Martijn Kregting - 10 juni 2022

Ingenieurs verbinden Japan en Europa via satelliet-5G

Ingenieurs verbinden Japan en Europa via satelliet-5G image

Ingenieurs van het Europese ruimteagentschap ESA en collega's in Japan hebben Japan en Europa met elkaar verbonden via ruimtegestuurde next generation 5G-telecommunicatieverbindingen. Het is volgens ESA voor het eerst dat een dergelijke intercontinentale verbinding tussen Europa en Japan tot stand komt.

De volgende generatie 5G-technologie moet snelle en grootschalige dataconnectiviteit bieden en zo de digitale transformatie van samenleving en bedrijfsleven stimuleren. Wanneer mensen en objecten internationaal reizen in vliegtuigen of schepen, zullen telecommunicatiesatellieten een cruciale rol spelen om ze verbonden te houden. Internationale connectiviteit - zoals tussen een gelokaliseerd 5G-netwerk in het hoofdkantoor van een bedrijf en dat in dochterondernemingen over de hele wereld - kan ook leunen op satellieten voor communicatie.

Vlot kunnen schakelen tussen terrestrische 5G-verbindingen en satellieten is essentieel om ervoor te zorgen dat alles en iedereen verbonden blijft, waar ze ook gaan. Ingenieurs in Japan werkten samen met hun collega's in Europa om verschillende bedrijfsscenario's te testen die dergelijke naadloze overgangen vereisen.

Succesvolle testen

Eerst is getest of het mogelijk was om high-definition 4K-video van uitzendkwaliteit door de ruimte te sturen om de ervaring van passagiers aan boord van een vliegtuig te simuleren. De lange afstand tussen Japan en Europa introduceert een vertraging die verbinding moeilijker maakt dan over kortere afstanden. De betrokken ingenieurs ontdekten dat het zelfs onder invloed van dergelijke vertragingen mogelijk was om de video naadloos via satelliet vanuit Japan naar een datacenter in Europa te sturen.

Vervolgens is succesvol getest of internet-of-things-data – zoals die gegenereerd door sensoren die bijvoorbeeld op een offshore olieplatform werken – via satelliet van Japan naar Europa konden sturen.

Tot slot werd de netwerkkwaliteit van elk segment van elk van de transmissies gemeten en valideerden de ingenieurs de succesvolle integratie tussen de terrestrische 5G-netwerken en de satelliet. Bovendien toonden ze aan dat het systeem in staat is om de servicevereisten te ondersteunen, wat aantoont dat intercontinentale 5G-satelliet- en terrestrische netwerken een belangrijke optie vormen voor campusnetwerken en voor sterk gedistribueerde netwerkimplementaties.

Samenwerken aan 5G-satellietcommunicatie

De experimenten vonden plaats in januari en februari 2022. De tests maken deel uit van een lopende overeenkomst tussen ESA en het National Institute of Information and Communications Technology (NICT) in Japan om samen te werken aan 5G-satellietcommunicatie ten behoeve van Europese en Japanse burgers en industrieën.

Andere leden van de samenwerking zijn: Eurescom, een onderzoeks- en ontwikkelingsorganisatie op het gebied van telecommunicatie, gevestigd in Heidelberg, Duitsland; het Fraunhofer Instituut voor Open Communicatiesystemen (FOKUS) in Berlijn, Duitsland; de Japan Radio Company (JRC), een fabrikant en verkoper van radiocommunicatieapparatuur gevestigd in Tokio, Japan; Japanse satellietoperator en omroep SKY Perfect JSAT Corporation; en het Nakao Research Laboratory aan de Universiteit van Tokyo.

Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW Lenovo Channel Campagne vierkant
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!