Huawei ziet omzet in tweede kwartaal licht stijgen
Huawei Technologies heeft voor het eerst sinds eind 2020 zijn kwartaalomzet zien groeien. Sinds de Chinese telecomgigant in de VS en Europa op diverse zwarte lijsten kwam, zijn vooral de smartphone-activiteiten zwaar getroffen. De marktaandelen ervan zijn sinds het hoogtepunt in 2020 sterk gedaald.
Aanleiding is onder meer dat Huawei Android niet langer mocht gebruiken als besturingssysteem. Een reeks verboden sinds 2019-2020 sneed Huawei af van zijn Amerikaanse partners en andere belangrijke chipleveranciers zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing , waardoor de strategie om 's werelds grootste smartphone-maker te worden de nek omgedraaid werd. Ook wordt technologie van Huawei steeds vaker geweerd uit mobiele netwerken.
1 procent groei kwartaalomzet
De omzet van Huawei steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 1 procent tot 170,6 miljard yuan (25,3 miljard dollar), zo heeft Bloomberg berekend op basis van de omzet van het bedrijf in het eerste halfjaar van (301,6 miljard yuan). Het is daarmee de eerste, zij het lichte omzetgroei van het bedrijf sinds het laatste kwartaal van 2020. Destijds begonnen Amerikaanse sancties de wereldwijde activiteiten van Huawei sterk te beperken.
"Hoewel onze device-activiteiten zwaar werden beïnvloed, bleven onze ICT-infrastructuuractiviteiten gestaag groeien", aldus Huawei's roterende voorzitter Ken Hu in een toelichting. "In de toekomst zullen we trends in digitalisering en decarbonisatie benutten om waarde te blijven creëren voor onze klanten en partners en kwaliteitsontwikkeling veilig te stellen."
Daling nettowinst
De nettowinst van Huawei daalde wel: met 35 procent tot 9,48 miljard yuan. Dat blijkt volgens Bloomberg uit de nettowinstmarge van 5 procent over de eerste zes maanden van 2022. De nettowinst daalde vooral door de hoge initiële kosten om nieuwe activiteiten en sectoren aan te boren en het ontwikkelen van nieuwe technologieën, aldus een woordvoerder van het bedrijf.
De verkoop van telecomapparatuur, inclusief de nieuwste draadloze basisstations, kwam in de eerste zes maanden van het jaar uit op 142,7 miljard yuan - ongeveer de helft van de omzet van het bedrijf. Het Chinese bedrijf onderzoekt ook de sectoren elektrische auto's, zonneparken en smart-city's.
De VS verscherpen overigens nog altijd de beperkingen voor toegang van China tot geavanceerde halfgeleidertechnologieën, waaronder chipmachines van de Nederlandse leverancier ASML Holding, zo meldde Bloomberg eerder. Dergelijke stappen signaleren verdere beperkingen voor Huawei in zijn streven naar het gebruiken van geavanceerde technologieën.