Witold Kepinski - 26 juni 2023

TU Delft heeft een nieuwe supercomputer

Fujitsu, speler in High Performance Computing (HPC) systemen, en NetApp, een cloudgedreven, datacentrisch softwarebedrijf, hebben de TU Delft geholpen bij het lanceren van een nieuwe supercomputer. Naar verluidt ook Schneider Electric.

TU Delft heeft een nieuwe supercomputer image

Deze computer, met de naam DelftBlue, is maar liefst 85 procent sneller dan de vorige HPC infrastructuur van de TU Delft en staat hiermee op nummer 250 van de 500 snelste supercomputers ter wereld. DelftBlue behaalt een snelheid van twee petaflops, wat gelijk staat aan een miljoen keer een miljard berekeningen per seconde.

Deze rekenkracht is nodig omdat er binnen de TU Delft gewerkt wordt met AI, big data en simulaties die dit allemaal vereisen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar het effect van wolken op de temperatuur op aarde. Hoe wolken zonlicht blokkeren en hoe ze warmte vasthouden zijn vragen waar de studenten antwoord op proberen te krijgen aan de hand van modellen en simulaties. Alleen al voor de wolkensimulatie is meer dan 760 terabyte nodig. Dat is ontzettend veel data die alleen door een supercomputer verwerkt kan worden.

Om de HPC prestaties te verbeteren en een efficiëntieslag te maken, begon de TU Delft in 2021 aan een project om de vijftien losse HPC clusters, die gebruikt werden door verschillende afdelingen en onderzoeksgroepen, samen te voegen tot een grote cluster. Hiervoor nam de universiteit Fujitsu en NetApp in de arm. Fujitsu heeft voor dit grootse project de vijftien kleine en geïsoleerde HPC clusters samengevoegd tot één HPC cluster, die de naam DelftBlue heeft gekregen. NetApp verzorgde op zijn beurt het opslagsysteem en biedt een eenvoudige te beheren HPC storage oplossing die ook makkelijk prestatie en capaciteit kan schalen naar behoefte.

Niet alleen zijn de HPC prestaties van de TU Delft verbeterd, ook kunnen nu honderden gebruikers tegelijkertijd gebruik maken van de supercomputer. Zo hoeven studenten en promovendi niet langer meer te wachten op toestemming om aan de slag te gaan met het testen van hun modellen op een externe supercomputer. Naast verbeteringen als het makkelijk opschalen van capaciteit en een beschikbarheid van 99,9999 procent, biedt de nieuwe infrastructuur de mogelijkheid om meerdere complexe simulaties naast elkaar te draaien zonder enige limitaties. Hierdoor kan de universiteit verder gaan in nieuwe onderzoeksgebieden zoals AI, menselijke samenleving en de effecten van klimaatverandering.

“Een van de doelen van de TU Delft is het werken aan een betere, duurzame toekomst. De uitdagingen waar we voor staan worden steeds complexer. Daarom hebben we enorme rekenkracht nodig. Met de hulp van Fujitsu en NetApp hebben we onze nieuwe supercomputer DelftBlue gerealiseerd, die ons in staat stelt om op een veel eenvoudigere manier complexe problemen op te lossen. Vraagstukken over duurzame energie, klimaatverandering en voedselproductie kunnen we met DelftBlue beter in beeld brengen en zo oplossingen creëren.” zegt Kees Vuik, hoogleraar Numerical Analysis bij TU Delft en wetenschappelijk directeur van de Delft High Performance Computing Centre (DHPC).

DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW
Gamma 06/01/2025 t/m 12/01//2025 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!