Redactie - 25 januari 2022

Databeheer, IT-architectuur en cybersecurity prioriteiten voor IT-beslissers

Databeheer, IT-architectuur en cybersecurity prioriteiten voor IT-beslissers image

Hoe beheer je je data als organisatie? En hoe ga je om met de afhankelijkheden van cloud providers? Dit zijn de belangrijkste problemen waar Belgische IT-beslissers dit jaar voor staan.

Dit blijkt uit het Beltug Priorities Compass 2021, de jaarlijkse bevraging die de Belgische vereniging van CIO's en leiders in digitale technologie onder haar leden houdt naar hun IT-prioriteiten voor het komende jaar. IT-beslissers kijken voor het oplossen van deze problemen onder meer naar het ontwikkelen of verbeteren van hun IT-security strategie, het implementeren van security-by-design bij nieuwe toepassingen en het managen van de risico’s via een duidelijke governance.

Top 10 prioriteiten

In de top 10 prioriteiten voor 2022 zijn enkele opvallende stijgers zichtbaar. Deze hebben te maken met databeheer en datagovernance en de relatie met de cloud providers. Bekijk hieronder de belangrijkste prioriteiten voor dit jaar.

Beltug_Priorities Compass 2021.png

Bron: Beltug

Cybersecurity

Cybersecurity staat opnieuw hoog op de agenda. Het gaat hierbij om de volgende prioriteiten:

  • Nu telewerk deel uitmaakt van het nieuwe normaal, beseffen bedrijven meer dan ooit de nood om hun werknemers te sensibiliseren over cyberveiligheid en privacy. Het blijft een topprioriteit voor de Belgische IT-beslissers.
  • Het opstellen van een plan om op een gepaste manier met een cyberaanval om te gaan,
  • Identiteits- en toegangscontrole in de cloud,
  • En ook voor OT-security (het beveiligen van technologische infrastructuur in productieomgevingen) klinkt de vraag naar een goede strategie en geschikte oplossingen steeds luider.

Data goverance

Leden van Beltug erkennen het potentieel van hun data. Zij plaatsen dit jaar data governance daarom hoog op de prioriteitenlijst. Hierbij zijn verschillende vragen aan de orde, zoals: Wie is eigenaar van de data die we verzamelen? Wie mag ze commercialiseren? En hoe kunnen we onze data veilig delen met andere partijen?

Afhankelijkheid van cloud providers

De overstap naar cloudtoepassingen en infrastructuur blijft vragen oproepen over de juiste strategie voor de toekomstige IT-architectuur. Welke applicaties breng je als organisatie naar de cloud, en welke juist niet? Ook de vraag met welke cloudprovider een bedrijf samenwerkt, belangrijke implicaties voor de toekomstige groei van de IT-omgeving en de mogelijkheden die ze kan bieden voor de gebruikers spelen een rol.

Bedrijven kijken hierbij naar verschillende elementen, waaronder kostprijs, efficiëntie, veiligheid en betrouwbaarheid van de gekozen optie. Ook hebben zij vragen over een mogelijke vendor lock-in en de dominante positie van een aantal grote spelers.

Op dit vlak scoren op de prioriteitenlijst scoort de afhankelijkheid van cloudproviders en het onderhandelen bij contracten dan ook een grote rol. Complexe contracten en weinig transparante licentiemodellen maken het voor IT-beslissers moeilijk om de exacte kosten in te schatten en het beheer van hun software te optimaliseren. Beltug meldt in nauw contact te staan met Europese zusterverenigingen om op dit gebied op Europees niveau actie te ondernemen.

Hybride werken

Hybride werken krijgt - niet verrassend met het oog op de coronapandemie - eveneens veel aandacht. Bedrijven kijken massaal hoe zij hybride werkvormen het beste kunnen organiseren. Uitdagingen van telewerken spelen hierbij een rol, terwijl ook uitdagingen van terugkeer naar kantoor IT-beslissers bezig houden. Welke nieuwe technische middelen zijn nodig voor het organiseren van hybride vergaderingen? En hoe kunnen kantoren anders worden ingericht met het oog op de terugkeer naar kantoor.

Belang van regelgeving

Tot slot blijkt dat bedrijven drie jaar na de inwerkingtreding van de AVG-wetgeving blijven zoeken naar manieren om de privacy van zowel klanten als personeel op een werkbare manier te waarborgen. Beltug wijst op het vacuüm dat is gecreëerd door Schrems II, een arrest dt het onduidelijk maakt hoe je als organisatie moet omgaan met data die bij Amerikaanse partijen is ondergebracht. Dit vacuüm leidt tot nieuwe bezorgdheden.

Beltug verzorgt via haar Privacy Council, dat ruim 60 privacyspecialisten uit diverse sectoren omvat, overleg met de bevoegde Belgische overheidsinstanties. Het gaat daarbij met name om Staatssecretaris voor Digitalisering en Privacy Mathieu Michel en de GBA.

Op het gebied van AI en data is daarnaast Europese regelgeving op komst. Beltug noemt deze dossiers cruciaal voor de Europese economie en overlegt hierover met de EU.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Outpost24 31/12/2024 t/m 01/07/2025 BW DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW
DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!