Redactie - 19 mei 2022

Microsoft reageert op feedback van Europese Cloud Providers

Microsoft reageert op feedback van Europese Cloud Providers image

Microsoft reageert op feedback van Europese Cloud Providers met nieuwe programma's en principes. Dit meldt Brad Smith - voorzitter en vicevoorzitter van Microsoft in een blog.

Smith meldt:

Mogelijk hebt u vorige maand in nieuwsberichten gelezen over zorgen die in Europa zijn geuit over sommige softwarelicentiepraktijken van Microsoft die van invloed zijn op concurrerende cloudproviders. Zoals ik toen tegen journalisten zei, hadden we het gevoel dat "hoewel niet al deze beweringen geldig zijn, sommige dat wel zijn, en we zullen absoluut binnenkort wijzigingen aanbrengen om ze aan te pakken." Als grote technologieleverancier erkennen wij onze verantwoordelijkheid om een gezonde concurrerende omgeving te ondersteunen en de rol die vertrouwde lokale leveranciers spelen bij het voldoen aan de technologische behoeften van klanten. We dachten dat het belangrijk was om binnen enkele weken, in plaats van maanden of jaren, zinvolle actie te ondernemen, en we hebben ons intern ten doel gesteld dat vandaag, een dag dat ik in Brussel ben, te doen.

Ik ben net klaar met een evenement in Brussel waar ik onze veranderingen heb besproken, en ik wilde onze stappen in deze blog breder delen. We kondigen vandaag twee nauw verwante initiatieven aan:

De eerste is een set van vijf Europese cloudprincipes die Microsoft toepast om onze cloudactiviteiten in heel Europa te runnen. Deze principes, die hieronder worden weergegeven en later in deze blog worden uitgelegd, zullen leidend zijn voor alle aspecten van onze cloudactiviteiten, de transparantie voor het publiek vergroten en ons helpen om de Europese technologiebehoeften beter te ondersteunen.

De tweede, die een van deze principes implementeert, is een nieuw initiatief om Europese cloudproviders te ondersteunen, zodat ze gemakkelijker een grotere verscheidenheid aan Microsoft-producten op hun cloudinfrastructuur kunnen hosten. Dit zal Europese Cloud Providers concurrerender maken door hen in staat te stellen klanten beter te bedienen.

Alvorens in te gaan op de details, denk ik dat het in het begin belangrijk is om te erkennen dat deze stappen erg breed zijn, maar niet noodzakelijk uitputtend . Zoals ik een paar weken geleden in een videovergadering met de CEO van een Europese cloudprovider zei, is ons onmiddellijke doel om "een lange lijst met problemen om te zetten in een kortere lijst met problemen". Met andere woorden, laten we snel handelen, zodat we snel kunnen leren. Vandaag zetten we een grote stap, maar niet noodzakelijk de laatste stap die we moeten nemen, en we kijken uit naar de voortdurende feedback van Europese cloudproviders, klanten en regelgevers.

Feedback van Europese cloudproviders
De wijzigingen die we vandaag namens Europese cloudproviders aanbrengen, zijn gebaseerd op feedback die we hebben gehoord tijdens vergaderingen met verschillende van die providers in heel Europa. Ik sloot me aan bij andere senior bedrijfsleiders van Microsoft, zodat ik zelf kon deelnemen aan vergaderingen op afstand met de CEO's van twee Europese providers. De afgelopen weken hebben we ook andere bedrijfsleiders ingeschakeld en een team gestuurd dat bedrijven en verenigingen in meerdere landen persoonlijk heeft ontmoet.

Enkele van de meest overtuigende feedback voor mij persoonlijk kwam van een CEO die zei dat hij het gevoel had dat hij "het slachtoffer was van vriendelijk vuur in de concurrentie van Microsoft met Amazon." Het was moeilijk om dit te horen, maar hij had gelijk. Onze focus op de concurrentie met de grootste technologieaanbieders heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat we niet zo alert zijn geweest op de impact op onze cloudproviderpartners. We brengen vanaf vandaag wijzigingen aan om dit te verhelpen.

