14 juni 2023

Hoe de datacenterindustrie kan samenwerken om de energiecrisis aan te pakken

In februari had ik het voorrecht om een industriepanel te leiden op Kickstart Europe 2023. Deze conferentie, die elk jaar plaatsvindt in Amsterdam, verdiept zich in de trends en technologieën die het digitale landschap vormgeven. Ik was met name benieuwd om van mijn collega's uit de sector te horen wat de energiecrisis betekent voor de datacenterindustrie - de uitdagingen en kansen waarmee we worden geconfronteerd, en onze beste mogelijkheden om herstelvermogen en duurzame best practices te stimuleren.

Hoe de datacenterindustrie kan samenwerken om de energiecrisis aan te pakken image

Het behoeft geen betoog dat we er de afgelopen maanden in heel Europa dagelijks aan zijn herinnerd dat onze regio een langdurige energiecrisis doormaakt. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat onze sector gedwongen is om opnieuw na te denken over hoe we de steeds toenemende vraag naar stroom in de juiste balans kunnen brengen in een tijd waarin datacenterbeheerders te maken hebben met onzekerheid over de beschikbaarheid van stroom. En dat terwijl onze sector onder druk staat om de energie-efficiëntie aan te scherpen om te voldoen aan strenge overheidswetgeving, de verwachtingen van investeerders en aan de nieuwste ESG-initiatieven van klanten.

In 2022 publiceerde Schneider Electric onderzoeksresultaten waaruit bleek dat 92% van de wereldwijde zakelijke leiders erkende dat hun organisaties de gevolgen ondervinden van de recente energievolatiliteit. Alles wijst er dus op dat de energiecrisis onze sector hard treft. Maar wat kunnen we doen om dit te verzachten?

Best practices voor een sector in transitie

Ik heb deze vraag aan ons panel voorgelegd en de feedback was verhelderend. Lex Coors, Chief Datacenter Technology & Engineering Officer bij Digital Realty, geeft aan dat de beste manier voor bedrijven om zichzelf duurzaam, veerkrachtig en efficiënt te houden in tijden van energievolatiliteit is om een gedegen strategie te hebben. Zoals Lex terecht zegt: "Het is een allesomvattende strategie en het is voor ons nu bewezen dat het ons door deze energiecrisis heeft geholpen."

Dit standpunt wordt gedeeld door mijn collega bij Schneider Electric, Sara Hoefkens, die Sustainability Principal is voor de regio's Benelux en Nordics. Wat betreft haar best practices om het probleem van de stijgende energieprijzen tegen te gaan en stappen te zetten om te decarboniseren, is Sara ervan overtuigd dat "het essentieel is om een governance plan en een robuuste risicobeheerstrategie te hebben die bedrijven in staat stelt om de aanbodzijde van energie twee tot drie jaar van tevoren proactief te beheren."

Ons derde panellid op Kickstart 2023 was Steven Marles. Steven is European Business Development Director for Data Centres bij Bouygues Energies & Services en als onderdeel van onze best practices discussie benadrukte hij het belang van duurzaamheid als een end-to-end proces. In zijn woorden: “Het start aan het begin. We bekijken dit vanuit onze toeleveringsketen, via onze onderaannemers en onze leveringsmodellen, en zorgen ervoor dat wij de juiste beslissingen nemen voor onze klanten en een faciliteit overhandigen die op duurzame wijze kan worden geëxploiteerd."

Een crisis die duurzame best-practices bedreigt

Het tweede thema dat ik ons panel voorlegde was de vraag of de huidige energiecrisis de duurzaamheidsstrategieën van datacenterbedrijven dreigt te doen ontsporen. De antwoorden waren eenduidig. Lex Coors benadrukte dat het onze verantwoordelijkheid is om onze kwetsbare 'Moeder Aarde' te gebruiken en niet te misbruiken. Sara Hoefkens besprak dit dilemma vanuit een zakelijke context en benadrukte hoe belangrijk het is dat onze industrie samenwerkt en het goede voorbeeld geeft, in ons streven om nieuw talent met frisse en innovatieve ideeën te ondersteunen en aan te trekken. Zoals Sara stelt, maakt de passie van deze nieuwe generatie getalenteerde mensen "deel uit van hoe we de langetermijnwaarde van ons bedrijf gaan waarborgen.” En tot slot wees Steven Marles op het belang van deze nieuwe generatie datacenter ingenieurs die boordevol geweldige nieuwe ideeën zitten, en benadrukte dat "zij degenen zijn die we echt moeten begeleiden."

Terwijl we deze panelsessie afsloten kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat onze industrie alle middelen heeft om onze 'Moeder Aarde' te respecteren. Toch geloof ik dat we een mentaliteitsverandering moeten bevorderen, waarbij we stoppen met het verspillen van energie. Vandaag de dag geloof ik dat onze regio de mogelijkheden heeft om voldoende energievoorraden te produceren, maar om onszelf de beste kans te geven om een volgende energiecrisis te vermijden, moeten we leren onze beperkte energie slimmer te gebruiken.

Tot slot wil ik Kickstart Europe bedanken voor de gelegenheid om ideeën en best practices uit te wisselen met mijn vooraanstaande panelleden. Ik kijk ernaar uit om over 12 maanden weer bijeen te komen en te zien welke vooruitgang onze sector heeft geboekt in het bevorderen van een nog grotere datacenterefficiëntie, veerkracht en duurzaamheid!

Kijk voor meer informatie over Kickstart Europe en interviews met de panelleden op de website.

Door: Thierry Chamayou (foto), EMEA Vice President, Cloud & Service Providers, Secure Power, Schneider Electric

Over Thierry Chamayou
Thierry Chamayou is sinds zijn afstuderen aan de universiteit betrokken bij de IT-industrie, gespecialiseerd in digitale infrastructuur. Vandaag de dag wordt hij nog steeds enthousiast en geïnspireerd door een snelle en flexibele datacentermarkt die geobsedeerd is door snelheid van opbouw en implementatie.

In meer dan tien jaar bij Schneider Electric heeft hij op verschillende locaties gewerkt, waaronder het Midden-Oosten, Afrika, Chili en recentelijk zijn geboorteland Frankrijk. Hij heeft ervaring opgedaan in senior functies, van Channel en Category Management tot Country President.

Als dynamische en charismatische persoonlijkheid beschrijft Thierry zijn eigen doelstellingen: de advocaat van de klant zijn binnen Schneider, hun belangen behartigen en ervoor zorgen dat hun verwachtingen worden vervuld en zelfs overtroffen, terwijl hij te allen tijde optreedt als een eersteklas ambassadeur voor Schneider Electric.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!