Canalys: mondiale uitgaven aan cloud-infra 33 procent hoger in Q2
In het tweede kwartaal van 2022 stegen de wereldwijde uitgaven aan cloud-infrastructuur-diensten jaar op jaar met 33 procent tot 62,3 miljard dollar. De groei steunde volgens marktonderzoeker Canalys op een reeks factoren, waaronder groeiende vraag naar data-analyse en machine learning, datacenterconsolidatie, applicatiemigratie, cloud-native ontwikkeling en dienstverlening.
Het toenemende gebruik van branchespecifieke cloudapplicaties heeft ook bijgedragen aan verbreding van de horizontale gebruiksscenario's die worden gezien bij IT-transformatie. Uit de meest recente gegevens van Canalys blijkt dat de uitgaven ruim 6 miljard dollar meer bedroegen dan in het voorgaande kwartaal en 15 miljard dollar meer dan in het tweede kwartaal van 2021.
De top drie leveranciers in het tweede kwartaal van 2022 - Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud - waren samen goed voor 63 procent van de wereldwijde kwartaaluitgaven in het tweede kwartaal van 2022. Zij groeiden samen met 42 procent.
AWS blijft marktleider
Amazon-dochter AWS had een marktaandeel van 31 procent in het tweede kwartaal van 2022. De onderneming groeide met 33 procent in omzet op jaarbasis. Azure (Microsoft) was de op een na grootste cloudserviceprovider in het tweede kwartaal van 2022 met een marktaandeel van 24 procent. De groei bedroeg jaar-op-jaar 40 procent. Google Cloud zag de omzet met met 45 groeien en claimde een marktaandeel van 8 procent.
Canalys ziet dat de concurrentiestrijd tussen marktleider AWS en uitdager Microsoft Azure groeit, waarbij Azure de kloof geleidelijk aan dicht. Zo sleepte Azure het afgelopen kwartaal volgens Microsoft een recordaantal grotere meerjarige deals binnen in zowel het segment van meer dan 100 miljoen dollar als van meer dan 1 miljard dollar. Een divers go-to-market-ecosysteem, gecombineerd met een breed portfolio en een breed scala aan softwarepartnerschappen, stelt Microsoft volgens Canalys in staat om AWS bij te blijven.
Strijd tussen AWS, Azure
“Hoewel er volop kansen zijn voor grote en kleine providers, blijft de interessante strijd aan de top tussen AWS en Microsoft", meent Canalys VP Alex Smith. "De race om te investeren in infrastructuur om gelijke tred te houden met de vraag zal intens zijn en de zenuwen van de CFO's van de bedrijven op de proef stellen, aangezien zowel inflatie als stijgende rentetarieven voor tegenwind zorgen.”
AWS als Microsoft blijven sterk investeren in hun infrastructuur. AWS wil 24 beschikbaarheidszones in acht regio's lanceren het komende jaar, terwijl Microsoft van plan is om infrastructuur in 10 nieuwe regio's te lanceren. Beide providers verhogen ook hun investeringen buiten de VS: omdat ze de wereldwijde vraag willen opvangen en ervoor willen zorgen dat ze oplossingen met lage latentie en hoge gegevenssoevereiniteit (lokale data-opslag) kunnen bieden.
"Microsoft gaat de afschrijfbare gebruiksduur van zijn server- en netwerkapparatuur verlengen van vier naar zes jaar, verwijzend naar efficiëntieverbeteringen in de manier waarop het technologie gebruikt", vervolgt Smith. "Dit zal het bedrijfsresultaat verbeteren en suggereert dat Microsoft zijn activa meer zal zweten, wat investeringscycli helpt naarmate de schaal van zijn infrastructuur blijft stijgen. De vraag zal zijn of klanten in de toekomst een negatieve impact zullen voelen op het gebied van gebruikerservaring, aangezien sommige diensten onvermijdelijk op legacy-apparatuur zullen draaien.”
Voldoen aan cloud-eisen
Behalve capaciteitsinvesteringen zijn softwaremogelijkheden en partnerschappen van vitaal belang om te voldoen aan de cloudeisen van klanten, vooral wanneer rekening wordt gehouden met de compute-behoeften van zeer gespecialiseerde services in verschillende branches.
"De meeste bedrijven zijn inmiddels verder gegaan dan de eerste stap om een deel van hun workloads naar de cloud te verplaatsen en overwegen om belangrijke services te migreren", meent Canalys Research Analyst Yi Zhang. “De beste cloudleveranciers versnellen hun samenwerking met verschillende softwarebedrijven om een gedifferentieerde waardepropositie te demonstreren. Onlangs wees Microsoft op uitgebreide services om meer Oracle-workloads naar Azure te migreren, die op hun beurt zijn verbonden met databases die in Oracle Cloud draaien.”