Deze feedback legde een belangrijk aspect vast van de recente cloudconcurrentie, gemarkeerd in de onderstaande grafiek die vorige maand in de Financial Times werd gepubliceerd . Microsoft heeft een gezonde nummer twee positie als het gaat om clouddiensten, met iets meer dan 20 procent marktaandeel van de wereldwijde inkomsten uit clouddiensten. We concurreren elke dag met Amazon, dat consequent ongeveer 33 procent van die inkomsten heeft behaald. Google heeft op zijn beurt zijn aandeel in de inkomsten uit cloudservices vergroot en staat nu op nummer drie.

Vooral omdat de grootste technologiebedrijven meer hebben geïnvesteerd in hun infrastructuur en diensten, was de grootste uitdaging voor kleinere cloudproviders, zoals degenen met het hoofdkantoor in Europa die hun bezorgdheid hebben geuit over onze licentiepraktijken en hun concurrentievermogen. Hoewel deze bedrijven zijn gegroeid, was het tempo lager dan de markt als geheel. Dat zie je terug in het dalende collectieve marktaandeel van kleinere cloudaanbieders in bovenstaande grafiek.

Hoewel een vrije markt en snelle technologische veranderingen onvermijdelijk leiden tot zowel nieuwe successen als uitdagingen, erkennen we dat het belangrijk is om een concurrerende omgeving te ondersteunen op de Europese markt voor cloudproviders, waarin kleinere concurrenten de kans krijgen om te gedijen. Persoonlijk waardeer ik het belang van deze problemen, aangezien ik bijna tien jaar leiding heb gegeven aan het werk van Microsoft om haar juridische problemen in de EU op te lossen, waarbij de laatste zaak in 2009 werd afgerond. Het is van cruciaal belang dat we ons bewust blijven van onze verantwoordelijkheden als een groot technologiebedrijf, en dit heeft geleid tot de stappen die we vandaag aankondigen.

Aankondiging: betere ondersteuning voor Europese Cloud Providers
Vandaag kondigen we een nieuw initiatief aan om Europese cloudproviders te ondersteunen, te beginnen met de uitbreiding van ons vlaggenschipprogramma: het Microsoft Cloud Solution Provider-programma. We creëren nieuwe voordelen voor klanten waarop Europese cloudproviders kunnen voortbouwen om nieuwe oplossingen aan die klanten te leveren. Dit initiatief zal van toepassing zijn in heel Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk. Het zal verschillende stukken bevatten, waaronder de hieronder beschreven hoogtepunten.

Meer mogelijkheden voor Europese Cloud Providers. Ten eerste zullen we meer Europese bedrijven die software hosten in staat stellen deel te nemen aan dit programma en zullen we ze allemaal meer kansen en voordelen bieden dan voorheen. Kortom, we zullen Europese cloudproviders in staat stellen en zelfs helpen om Microsoft-producten op hun infrastructuur voor klanten te hosten en uit te voeren, inclusief producten die traditioneel een licentie hebben gekregen om alleen op de eigen desktop- of servercomputers van de klant te draaien (meestal "on-premises" genoemd). in de software-industrie). Dit omvat het volgende:

Deze uitbreiding stelt deze cloudproviders in staat om Windows en Office (inclusief Windows 11 en de Microsoft 365 Apps for Business and Enterprise) rechtstreeks aan te bieden als onderdeel van een complete gehoste desktopoplossing die ze kunnen bouwen, verkopen en hosten op hun infrastructuur. Dit betekent dat Europese cloudproviders voor het eerst deze complete, end-to-end oplossing aan hun klanten kunnen bieden.

De uitbreiding stelt Europese cloudproviders ook in staat om dezelfde service te bieden aan klanten die Windows- en Office-software van andere Microsoft-partners kopen en die mogelijk willen dat een Europese cloudprovider deze software voor hen host.Financial Times-grafiek met het aandeel van de wereldwijde inkomsten van cloudproviders.

We pakken ook een pijnpunt aan dat we van cloudproviders hebben gehoord door het assortiment producten uit te breiden dat aan klanten tegen vaste prijzen voor langere termijnen kan worden aangeboden, wat meer prijsstabiliteit en zekerheid zal bieden aan providers en hun klanten.

