Gartner: Meer dan de helft van de organisaties werkt met grenzeloos talent
Achtenvijftig procent van de organisaties beschikt over talent dat 'grenzeloos' werkt, blijkt uit onderzoek van Gartner. De marktonderzoeker definieert grenzeloos personeel als talent dat op afstand werkt vanuit verschillende landen op basis van een arbeidscontract dat over de landsgrenzen heen is gesloten. Het aantal is de afgelopen drie jaar verdubbeld. 27% van de leiders doet momenteel onderzoek naar het inhuren van grenzeloze tech-medewerkers.
"Het is geen verrassing dat het aantal aanwervingen van grenzeloze technologiepersoneel in de afgelopen drie jaar is verdubbeld, aangezien de toename van retentie en aanwervingen is gestegen tot de nr. 3 prioriteit voor CEO's dit jaar en 2023', zegt Gabriela Vogel, Senior Director Analyst bij Gartner. "De COVID-19-pandemie versnelde ook het inhuren van grenzeloos personeel, en wat als een uitzondering begon, is dat niet meer."
Gartner-analisten presenteerden de onderzoeksresultaten tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 288 C-level executives en hun directe ondergeschikten in het tweede kwartaal van 2022 om inzicht te krijgen in hun bereidheid om een grenzeloos technisch personeelsbestand na te streven, hun plannen en de adoptie van een grenzeloos personeelsbestand.
'De markt is wereldwijd'
"Tegenwoordig is in de professionele wereld de locatie fluïde, de markt is wereldwijd en de talentcompetitie is agnostisch omdat we allemaal concurreren onder dezelfde vlag, technologie", zegt Vogel. "Als gevolg daarvan verliezen landen talent aan andere landen, verliest de publieke sector talent aan de private sector en bevinden alle verticale sectoren zich in dezelfde situatie. Er zijn geen concurrentiegrenzen meer, en bedrijfs- en IT-leiders huren grenzeloos personeel in waar ze het grootste concurrentievoordeel hebben - wat we de 'grenzeloze zone' noemen", voegt Vogel eraan toe.
Uit het onderzoek bleek dat van de organisaties met grenzeloos talent 19% van hun IT-personeel grenzeloos is. "Het inhuren van grenzeloos personeel vereist dat bedrijfs- en IT-leiders aanzienlijke aanpassingen maken aan hun operationele model, waaronder het herzien van hun managementtechnieken, infrastructuur en technologie, cyberbeveiliging en gegevensbescherming, en billijkheid betalen", aldus Vogel.
Verenigd Koninkrijk aantrekkelijk
Hoewel India het meest geselecteerde land is voor het werven van grenzeloze technologiearbeid voor Europese en Noord-Amerikaanse bedrijven, staat het VK op de vierde plaats met bijna evenveel aantrekkingskracht voor Europa (28%) en Noord-Amerika (26%) (zie figuur 1). Uit het onderzoek blijkt ook dat Europa een aanzienlijke concentratie van aanwervingen binnen zijn grenzen heeft, aangezien Europa gunstige arbeidswetten heeft voor het inhuren van grenzeloos personeel.
De twee belangrijkste expertisegebieden waarvoor CIO's en IT-leiders grenzeloos talent gebruiken, zijn software-engineering/applicatie-ontwikkeling (62% van de respondenten) en applicatieondersteuning (55% van de respondenten).
Terwijl 71% van de ondervraagde organisaties zei dat het van cruciaal belang is om rekening te houden met de specifieke behoeften van grenzeloze techwerkers in hun werkplekstrategie, zei 50% van de organisaties dat ze tools met betrekking tot samenwerking en productiviteit volledig hebben geïmplementeerd, zoals cloud-kantoorsuites, workstream-samenwerking, vergaderoplossingen en digitaal whiteboarden.
Beperkingen die adoptie belemmeren
Grenzeloze werken is echter niet voor elke organisatie weggelegd. "Er zijn bepaalde beperkingen die de acceptatie en uitbreiding van een grenzeloze operatie in de weg staan en deze variëren van complexiteit van administratieve ondersteuning, cultuurkwesties tot zorgen over veiligheid en legaliteit", zegt Daniel Sanchez-Reina, VP Analyst bij Gartner.
Gartner-klanten kunnen meer lezen in "Enquêteresultaten: CIO's lossen het tekort aan talent en vaardigheden op door grenzeloze werknemers in te huren."