Vrees voor afkoeling chipafzet in cloud- en datacentermarkt
Cloud- en datacenters, het sterkste afzetsegment voor de chipsector, lijken af te stevenen op een groeivertraging. Datacenters waren tijdens de Covid-pandemie juist de sterkste pijler onder de chipafzet. Consumenten die in lockdown thuis zaten, gingen massaal over op cloudgebaseerd entertainment; bedrijven moesten en masse hun werkomgeving herinrichten met cloudgebaseerde oplossingen om thuiswerken te faciliteren.
De vrees is onder meer gebaseerd op een afkoelende online advertentiemarkt en snel stijgende prijzen. Analisten stellen dat het echter moeilijk te voorspellen is of het segment daadwerkelijk klappen gaat oplopen, aangezien het in de tien jaar sinds cloudadoptie tractie kreeg, nog nooit in een neerwaartse spiraal terecht gekomen is. "Beleggers maken zich zorgen dat dit segment als volgende onderuit gaat", zegt Bernstein-analist Stacy Rasgon tegenover Reuters. Hij voegt eraan toe dat de afkalvende advertentiemarkt waar onder meer Facebook en Snapchat last van hebben, zou kunnen leiden tot bezuinigingen op investeringen in datacenters.
Groei nog aanzienlijk
Nathaniel Harmon, onderzoeksdirecteur van YipitData, stelt dat de omzetgroei van de cloudmarkt nog steeds aanzienlijk was, hoewel hij opmerkte dat er zwakke plekken waren in regio's zoals Europa. De drie grote cloudaanbieders - Microsoft (Azure), Amazon (AWS) en Google (Google Cloud) hebben aangegeven dat ze hun datacenterapparatuur langer zullen inzetten om geld te besparen. "Als ze gaan bezuinigen op datacentercapaciteit, dan zijn dat wel minder chips van Intel of AMD", zegt Glenn O'Donnell Research Director bij Forrester Research.
De zorgen over de chipafzet voor de datacenter- en cloudmarkt werden versterkt toen Intel meldde dat de tweede-kwartaalomzet voor zijn datacenter- en AI-divisie jaar-op-jaar met 16 procent daalde tot 4,6 miljard dollar. Dat was bijna 2 miljard dollar lager dan de verwachting van analisten op Wall Street. Micron Technology waarschuwde vorige week ook voor slechter dan verwachte vooruitzichten, eraan toevoegend dat er niet alleen problemen waren in pc's en smartphones, maar ook in de cloud.
Sumit Sadana, Chief Business Officer van Micron stelde tegenover Reuters dat een deel van het probleem een tekort aan chips is, die de bouw van servers tegenhield. Dat heeft geleid leidde tot voorraadvorming van andere chips - een situatie die vergelijkbaar is met het tekort aan autochips. Volgens Richard Barnett, chief marketing officer bij Supplyframe, zijn de voorraden in de supply chain van servers op recordhoogte, maar ontbreken er belangrijke onderdelen. "Stel dat er 500 componenten nodig zijn voor een server, en 10 of 20 niet-beschikbare onderdelen verhinderen de voltooiing ervan." Toch waarschuwde Sadana dat bedrijven, die zich zorgen maakten over de economie, ook conservatiever waren in het kopen van chips.