Meer flexibiliteit voor klanten. We erkennen het belang om de veranderingen voor cloudproviders te koppelen aan een grotere licentieflexibiliteit voor klanten. Tijdens recente bijeenkomsten in heel Europa hebben we verzoeken gehoord om onze licenties te vereenvoudigen, en daarom hebben we de Fair Software Licensing Principles herzien en zullen deze wijzigingen aanbrengen, die zijn opgesteld door twee prominente Europese organisaties, CIGREF en CISPE , die zich richten op Europa-brede problemen. Hoewel we nog belangrijk werk te doen hebben bij het opstellen en implementeren van de details, zullen deze het volgende omvatten:

We zullen de eerste aanbeveling in de Fair Software Licensing Principles ter harte nemen en zullen ernaar streven herziene licentievoorwaarden op te stellen die duidelijker zijn geschreven, klanten beter in staat stellen hun licentiekosten gemakkelijker te bepalen en klanten in staat stellen hun verplichtingen gemakkelijker te bepalen.

Verschillende van de Fair Software Licensing Principles hebben betrekking op hoe klanten hun licenties naar de cloud kunnen verplaatsen, gedeelde hardware kunnen benutten en meer flexibiliteit hebben in de implementatie-opties voor de software die ze kopen.

Ter ondersteuning hiervan zullen we ons Software Assurance-programma herzien en uitbreiden, waarbij klanten nieuwe versierechten, noodherstel, failover-ondersteuning, licentiemobiliteit en vele andere voordelen aanschaffen. Tegenwoordig omvatten de voordelen van Software Assurance geen mobiliteitslicentierechten voor producten zoals Windows, Office of Windows Server, dus klanten moeten die software gebruiken in meer beperkende programma's of op hardware die specifiek voor die klanten is bedoeld. We zullen Software Assurance uitbreiden om klanten in staat te stellen hun licenties te gebruiken op elke Europese cloudprovider die diensten levert in hun eigen datacenters, vergelijkbaar met hoe ze dit tegenwoordig op Azure kunnen doen, of de hardware nu dedicated of multi-tenant is. We zullen dan nauwer samenwerken met Europese cloudhosts, zodat we deze ondersteuningservaring naadloos kunnen maken voor klanten.

We zullen het gemakkelijker dan ooit maken om licenties voor Windows Server voor virtuele omgevingen en de cloud te verlenen door de licentieregels te versoepelen die een weerspiegeling zijn van legacy softwarelicentiepraktijken, waarbij licenties zijn gekoppeld aan fysieke hardware. Met de wijzigingen die we gaan aanbrengen, kunnen klanten nu licenties kopen voor de gevirtualiseerde rekencapaciteit die ze nodig hebben, zonder het aantal fysieke cores te hoeven tellen waarop de gevirtualiseerde omgeving wordt gehost.

Een nieuw Europees Cloud Provider-ondersteuningsteam. Om deze wijzigingen zo effectief mogelijk te maken, zullen we een nieuw team creëren dat rechtstreeks gaat samenwerken met Europese Cloud Providers. De missie van dit team is om deze community te helpen haar doelen te bereiken, licenties en productroadmapondersteuning te bieden en hun groei rond cloudoplossingen te blijven ondersteunen. Dit nieuwe team zal ook werken aan een strakkere feedbacklus, waardoor Europese cloudproviders continue feedback in realtime kunnen delen en ervoor kunnen zorgen dat Microsoft beter verbonden is en hun behoeften ondersteunt.

Nauwere samenwerkingen aangaan met Europese Cloud Providers. We kijken ook verder dan de recente kleinere problemen en vragen ons af hoe Microsoft een betere partner en supporter kan zijn van Europese cloudproviders. Technologiemarkten blijven snel veranderen. We zijn van mening dat we allemaal ons bedrijf moeten blijven ontwikkelen om succesvol te blijven. We zijn daarom geïnteresseerd in het identificeren van nieuwe kansen die we allemaal kunnen nastreven, ook samen, om onze bedrijven te laten groeien door klanten beter te ondersteunen.

