Wouter Hoeffnagel - 16 juni 2023

Europees Parlement wil inzet spyware strenger reguleren

De Europees Parlement wil meer maatregelen rondom het gebruik van spionagesoftware in de EU. Parlementsleden roepen op tot beter onderzoek naar spywaresoftware als Pegasus van NSO Group, en willen duidelijkere afspraken over de inzet van dergelijke software.

Europees Parlement wil inzet spyware strenger reguleren image

Een grote meerderheid van het Europees Parlement stemde deze week voor strenger toezicht op het gebruik van spyware. De stemming volgde kort op de prestatie van de bevindingen van een onderzoekscommissie die zich over het misbruik van dergelijke software heeft gebogen.

'Rechten en vrijheden van burgers in gevaar gekomen'

Spyware wordt door verschillende EU-lidstaten ingezet voor het monitoren van verdachten van criminele activiteiten. In enkele lidstaten is echter misbruik gemaakt van dergelijke software, waarbij volgens de onderzoekscommissie rechten en vrijheden van burgers in gevaar zijn gekomen.

Het Europees Parlement wil naar aanleiding van het onderzoek het gebruik van spyware strenger reguleren. Zo zou het gebruik van de software alleen nog in uitzonderlijke gevallen moeten zijn toegestaan. In dat geval moet onder meer het doel van de inzet vooraf worden bepaald. Ook moet het gebruik tot een specifieke periode worden beperkt en moet worden vastgelegd welke periode dat is.

Wie doelwit is geweest van spyware, moet daarnaast hierover geïnformeerd worden. Dat geldt ook indien individuen in beeld zijn gekomen bij toezicht met behulp van spyware op derden.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!