Vier zorgorganisaties in Zuid Limburg omarmen spraakgestuurd rapporteren
De vier Zuid-Limburgse zorgorganisaties Sevagram, Levanto, Cicero en Vitalis-Parc Imstenrade hebben een overeenkomst met softwareleveranciers CareConnections en Tell James getekend om op grote schaal spraakgestuurd rapporteren te implementeren. Gezien de omvang van het gezamenlijke traject wordt het project spraakgestuurd rapporteren gezien als een unieke samenwerking binnen de Nederlandse verpleeghuiszorg.
Bij de medewerkers van de deelnemende zorgorganisaties wordt de Zorgapp van CareConnections geïnstalleerd, die de cliëntgegevens ophaalt uit het ECD. Zodra de zorgverlener in de app de juiste cliënt heeft geselecteerd, kan hij of zij beginnen met spraakgestuurd rapporteren. De software van Tell James zet de gesproken tekst direct om in een geschreven rapportage. Als de rapportage met een druk op de knop geaccordeerd wordt door de medewerker, wordt deze naar het ECD gesynchroniseerd.
Tijdswinst en betrokkenheid
Het feit dat medewerkers geen rapportages meer hoeven in te typen, maar ze gewoon kunnen inspreken, brengt grote voordelen met zich mee. De flinke tijdwinst bijvoorbeeld, die kan oplopen tot wel 40 procent, biedt de medewerker veel meer ruimte en tijd voor zorg en welzijn voor zijn cliënt. Bovendien verhoogt de innovatie het werkplezier van zorgmedewerkers, omdat de arbeidsintensieve dagelijkse schriftelijke rapportages tot het verleden behoren. Ten slotte neemt de betrokkenheid tussen zorgmedewerkers en cliënten aantoonbaar toe, omdat de rapportage niet alleen over, maar ook samen met de cliënt gemaakt kan worden.
Andere werkwijze
“Binnen de ICT-omgeving van de deelnemende zorgorganisaties zijn we op dit moment bezig met de technische installatie van de Zorgapp”, vertelt projectleider Bert Gulikers. “In maart hebben we onze ‘kartrekkers’ getraind, die we uitgebreid testen gaan uitvoeren. Aan de hand van de testen zullen we eventuele organisatiespecifieke termen of verbeteringen in de applicaties laten doorvoeren. Ten slotte worden de zorgmedewerkers uitgebreid getraind in de geoptimaliseerde omgeving, zodat ze meteen met spraakgestuurd rapporteren aan de slag kunnen.”
“Aan de pilots nemen circa 180 medewerkers deel, verdeeld over de vier genoemde zorginstellingen”, vertelt Gulikers. Een aantal van deze medewerkers heeft zich het werkproces van spraakgestuurd rapporteren al eigen gemaakt. Spraakgestuurd rapporteren is namelijk niet zomaar een kwestie van plug and play, maar vraagt een andere werkbenadering van de zorgmedewerker die we, om de adoptie zo groot mogelijk te houden, intensief begeleiden.”
De planning is dat de vier organisaties spraakgestuurd rapporteren begin mei in gebruik nemen.