Het Microsoft Cloud Solution Provider-programma is bijvoorbeeld bedoeld om meer economische kansen voor cloudproviders te bieden dan alleen het doorverkopen van onze producten en diensten. Omdat klanten steeds vaker naar cloudproviders kijken voor hulp bij het beheer van hun complexe omgevingen, stelt het programma cloudbedrijven in staat een breed scala aan beheerde services te bieden voor het implementeren, beheren, onderhouden en ondersteunen van cloudservices. Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft behoefte aan aanvullende managed services zoals deze om beter gebruik te kunnen maken van cloud- en AI-technologieën.

We zullen ook nieuwe manieren creëren voor lokale cloudproviders om met Microsoft samen te werken, waaronder een nieuw concreet initiatief om regeringen van dienst te zijn met zogenaamde 'soevereine oplossingen', die hieronder worden beschreven. En we zullen deze inspanningen ondersteunen met nieuwe investeringen van Microsoft om deze inspanningen sneller te helpen versnellen.

Aankondiging: de Europese cloudprincipes van Microsoft
De focus op Europese cloudproviders maakt deel uit van een breder initiatief en een reeks Europese cloudprincipes die ik vandaag op het evenement in Brussel heb gedeeld. Het beschrijft vijf principes die onze cloudactiviteiten in heel Europa zullen leiden. Dit zijn:

We zullen ervoor zorgen dat onze openbare cloud voldoet aan de behoeften van Europa en de waarden van Europa ondersteunt.
We zullen ervoor zorgen dat onze cloud een platform biedt voor het succes van Europese softwareontwikkelaars.
We zullen samenwerken met en ondersteuning bieden aan Europese cloudproviders.
We zullen cloudaanbiedingen aanbieden die voldoen aan de soevereine behoeften van de Europese overheid in samenwerking met lokale vertrouwde technologieproviders.
We erkennen dat Europese regeringen technologie reguleren en we zullen ons aanpassen aan deze inspanningen en deze ondersteunen.
Laat me hier wat meer vertellen over elk van deze principes:

We zullen ervoor zorgen dat onze openbare cloud voldoet aan de behoeften van Europa en de waarden van Europa ondersteunt
Het belangrijkste is dat we ons inzetten om ervoor te zorgen dat de cloud van Microsoft Europa goed ondersteunt. We hebben meer dan 40 jaar ervaring in Europa en persoonlijk ben ik altijd trots om te zeggen dat ik mijn eerste drie jaar als Microsoft-medewerker in Parijs heb doorgebracht. Dat is bijna 29 jaar geleden.

Onze focus hier bestaat uit twee delen. De eerste is een verbintenis om de middelen van Microsoft te gebruiken om te investeren in en een openbare cloud te bouwen die zal voldoen aan de economische, veiligheids- en culturele behoeften van Europa op een diepgaande en toekomstgerichte manier.

We hebben 17 datacenterregio's in Europa voltooid of bouwen deze nu en breiden onze aanwezigheid op het hele continent snel uit. Sinds 2020 hebben we plannen aangekondigd om negen nieuwe datacenterregio's te bouwen, in Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Griekenland, Italië, Polen, Spanje en Zweden (gelanceerd afgelopen november). Alleen al in de afgelopen twee jaar hebben we investeringen gedaan van meer dan $ 12 miljard, waardoor Microsoft een van de grootste kapitaalbronnen voor de technologische toekomst van Europa is.

Bouwen aan de digitale infrastructuur voor de toekomst van Europa. 17 landen met lokale datacenters gebouwd of in aanbouw. $ 12 miljard aan kapitaaluitgaven van Microsoft in de afgelopen twee jaar.

Maar het is niet alleen het grote bedrag dat we uitgeven. Zo besteden we het . We proberen niet alle diensten te repliceren die andere technologiebedrijven aanbieden of bedrijven toe te treden die concurreren met onze klanten.

In plaats daarvan richten we ons op het ontwikkelen van cloud- en AI-technologieën die alle productiefactoren die nodig zijn voor economische groei kunnen vergroten. Economen erkennen al lang dat productiefactoren de " bouwstenen van de economie " zijn - ze zijn wat mensen gebruiken om goederen en diensten te produceren. Economen verdelen de productiefactoren in vier categorieën: land, arbeid, kapitaal en ondernemerschap. Hoewel digitale technologieën natuurlijk producten op zich zijn, geloven wij dat het onze rol in de Europese economie is om cloud- en AI-technologieën te creëren die door elk Europees bedrijf, ngo of overheid kunnen worden gebruikt als input om elke productiefactor te vergroten en te helpen eigen producten of diensten bouwen en verbeteren in het streven naar groei en welvaart.

