UNESCO lanceert Women4Ethical AI-expertplatform
In lijn met haar werk om wereldwijd ethisch kader voor kunstmatige intelligentie te implementeren, introduceert UNESCO het platform Women4Ethical AI, een nieuw samenwerkingsplatform ter ondersteuning van de inspanningen van overheden en bedrijven om ervoor te zorgen dat vrouwen gelijk vertegenwoordigd zijn in zowel het ontwerp als de implementatie van AI. De leden van het platform zullen ook bijdragen aan de bevordering van alle ethische bepalingen in de UNESCO-aanbeveling.
In een tijd waarin digitale technologieën het dagelijks leven hervormen, zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in het onderzoek en ontwerp van deze technologieën, aldus UNESCO. Hun behoeften en ervaringen worden ook over het hoofd gezien door ontwerpers, en de gegevens die worden gebruikt om AI te trainen, zijn vaak bevooroordeeld tegen vrouwen en meisjes. Tegenwoordig hebben vrouwen en meisjes wereldwijd 25% minder kans dan mannen om te weten hoe ze digitale technologie moeten gebruiken voor basisdoeleinden, 4 keer minder kans om te weten hoe ze computers moeten programmeren en 13 keer minder kans om een ICT-octrooi aan te vragen.
Slechts 20% van de werknemers in technische rollen in machine learning-bedrijven, 12% van de kunstmatige intelligentie-onderzoekers wereldwijd en 6% van de professionele softwareontwikkelaars zijn vrouwen. "Het is dringend nodig om de situatie voor vrouwen in AI opnieuw in evenwicht te brengen om bevooroordeelde analyses te vermijden en technologieën te bouwen die rekening houden met de verwachtingen en behoeften van de hele mensheid" aldus directeur-generaal van UNESCO Audrey Azoulay.
17 vrouwelijke AI-experts van over de hele wereld
Om dit probleem op te lossen, heeft UNESCO gendergelijkheid centraal gesteld in haar Recommendation on the Ethics of Artificial Intelligence, het eerste wereldwijde normeringsinstrument op dit gebied, unaniem aangenomen door haar 193 lidstaten in november 2021. Dit document, dat is een concrete routekaart voor staten bij het vaststellen van hun AI-beleid, plannen voor een genderbenadering van alle aspecten van AI.
Om de implementatie van deze doelstelling te versnellen, heeft UNESCO Women4Ethical AI opgericht, een samenwerkingsplatform om de inspanningen van overheden en bedrijven te ondersteunen. Het platform verenigt 17 vooraanstaande vrouwelijke experts uit de academische wereld, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en regelgevende instanties van over de hele wereld. Ze zullen onderzoek delen en bijdragen aan een repository van goede praktijken. Het platform zal vooruitgang boeken op het gebied van niet-discriminerende algoritmen en gegevensbronnen, en meisjes, vrouwen en ondervertegenwoordigde groepen stimuleren om deel te nemen aan AI.
"Met dit netwerk van dynamische en toegewijde vrouwen zullen we echte vooruitgang boeken om te zorgen voor inclusieve en eerlijke resultaten op het gebied van kunstmatige intelligentie, zoals uiteengezet in de UNESCO-aanbeveling over de ethiek van AI",, aldus Gabriël Ramos, UNESCO adjunct-directeur-generaal Sociale en Humane Wetenschappen en medevoorzitter van het platform.
"We moeten ethiek en gelijkheid op de voorgrond plaatsen van de discussie over AI-governance en ons ertoe verbinden ethische aanbevelingen te implementeren als middel om mensenrechten, fundamentele vrijheid en menselijke waardigheid te beschermen", aldus Alessandra Sala, Director of AI and Data Science bij Shutterstock en medevoorzitter van het platform.
Tot de instrumenten die worden voorgesteld om de inclusie en empowerment van vrouwen in elke fase van de AI-levenscyclus te waarborgen, behoren budgettoewijzingen en het verlenen van steun aan vrouwen in onderzoek, de academische wereld en ondernemerschap.
Vooringenomen gegevens leiden tot discriminerende resultaten
De ontwikkeling, het gebruik en de inzet van AI-systemen bestaat het risico bestaande gendervooroordelen te repliceren en te versterken en nieuwe te creëren: een gebrek aan diversiteit in gegevens, programmeerteams of benaderingen leidt tot vooringenomen AI-tools die discriminerende resultaten opleveren. Deze uitkomsten worden gebruikt om belangrijke beslissingen te nemen die van invloed zijn op het dagelijkse leven van burgers. Een voorbeeld van de schadelijke impact van bevooroordeelde gegevens is wanneer medische diagnoses zijn gebaseerd op bewijsmateriaal dat alleen van mannen is verzameld, aldus UNESCO.