Redactie - 22 juni 2023

'Westerse onderdelen in Russische raketten aangetroffen'

Russische raketten bevatten onderdelen die zijn geproduceerd door Europese, Amerikaanse en Japanse bedrijven. Het gaat ook om Nederlandse partijen; onder meer het in Nederland gevestigde Nexperia wordt genoemd.

'Westerse onderdelen in Russische raketten aangetroffen' image

Dit meldt de Oekraïense nieuwssite The Kyiv Independent, dat zich baseert op een intern document dat naar verluid is gedeeld met ambassadeurs van G7-landen. Oekraïne waarschuwt in het document dat Rusland de productie van langeafstandsraketten in 2023 kan opvoeren, ondanks sancties die door Westerse landen zijn ingesteld. Want deze sancties zorgen er in de praktijk niet voor dat Westerse chips hun weg niet meer vinden naar Rusland.

De Oekraïense regering vermoedt volgens een anonieme bron die The Kyiv Independent citeert dat veel onderdelen begin 2023 naar Rusland zijn verscheept. Op dat moment waren al sancties van kracht die dit moesten voorkomen. De Oekraïense regering wil dan ook dat Westerse regeringen het naleven van de sancties beter afdwingen.

Westerse technologie die gevonden zijn in Russische raketten zijn onder andere van Texas Instruments, XILINX, AMD, Integrated Device Technology, Altera (a subsidiary of Intel), en Cypress Technologies (a subsidiary of Infineon).

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!