Deze rol vereist dat we niet alleen de bedrijven, maar ook de gemeenschappen waarin we actief zijn, begrijpen en nauw verbonden zijn. Onze tientallen jaren van lokale ervaring en diepe connecties met klanten geven ons veel brede inzichten over lokale economische behoeften. Dit omvat een enorme waardering voor het leiderschap van grote en kleine Europese bedrijven in een breed scala aan gespecialiseerde technische en zakelijke domeinen die cruciaal zijn voor de toekomst van de wereld. Industrieën zoals auto's, ruimtevaart, chemicaliën, voedingsmiddelen, farmaceutische producten en vele andere gefabriceerde goederen zijn allemaal goede voorbeelden. Op zoveel manieren ondersteunen Europese producten de wereld en vormen ze de ruggengraat van Europa's eigen economie.

Maar we beseffen ook dat een veranderende wereld nieuwe uitdagingen creëert voor Europa (en eigenlijk elk deel van de wereld). Onderdeel hiervan is een nieuwe reeks uitdagingen voor specifieke bedrijven en industrieën. Het wereldwijde concurrentievermogen van veel Europese bedrijven in het komende decennium vereist het gebruik van geavanceerde cloud- en AI-services. Het is onze missie om in deze behoefte te voorzien.

Er is nog een ander aspect dat nog breder en belangrijker is. We hebben een demografisch keerpunt in de menselijke geschiedenis bereikt dat nieuwe uitdagingen creëert voor de Europese Unie, Japan en vele andere industriële landen. Het is niet alleen dat de bevolking ouder wordt. Een nog grotere uitdaging is dat de bevolking in de werkende leeftijd kleiner wordt. Zoals de onderstaande grafieken laten zien, zijn we op onbekend demografisch gebied beland, aangezien de bevolking in de werkende leeftijd (gedefinieerd als 20-64 jaar) het komende decennium zal krimpen.

De EU-bevolking in de werkende leeftijd bereikte een piek in 2020 en de totale bevolking bereikte een piek in 2010

De bevolking in de werkende leeftijd in de EU zal tegen 2030 naar verwachting met 6% (-14,8 miljoen) afnemen

Dit betekent dat veel Europese landen hun economieën moeten laten groeien en de welvaart moeten vergroten, terwijl ze zich moeten aanpassen aan een voortdurend krimpende bevolking van mensen in de werkende leeftijd. De implicaties van deze verandering zijn enorm en ingrijpend. In de kern betekenen ze dat groei en welvaart voor een groot deel zullen afhangen van betere technologische inputs zoals clouddiensten en kunstmatige intelligentie. Ons doel is, simpel gezegd, Europa te voorzien van toonaangevende, geavanceerde technologie die als basis kan dienen om aan deze economische behoeften te voldoen.

Er is ook een tweede dimensie. We beseffen hoe cruciaal het is om niet alleen de groei van Europa, maar ook de waarden van Europa te dienen. We baseren ons werk als bedrijf op vier kernprioriteiten: ondersteuning van inclusieve groei, de bescherming van democratie en grondrechten, vertrouwde technologie en ecologische duurzaamheid.

We ondersteunen deze doelen met concrete maatregelen. We werken er bijvoorbeeld aan om niet alleen ervoor te zorgen dat onze technologieën elk onderdeel van de Europese economie ondersteunen, maar ook om te investeren in brede vaardigheidsinitiatieven, zodat mensen en organisaties over de expertise beschikken die nodig is om deze technologie effectief te gebruiken. We hebben al bijna negen miljoen Europeanen bereikt.

