Wouter Hoeffnagel - 09 maart 2023

Europees Parlement neemt belangrijke horde op weg naar AI Act

Europees Parlement neemt belangrijke horde op weg naar AI Act image

Het Europees Parlement omarmt de definitie van kunstmatige intelligentie (AI) zoals die is opgesteld door de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) voor gebruik in de aanstormende AI Act. Hiermee is een belangrijke horde genomen naar de invoering van de wetgeving gericht op AI.

Dit melden twee bronnen binnen het Europees Parlement aan EURACTIV. De AI Act is een wetsvoorstel dat de opkomst van AI in goede banen moet leiden. Over de exacte definitie van AI bestond echter nog onduidelijkheid. Hier komt met het omarmen van de definitie van de OECD verandering in.

Machinegebaseerd

De definitie waarover het Europees Parlement zich heeft gebogen luidt volgens een document: 'Kunstmatig-intelligentiesysteem betekent een machinegebaseerd systeem dat is ontworpen om met verschillende niveaus van autonomie te werken en dat, voor expliciete of impliciete doeleinden, output kan genereren zoals voorspellingen, aanbevelingen of beslissingen die van invloed zijn op fysieke of virtuele omgevingen.'

Een bron die aanwezig was bij de vergadering stelt dat met name over het gebruik van het woord 'machinegebaseerd' discussie is geweest. Het Europees Parlement kiest ervoor dit woord te schrappen uit de definitie. De definitie die hierdoor ontstaat is in belangrijke mate in lijn met die van de OECD.

Ook is onder meer afgesproken dat indien een AI-model is geïntegreerd in een breder systeem dat volledig afhankelijk is van het AI-component, het volledige systeem als AI-systeem wordt beschouwd.

Ook andere definities besproken

Ook definities van andere termen zijn besproken. Een voorbeeld is 'significant risico'. Deze term omschrijft volgens het Europees Parlement een significant risico wat betreft ernst, intensiteit, kans op voorkomen, duur van effecten en het vermogen om een individu, meerdere personen of een specifieke groep of personen te treffen.

Een ander voorbeeld zijn remote biometrische vertificatiesystemen. Dit is gedefinieerd als AI-systemen die gebruikt worden voor het identificeren van personen door het vergelijken van hun biometrische data met een referentie-database, met toestemming van de gebruiker.

Meer informatie is hier beschikbaar.

HPE 25/12/2024 t/m 31/12/2024 BW DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW
Bitdefender 23/12/2024 t/m 30/12/2024  BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!