Witold Kepinski - 02 december 2022

Europese Commissie maakt nieuwe drone strategie bekend

Europese Commissie maakt nieuwe drone strategie bekend image

De EU moet een veilige en efficiënte ontwikkeling van het drone-ecosysteem mogelijk maken. De nieuwe Europese dronestrategie 2.0 , die door de Europese Commissie is aangenomen, schetst een visie voor de verdere ontwikkeling van de Europese dronemarkt . Het bouwt voort op het EU-veiligheidskader voor het bedienen en vaststellen van de technische vereisten voor drones, dat 's werelds meest geavanceerde is. 

De nieuwe strategie zet uiteen hoe Europa grootschalige commerciële drone-operaties kan nastreven en tegelijkertijd nieuwe kansen in de sector kan bieden.

Van jobs tot nieuwe mobiliteitsoplossingen

Dankzij het uitgebreide regelgevingskader van de EU hebben drones honderdduizenden uren veilig gevlogen in het Europese luchtruim, bijvoorbeeld voor het onderzoeken van infrastructuur, het monitoren van olielozingen of het nemen van bodemmonsters . Projecten over het gebruik van drones voor medische luchtleveringen en het vervoeren van medische monsters tussen gezondheidsdiensten boeken ook goede vooruitgang. De implementatie van de 'U-space' in januari 2023, een Europees systeem dat uniek is in de wereld om droneverkeer veilig te beheren, zal de basis leggen voor meer operaties.

Alvorens verder te gaan met deze innovatieve technologieën, wil de Commissie ervoor zorgen dat de samenleving drones ondersteunt . Om de bezorgdheid over lawaai, veiligheid en privacy weg te nemen, roept de strategie daarom op dat nationale, regionale en lokale gemeenten ervoor zorgen dat dronediensten zijn afgestemd op de behoeften van burgers.

De strategie voorziet dat de volgende dronediensten tegen 2030 deel gaan uitmaken van het Europese leven:

  1. Hulpdiensten, kartering, beeldvorming, inspectie en toezicht binnen de geldende wettelijke kaders door civiele drones, alsook de dringende levering van kleine zendingen , zoals biologische stalen of medicijnen.
  2. Innovatieve luchtmobiliteitsdiensten, zoals luchttaxi's , die regelmatig passagiersvervoer verzorgen, in eerste instantie met een piloot aan boord, maar met als uiteindelijk doel de operatie volledig te automatiseren.

Om het potentieel van de dronemarkt en -diensten van de EU te benutten, moeten kritische technologische bouwstenen worden geïdentificeerd , zoals kunstmatige intelligentie, robotica, halfgeleiders en EU-ruimtevaartdiensten en mobiele telecommunicatie. Dit zal de EU helpen een innovatieve en concurrerende dronesector op te bouwen, waardoor strategische afhankelijkheden worden verminderd.

De strategie identificeert ook gebieden voor synergieën tussen civiele en defensie-drones, en voor meer capaciteiten tegen drones en systeemveerkracht.

19 acties voor de dronemarkt van morgen

De Commissie zal nu een aanvang maken met de 19 operationele, technische en financiële vlaggenschipacties van de strategie om het juiste regelgevings- en commerciële klimaat te creëren voor het luchtruim en de markt voor drones van morgen:

  1. Vaststelling van gemeenschappelijke regels voor luchtwaardigheid en nieuwe opleidingseisen voor piloten van vliegtuigen op afstand en eVTOL (manned electric Vertical Take Off and Landing).
  2. Financiering van de oprichting van een online platform ter ondersteuning van lokale belanghebbenden en de industrie bij het implementeren van duurzame innovatieve luchtmobiliteit.
  3. Het ontwikkelen van een strategische roadmap voor dronetechnologie om prioritaire gebieden voor onderzoek en innovatie te identificeren, om bestaande strategische afhankelijkheden te verminderen en te voorkomen dat er nieuwe ontstaan.
  4. Criteria definiëren voor een vrijwillig, voor cyberbeveiliging goedgekeurd dronelabel .

Deze werkzaamheden zullen de weg vrijmaken voor grootschalige commerciële operaties en ervoor zorgen dat Europa profiteert van synergieën tussen civiel, veiligheids- en militair gebruik van drones en aanverwante technologieën, met inbegrip van contra-drone-oplossingen.

Achtergrond

In de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit van de Commissie werd aangekondigd dat er tegen eind 2022 een geactualiseerde Europese drone-strategie zal worden opgesteld. Een werkdocument van de diensten van de Commissie waarin de uitdagingen van de drone-industrie worden beoordeeld, evenals de analyse en gegevens die de nieuwe drone-strategie 2.0 ondersteunen, gaat vergezeld van deze mededeling.

De Commissie heeft sinds 2014 de basis gelegd voor een alomvattend EU-beleid inzake drones. Uitvoeringsverordening 2019/947 van de Commissie en Gedelegeerde Verordening 2019/945 van de Commissie bevatten gedetailleerde regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen en stellen de eisen vast voor het ontwerp en de fabricage van systemen voor onbemande vliegtuigen. Sinds 2003 heeft de EU bijna 980 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling of het gebruik van drones voor innovatieve toepassingen. Het heeft 320 projecten met betrekking tot drones gefinancierd in het kader van zijn onderzoeks- en innovatieprogramma's.

Voor meer informatie

Vragen en antwoorden

Werkdocument van de staf

Europese dronestrategie 2.0

HPE 25/12/2024 t/m 31/12/2024 BW DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW
Bitdefender 23/12/2024 t/m 30/12/2024  BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!