Evenzo, zoals de oorlog in Oekraïne heeft aangetoond, zijn we toegewijd aan het beschermen en zelfs verdedigen van Europese democratieën met toonaangevende cyberbeveiligingsmaatregelen , een onderwerp dat ik morgen in Londen uitgebreider zal bespreken. We nemen op dezelfde manier nieuwe stappen om Europese democratieën te beschermen tegen desinformatie-operaties van buitenlandse naties, terwijl we essentiële cyberbeveiliging bieden aan kandidaten, politieke partijen en denktanks.

En we blijven het werk uitbreiden dat nodig is om ervoor te zorgen dat mensen kunnen vertrouwen op de technologie die ze gebruiken – door middel van stappen zoals onze EU Data Boundary voor de Microsoft Cloud – en om te helpen ambitieuze klimaatdoelen te halen, zoals ik gisteren in Duitsland publiekelijk deelde. We doen dit allemaal met waardering voor Europa's diepe en gevarieerde culturen, die zoveel hebben bijgedragen aan de mensheid, en die we kunnen gebruiken om nieuwe technologie te beschermen en te promoten.

We zullen ervoor zorgen dat onze cloud een platform biedt voor het succes van Europese softwareontwikkelaars.
De Europese technologiemarkt is natuurlijk veel breder dan de markt voor cloudinfrastructuur. De Europese economie, en vooral de 22,5 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen (MKB's) die 99 procent van alle bedrijven in Europa uitmaken, kopen elk jaar voor meer dan € 50 miljard aan softwaretoepassingen en -diensten. Dit zal naar verwachting groeien tot € 136 miljard in 2025, waarbij de grootste groei komt van software-as-a-service (SaaS)-providers.

We zijn toegewijd aan het ondersteunen van het succes van Europese softwareontwikkelaars in het volledige scala van deze technologiemarkten. Onze tools en technologie worden veel gebruikt door Europese ontwikkelaars, met meer dan een kwart van de actieve GitHub-gebruikers en bijna negen miljoen ontwikkelaars in Europa die tegenwoordig onze Visual Studio-productfamilie gebruiken.

Daarnaast hebben we samengewerkt met bijna 50.000 Europese startups die deelnamen aan onze programma's om hun groei op te schalen en te versnellen, inclusief het bieden van meer dan $ 500 miljoen aan technologische voordelen en ondersteuning in de afgelopen twee jaar. Onze 11 Microsoft Technology Centers in heel Europa helpen bedrijven creatieve technologische oplossingen te vinden voor hun zakelijke uitdagingen – inspanningen die belangrijk zijn geweest gedurende de veertig jaar aanwezigheid van Microsoft in Europa en die vandaag de dag nog belangrijker zijn. En ze betalen concrete economische dividenden.

Volgens een recent onderzoek van IDC zullen de ecosysteempartners van Microsoft in Europa tegen 2025 $ 8,00 aan inkomsten genereren voor elke dollar aan inkomsten die door Microsoft zelf worden gegenereerd, tegen $ 6,79 vandaag.

We zullen samenwerken met en ondersteuning bieden aan Europese cloudproviders.
Onze aankondiging van vandaag is niet alleen bedoeld om recente en specifieke problemen aan te pakken, maar om het belang van ons werk om samen te werken met en ondersteuning van Europese cloudproviders te vergroten. Als we naar de toekomst kijken, zijn we van mening dat veranderende technologie de behoefte zal creëren aan een nieuwe generatie beheerde cloudservices die vaak het beste kunnen worden geleverd door vertrouwde lokale providers.

Veel klanten besteden al tientallen jaren IT-services uit en deze services omvatten tegenwoordig gegevens die gevoeliger zijn dan ooit voor een bedrijf en zijn klanten. Hoewel een groot technologiebedrijf als Microsoft kan uitblinken in het bouwen van een openbare cloud met wereldwijde efficiëntie, schaal en beveiliging, maakt dat ons niet noodzakelijk de juiste leverancier om de gespecialiseerde IT-middelen en -diensten van elke klant te beheren. Een van onze prioriteiten zal daarom zijn om te investeren in en beter samen te werken met lokale cloudproviders in heel Europa, zodat we kunnen samenwerken om toekomstgerichte beheerde services te bieden die voldoen aan de veranderende behoeften van klanten.

