Witold Kepinski - 13 mei 2023

Deutsche Telekom verhoogt zijn prognose voor 2023

In de eerste drie maanden van dit jaar zag Deutsche Telekom een ​​aanhoudende sterke groei van het aantal klanten en behaalde het goede financiële KPI's. De groepsomzet steeg met 0,3 procent tot 27,8 miljard euro, terwijl de serviceomzet, essentieel voor bedrijfsontwikkeling, met 3,5 procent toenam tot 22,8 miljard euro. De aangepaste EBITDA AL steeg met 0,9 procent tot 10,0 miljard euro. De aangepaste nettowinst bedroeg 2,0 miljard euro.

Deutsche Telekom verhoogt zijn prognose voor 2023 image

Op autonome basis, dat wil zeggen exclusief wisselkoersfluctuaties en veranderingen in de samenstelling van de groep, daalde de omzet met 0,5 procent, de omzet uit diensten steeg met 2,6 procent en de aangepaste EBITDA AL steeg met 1,0 procent.

Zoals aangekondigd in juli 2022, heeft de Groep 51 procent van zijn telecomtorenactiviteiten in Duitsland en Oostenrijk verkocht aan DigitalBridge en Brookfield. De bereikte waardering was de belangrijkste factor achter de bijna verviervoudiging van de gerapporteerde nettowinst in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar tot 15,4 miljard euro.

"We hebben een mijlpaal bereikt in de uitvoering van onze strategie", aldus CEO Tim Höttges. “We zien nu in de cijfers hoe de torentransactie waarde heeft gecreëerd voor Deutsche Telekom.”

De aangepaste nettowinst bedroeg 2,0 miljard euro. Dit was een daling van 12,5 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, voornamelijk als gevolg van het rente-effect bij de waardering van verplichtingen en voorzieningen. De aangepaste winst per aandeel daalde dienovereenkomstig. De recurrente winst per aandeel, de prestatie-indicator waarop het dividend is gebaseerd, steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 19,4 procent tot 37 cent. Met 4,8 miljard euro investeerde de Groep 2,2 procent meer in termen van cash capex, exclusief uitgaven voor mobiel spectrum, dan in de eerste drie maanden van 2022. De vrije kasstroom AL daalde in het eerste kwartaal met 5,3 procent jaar-op-jaar tot 3,6 miljard euro, maar blijft op schema voor het volledige jaar.

De opbrengst van de torentransactie leverde een substantiële bijdrage aan de vermindering van de nettoschuld van de Groep (exclusief leases) met ruim 10 miljard euro ten opzichte van eind 2022 tot 93,0 miljard euro. De verhouding tussen nettoschuld en aangepaste EBITDA verbeterde tot 2,31, vergeleken met 2,58 eind 2022.

Voor het volledige jaar verwacht Deutsche Telekom nu een aangepaste EBITDA van ongeveer 40,9 miljard euro, een stijging ten opzichte van de eerdere verwachting van 40,8 miljard euro, gedreven door de verhoogde verwachting bij T-Mobile US. De verwachting van de Groep voor vrije kasstroom AL blijft ongewijzigd op meer dan 16 miljard euro.

T-Systems

Het jaar begon goed voor de zakelijke markt. T-Systems verhoogde de omzet in het eerste kwartaal organisch met 4,5 procent tot 946 miljoen euro. Vooral Digital Solutions deed het goed. De aangepaste EBITDA AL steeg organisch met 4,6 procent tot 75 miljoen euro.

De orderinvoer was met 754 miljoen euro organisch 24 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2022, dat beïnvloed was door grote deals. Desalniettemin blijft het op schema voor de jaardoelstelling.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!