Vodafone komt met network slicing voor zakelijke klanten
Telecomoperator Vodafone, onderdeel van VodafoneZiggo, introduceert Network Slicing voor zakelijke klanten. Met deze technologie kunnen (openbare) mobiele netwerken virtueel en flexibel opgedeeld worden in aparte netwerken. Ook kan er prioriteit gegeven worden in de beschikbare hoeveelheid bandbreedte. Zo is er altijd voldoende capaciteit voor bedrijfskritieke toepassingen, ook als het druk is op het mobiele netwerk.
Zakelijke klanten van Vodafone kunnen vanaf deze maand een 'network slice' aan capaciteit reserveren voor hun essentiële bedrijfsprocessen. Daarmee krijgen zij volgens Vodafone de garantie dat hun mobiele connectie stabiel blijft functioneren. Het maakt dan niet uit hoe druk het op het netwerk is, de slices zorgen dat het belangrijkste dataverkeer verzekerd is van een stabiele, snelle netwerkverbinding.
Network slicing als dienst
Vodafone stelt de erste Nederlandse mobiele operator te zijn die de toepasssing als dienst aanbiedt in Nederland. Het biedt network slicing in aanvulling op de bestaande dienstverlening en zorgt ervoor dat de capaciteit van het mobiele netwerk ruim voldoende blijft om beide diensten te kunnen faciliteren.
Uiteenlopende organisaties hebben baat bij deze technologie, stelt Juan Pablo Nieto van Vodafone Business. "Denk aan hulpverleners in ambulances die onderweg contact moeten leggen met het ziekenhuis. Ook voor organisatoren van grote evenementen is het extreem belangrijk dat de beelden van de beveiligingscamera real-time binnenkomen. Vertraging of storing kan daar gigantische impact hebben op de gezondheid of veiligheid. Network Slicing zorgt dat er voldoende capaciteit is over een gegarandeerde en veilige verbinding, ook in situaties met grote drukte."
Drie pilots
De afgelopen tijd voerde Vodafone drie tests uit met slicing-technologie. Zo liet het telecombedrijf tijdens een concert in Nijmegen zien hoe network slicing bijdraagt aan de veiligheid van bezoekers. De technologie maakte het mogelijk om live beelden van de camera direct te analyseren, waardoor de gemeente Nijmegen de toenemende verkeersstroom van automobilisten, fietsers en voetgangers tijdig kon omleiden en kon voorkomen dat er een oncontroleerbare drukte ontstond. Ook tijdens het EK hockey en Pride Amsterdam experimenteerde Vodafone Business succesvol met deze techniek.