We zullen cloudaanbiedingen aanbieden die voldoen aan de soevereine behoeften van de Europese overheid in samenwerking met lokale vertrouwde technologieproviders.
We erkennen als bedrijf dat veel Europese regeringen meer op maat gemaakte cloudoplossingen willen voor hun soevereine technologiescenario's, met name voor de publieke sector en bepaalde leveranciers van kritieke infrastructuur. In toenemende mate ontwikkelen Europese overheden regelgeving voor gegevensclassificatie, zodat ze verschillende categorieën gegevens op verschillende manieren kunnen behandelen. Dit helpt overheidsfunctionarissen bij het ontwikkelen van een flexibelere en genuanceerdere aanpak die de gevoeligheid, en dus de beveiligingsbescherming, die nodig is voor verschillende gegevenscategorieën, in evenwicht houdt met mogelijkheden om detectie van openbare en particuliere cyberdreigingen te combineren, sneller te innoveren en technologiekosten te verlagen. Dit weerspiegelt ook de grootte van verschillende landen en regeringen,

Kortom, er is een snel opkomende trend in heel Europa die een one-size-fits-all-aanpak schuwt en in plaats daarvan nationale overheden meer keuze en flexibiliteit biedt. Als bedrijf zijn we vastbesloten om in deze behoefte te voorzien. Met name op basis van de recente ervaring van Microsoft met de verdediging van Oekraïne tegen Russische militaire cyberaanvallen, erkennen we zowel het cruciale belang van deze behoefte als de mogelijkheid om op een manier te werken die individuele regeringen de mogelijkheid biedt om te kiezen hoe digitale technologie wordt ingezet om soevereine behoeften te beschermen.

Een cruciaal aspect van onze cloudstrategie is daarom om nauwer samen te werken en te vertrouwen op vertrouwde lokale technologiepartners. We erkennen dat sommige overheden toegang tot bepaalde gevoelige werklasten en gegevenscategorieën alleen willen verlenen aan lokale providers, zelfs beveiligd door cloudinfrastructuurproviders. Of ze willen voor een deel van de dataprocessen uitsluitend op zo'n lokale partner vertrouwen of ervoor zorgen dat zo'n partner toezicht kan houden op de datastromen van de infrastructuuraanbieder. Vooral omdat nationale behoeften en keuzes verschillen, zijn lokale opties en expertise van cruciaal belang.

Het afgelopen jaar hebben we snel gehandeld om meer lokale opties voor Europese overheden te creëren, waarbij we in elk geval samenwerken met een vertrouwd lokaal cloudtechnologiebedrijf. In mei 2021 hebben we bijvoorbeeld een samenwerking aangekondigd met Leonardo in Italië om cyberbescherming te bieden voor gegevens en services voor strategische gegevensactiva die zijn gekoppeld aan de komende National Strategic Hub: Polo Strategico Nazionale (PSN). In dezelfde maand kondigden we Bleu aan , een samenwerking met een Frans bedrijf dat eigendom is van Orange en Capgemini om een "Cloud de Confiance"-service te bieden om te voldoen aan de soevereiniteitsvereisten in Frankrijk.

Dit hebben we de afgelopen zes maanden gevolgd met nog twee stappen. In december 2021 kondigden we een nieuwe samenwerking aan in Spanje met Telefonica Tech , om organisaties in de publieke sector, waaronder defensie en bedrijven, in gereguleerde omgevingen, aangepaste infrastructuur en cloudcomputingdiensten aan te bieden. En in februari 2022 selecteerden SAP en Arvato Microsoft als hun cloudtechnologiepartner voor een nieuw Duits bedrijf dat een soevereine cloudinfrastructuur zal leveren aan de Duitse publieke sector.

We zetten ons in voor de voortdurende evolutie van dit werk, waarbij we ons in elk land aanpassen aan de behoeften en vereisten van de nationale overheid. We zien dit als een nieuwe kans om nauwer samen te werken met Europese cloud- en andere technologiebedrijven in elk land, en we zijn van plan de komende maanden verdere stappen aan te kondigen.

