Panduit: Kloof tussen IT en Facility overbruggen
“We moeten heel anders omgaan met energie”, vindt Andy Vanbrabant, Director Data Center & Connectivity Solutions bij Simac ICT Belgium. “De netwerkinfrastructuur-oplossingen van Panduit dragen hieraan bij.”
Panduit is een familiebedrijf dat in 1955 is opgericht en tegenwoordig een omzet draait van meer dan een miljard dollar. Zo’n 29 jaar geleden is de onderneming begonnen producten te maken voor datanetwerken. “Je vindt onze oplossingen in de top drie datacenters van de wereld, in de dataknooppunten zoals Amsterdam, London en Frankfurt. Alle grote aanbieders van leveranciersonafhankelijke, multi-tenant datacenters zijn klant bij ons. Evenals 90% van de Fortune 500 bedrijven”, schetst Rob Sanders de reikwijdte van Panduit. Sanders is senior business manager Benelux en DACH bij Panduit.
Hij vertelt dat de langdurige strategische partnerschappen met industrieleiders zoals Cisco, Rockwell Automation en andere belangrijke troeven zijn van de onderneming; zij zorgen ervoor dat Panduit maatwerk en passende oplossingen kan leveren voor elke toepassing. Niet alleen in datacenters, maar ook voor magazijnen, fabrieken en smart buildings, om een paar sectoren uit te lichten.
“Al meer dan 20 jaar werkt ons R&D-team samen met Ciscoom end-to-end oplossingen aan te bieden. Onze samenwerking zorgt voor baanbrekende innovaties die de prestaties en toekomstbestendigheid van datanetwerken verbeteren. Vandaag werken wij samen aan de oplossingen van morgen die vormgeven aan de standaarden die wereldwijd worden geratificeerd” aldus Sanders.
Rockwell Automation bericht als volgt over de strategische samenwerking: “Samen werken wij aan geïntegreerde oplossingen die helpen risico's te verminderen, betrouwbaarheid te verbeteren en Ethernet/IP-oplossingen en -architecturen succesvol te implementeren door middel van geoptimaliseerde fysieke netwerkinfrastructuur oplossingen en -diensten.”
Een eenvoudig, maar treffend voorbeeld van de ‘eigenheid’ van Panduit: kabelklemmen. Hun klemmen zorgen ervoor dat de stroomkabels bij kortsluiting onder controle blijven, zodat storingen en schade aan personeel en goederen tot een minimum beperkt blijven. Behuizingen van kabels en schakelaars doen ertoe. Temperaturen kunnen oplopen als er (data)stromen door kabels gaan; luchtstromingen hebben effect op het stroomverbruik. “Wij zorgen ervoor dat het energieverbruik optimaal is en dat installaties veilig zijn.”
Gesprekspartners
“Wij brengen OT en IT samen”, zegt Sanders. Iets dat zeker speelt bij smart buildings, maar eigenlijk in elk gebouw. De facility managers zijn onder meer verantwoordelijk voor verlichting, verwarming/koeling, toegangscontrole, communicatienetwerken. Dat is OT (Operational Technology). Maar steeds vaker is er ook een IT-element; camera’s bijvoorbeeld zijn IP-gebaseerd, hetgeen ook geldt voor Voice-over-IP. Camera’s en telefoons zaten eerst op coax of product specifieke koperbekabeling; nu op databekabeling. Ook toegangscontrole heeft tegenwoordig een IT-element. Zelfs wasmachines hebben internettoegang via Wi-Fi. Het is overigens opmerkelijk hoeveel kabel je nodig hebt om een draadloos netwerk te laten functioneren.
Voor een goede, veilige, gestructureerde bekabeling zijn dus meerdere afdelingen verantwoordelijk binnen een organisatie. Met wie zit Sanders rond de tafel om inhoud te geven aan de ontwerpplannen? “Met de mensen van facility management, met de CIO en de CFO. Dat is in eerste instantie, terwijl de knoop meestal wordt doorgehakt door de verantwoordelijke voor IT, gesteund door de CFO.”
Omdat er veel komt kijken bij het ontwerp en de inrichting van een veilige en energie-efficiënte bekabelingsinfrastructuur zijn volgens Sanders system integrators belangrijke gesprekspartners van organisaties. Simac ICT Belgium – met een omzet van 55 miljoen euro - is zo’n system integrator waarmee Panduit al jaren zakendoet.
In het begin
Omdat projecten steeds complexer worden, vragen klanten steeds vaker om van meet af aan met hen mee te denken. “Zij dienen behalve voor netwerkapparatuur en servers, budgetten vrij te maken voor een degelijke en betrouwbare gestructureerde bekabeling. Het is belangrijk dat de klant het volledige plaatje in beeld heeft, en weet welke infrastructuur daarvoor nodig is.”
De volgende stap is het ontwerp maken. “Daarbij is flexibiliteit een belangrijk uitgangspunt. We ontwerpen voor hun maximale behoefte, maar installeren enkel wat ze vandaag nodig hebben. De techniek verandert immers voortdurend, en zo ook de wensen en eisen van een klant. Je moet zo ontwerpen, dat op korte termijn aanpassingen mogelijk zijn zonder dat je daarvoor al te veel toeren hoeft uit te halen.”
Auteur: Teus Molenaar