Wouter Hoeffnagel - 09 mei 2023

Onderzoek: Spyware in gebruik in diverse EU-lidstaten

Diverse landen binnen de Europese Unie (EU) maken gebruik van spionagesoftware. Onder meer in Griekenland, Spanje, Polen en Hongarije is illegaal gebruik van spyware aan de orde.

Onderzoek: Spyware in gebruik in diverse EU-lidstaten image

Dit blijkt uit een rapport dat maandagavond is aangenomen in het Europees Parlement. De conclusie komt niet als verrassing; al langer is duidelijk dat ook EU-lidstaten spyware inzetten. Het gebruik hiervan kan niet altijd door de beugel, blijkt uit het onderzoek. Zo maakt Polen naar verluid gebruik van spyware voor het afluisteren van critici van de regering. In Hongarije zou de spyware gebruikt worden voor het voor het inperken van de vrijheid van media en vrijheid van meningsuiting.

Griekenland zet spyware ad-hoc in

Denk echter ook aan Griekenland. Spyware zou hier geen integraal onderdeel zijn van een strategie, maar ad-hoc door de regering worden ingezet. Spyware is onder meer ingezet tegen journalisten, politici en zakenmensen. Ook is dergelijke software geëxporteerd met landen die een slechte reputatie hebben op het gebied van mensenrechten.

Spanje wordt eveneens concreet genoemd. Het juridisch stelsel in Spanje biedt volgens het onderzoek voldoende waarborgen, maar desondanks zijn er vragen over het gebruik van spyware. De onderzoekers wijzen erop dat Spanje al maatregelen neemt om tekortkomingen te adresseren.

Ook Nederland zet spyware in

Ook Nederland maakt overigens gebruik van spyware, bleek eerder al. Zo bleek eerder al dat het ministerie van Defensie in 2019 een contract wilde tekenen met WiSpear. Dit bedrijf is eigendom van Tal Dilian, een organisatie die ook de maker van de Pegasus-spyware NSO Group in handen heeft. Het is onbekend of dit contract daadwerkelijk is getekend door het ministerie.

Nu het onderzoek door het Europees Parlement is aangenomen, moeten de Europese Commissie en Europese Raad op de uitkomsten reageren. Ook doet het Europees Parlement aanbevelingen aan de Europese Commissie over de aanpak van het gebruik van spyware. Het onderzoeksrapport hekelt onder meer het ontbreken van strenge regelgeving en handhaving daarop. Spyware vormt volgens de onderzoekers hierdoor een groot gevaar voor de democratie.

Meer informatie is hier beschikbaar.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!