Wouter Hoeffnagel - 19 juni 2023

Politie gaat internationale samenwerking aan rond preventie cybercrime

Deze week vond de kick-off plaats van InterCOP (International Cyber Offender Prevention Netwerk). Het gaat om een samenwerkingsverband tussen daderpreventieteams uit 27 landen en heeft als doel cybercrime te voorkomen en verstoren.

Politie gaat internationale samenwerking aan rond preventie cybercrime image

De lancering van InterCOP vond plaats op een conferentie in het Portugese Lissabon georganiseerd door het Cyber Offender Prevention Squad (COPS) van de Landelijke Eenheid. COPS gaat de komende drie jaar samen met collega's uit het Verenigd Koninkrijk, Finland, Zweden en Portugal leidinggeven aan InterCOP. Om de nieuwe samenwerking kracht bij te zetten, is vandaag (15 juni) uitgeroepen tot jaarlijkse ‘Cyber Offender Prevention Day’.

re_B00TCMP en Hack_Right

De bij InterCOP aangesloten landen gaan samenwerken aan het opstellen van betere daderprofielen en het starten met pilots met bekende interventies als re_B00TCMP en Hack_Right. re_B00tcamp heeft als doel IT-talent te behouden en te voorkomen dat jongeren zich schuldig maken aan cybercrime. Indien dat toch gebeurd, kunnen daders die voor het eerst in aanraking komen met justitie de alternatieve interventie Hack_Right volgen.

Ook gaat InterCOP nieuwe interventies opstarten en nauwer samenwerken met zowel publieke als private organisaties. In Nederland zijn dit bijvoorbeeld gaming-industrie, cybersecurityorganisaties en diverse overheidspartners.

Van ECOP naar InterCOP

InterCOP heette eerder ECOP en was een Europees initiatief. Op basis van interesse uit niet-Europese landen als Verenigde Staten, Brazilië, Canada, Japan en Australië is het initiatief echter omgedoopt tot InterCOP.

"We zien dat na een initiële aarzeling, daderpreventie nu internationaal omarmd wordt. Waar één cyberdader een enorme impact kan hebben, heeft het stoppen van die dader dat ook. Cyberdaders zijn jonger, hebben een gewilde skill-set en zijn in eerste instantie vaak nog niet uit op financieel gewin. Experimenterende hackers komen online doorgaans geen politieagenten tegen voor een waarschuwing of correctie. Totdat het te laat is. Met InterCOP willen we daar verandering in brengen", aldus Floor Jansen, teamleider van COPS.

Cyber Future Event Zahier Madhar BW Gartner BW tm 02-11-2024
Cyber Future Event Maikel Rollman BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!