We erkennen dat Europese regeringen technologie reguleren en we zullen ons aanpassen aan deze inspanningen en deze ondersteunen.
De jaren 2020 creëren een nieuw tijdperk voor technologie. In tegenstelling tot de afgelopen decennia zijn we een tijdperk ingegaan dat wordt gekenmerkt door zowel technologische innovatie als technologieregulering. Zoals elk bedrijf zijn er dagen dat we een bepaald voorstel lezen en grimassen om wat het kan inhouden. Maar fundamenteel zijn we van mening dat de technologiesector moet rijpen en zich moet aanpassen aan, in plaats van te vechten tegen, een nieuw tijdperk van technische regelgeving.

Dit is geen kleine of gemakkelijke onderneming. Zoals ik eerder al zei, zullen de komende drie jaar de visie van de Europese Commissie voor een Digitaal Europa gerealiseerd worden, mede gebaseerd op de SaaS-oplossingen van tienduizenden startups en SaaS-aanbiedingen van Europese ondernemingen. Kortom, alle soorten cloudserviceproviders moeten uitzoeken hoe ze het beste kunnen voldoen aan de verplichtingen van komende wijzigingen in de regelgeving. Dit is niet alleen een Europees fenomeen; het is een wereldwijde uitdaging. Veranderingen in de regelgeving komen op meerdere rechtsgebieden en uit vele landen over de hele wereld. Deels, omdat democratische regeringen zo lang hebben gewacht met het reguleren van digitale technologie, voelen ze begrijpelijkerwijs een enorme druk om snel een inhaalslag te maken. En omdat de technologiesector zo mondiaal is,

Hoewel de technologiesector volwassen moet worden en zich moet aanpassen, zullen we onszelf ook moeten pushen om transparanter te zijn en overheidsfunctionarissen te helpen informatie en inzichten te krijgen over wat nodig is om innovatie en regelgeving samen vooruit te laten gaan. Een ding dat ik uit de eerste hand heb geleerd, is dat het vaak gemakkelijker is om technologie te ontwerpen dan om het te bouwen. En het kan gemakkelijker zijn om een technologiedienst te bouwen dan om deze te exploiteren. Dit is ook van cruciaal belang voor technologieregulering. We hebben technologische diensten en regelgeving nodig die in de praktijk samenwerken.

Dit vereist dat regeringen meer doen om regelgevingsinitiatieven zowel intern als grensoverschrijdend te coördineren. Bij Microsoft volgen we nu meer dan driehonderd regelgevingsvoorstellen op een tiental rechtsgebieden uit meer dan honderd landen. Hoewel de Europese Unie een wereldleider is op het gebied van technische regelgeving, zijn de dagen voorbij dat de EU zoiets als de AVG kon invoeren terwijl de regelgevingsinitiatieven van andere regeringen stil stonden. Hierdoor ontstaat er behoefte aan meer overleg en afstemming tussen overheden dan in het verleden.

Uiteindelijk zal dit alles meer kansen en uitdagingen creëren voor iedereen die betrokken is bij de discussies die de toekomst van technische regelgeving vorm zullen geven. Voor mij is dit misschien wel het meest opwindende aspect.

De toekomst van technologische innovatie en regelgeving vereist mensen die creatief kunnen denken. Mensen die over grenzen denken. Mensen die bruggen kunnen bouwen, niet alleen over landen heen, maar over intellectuele velden zoals techniek, informatica en de vrije kunsten. Naarmate we AI verder ontwikkelen en computers toevertrouwen om beslissingen te nemen die voorheen alleen door mensen konden worden genomen, hebben we meer mensen nodig die doordrongen zijn van geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. We zullen aan tafel plaats moeten maken voor mensen die de grote culturen en belangrijke religies van de wereld vertegenwoordigen.

Grote technologen zullen blijven innoveren. Wat we allemaal samen zullen moeten doen, is ervoor zorgen dat technologische innovatie mensen ten dienste staat. Dit vereist gedeeltelijk doordachte technologische wet- en regelgeving. En die kunnen alleen komen van bedachtzame mensen die zich inzetten om samen te luisteren en te leren. Bij Microsoft zijn we verheugd deel uit te maken van deze gesprekken en we zijn vastbesloten om constructief bij te dragen aan hun succes.

Lenovo Channel Campagne vierkant
Gamma Benelux 19/11/2024 t/m 29/11/2024 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!