bovendien veiliger op straat met openbaar cameratoezicht. Maar hoe kan slimme verlichting de veiligheid en leefbaarheid van steden verhogen? Epko van Nisselrooij, Key Account Manager End Customers en Smart City-specialist bij Axis Communications, legt aan de hand van vier redenen uit waarom iedere stad slimme verlichting zou moeten overwegen.
1. Het vergroot het veiligheidsgevoel
Slimme lantaarnpalen kunnen ervoor zorgen dat mensen zich veiliger voelen als ze in het donkerst van de nacht over straat moeten. De palen gaan automatisch aan of worden lichter wanneer je voorbijfietst of -loopt. En bevind je je in een nare of gevaarlijke situatie? Dan is er ook een camera en noodknop aanwezig, die je met één druk op de knop direct in verbinding brengt met de meldkamer of alarmcentrale.
2. Het verbetert handhaving van openbare wegen
Daarnaast kunnen slimme lantaarnpalen handhavers een handje helpen. De sensoren in slimme palen geven namelijk binnen no-time een analyse van plekken waar vaak meldingen zijn van overlast of vervuiling. Zo kunnen ze helpen met het creëren van een veiligere omgeving door lokale autoriteiten in te schakelen wanneer er sprake is van geluidsoverlast of verminderde luchtkwaliteit.
3. Het zorgt voor minder energieverbruik
Behalve veiligheid en handhaving, is het verminderen van energieverbruik een belangrijk aandachtspunt voor steden. Stiekem zijn er behoorlijk veel lantaarnpalen; je vindt ze op bijna iedere hoek van elke straat. Openbare verlichting alleen is al verantwoordelijk voor één à twee procent van het landelijke energieverbruik. Met behulp van slimme verlichting kunnen steden de CO2-uitstoot en het energieverbruik verminderen2. Momenteel werkt veel openbare verlichting aan de hand van een tijdsklok, maar dat kan efficiënter. Dynamische (slimme) verlichting reageert op de omgeving en met behulp van een PIR-sensor of camera kan verlichting aangezet worden of de lichtsterkte gewijzigd worden. Zo voorkom je onnodig energieverbruik op openbare wegen.
4. Het startpunt van een smart city
Slimme verlichting kan het startpunt van een smart city zijn; het biedt een netwerk van verbonden sensoren op elke straathoek. Slimme palen kunnen leiden tot een betere samenwerking tussen afzonderlijke afdelingen en diensten binnen gemeenten door data en inzichten te genereren voor verschillende doeleinden. Er kan bijvoorbeeld verkeersinformatie verzameld worden voor stedelijke mobiliteit en tegelijkertijd kan de luchtkwaliteit geanalyseerd worden voor milieucontroles. Door netwerkcamera’s te koppelen aan deze slimme oplossingen, zijn lokale overheden in staat om slim te besturen met real-time data en creëren ze hiermee een veiligere omgeving. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait.
Door: Epko van Nisselrooij, Key Account Manager End Customers en Smart City-specialist bij Axis Communications
1 Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Axis Communications door Multiscope onder 1.000 Nederlanders.
2 In samenwerking met Sustainder werkt Axis Communications aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in gemeenten en steden. In deze blog geeft Maurits de Boer, Head of Business Development bij Sustainder, toelichting over het totale energieverbruik in Nederland.