Zeven bedrijven melden zich bij Europese Commissie met oog op DMA
Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft en Samsung hebben zich bij de Europese Commissie gemeld met het oog op de Digital Markets Act (DMA). De organisaties vallen vermoedelijk onder deze Europese wetgeving, die voor eerlijke concurrentie en betere bescherming van gebruikers moet zorgen.
De Europese Commissie stelt op uiterlijk 6 september vast welke bedrijven onder de DMA vallen. Dit hoeven niet alleen partijen te zijn die zichzelf bij de Europese Commissie hebben gemeld; ook andere bedrijven kunnen worden geïdentificeerd.
Poortwachters
De DMA is van invloed op alle internetplatforms met minimaal 45 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in Europa en een beurswaarde van tenminste 75 miljard euro. Zij kregen de oproep zich bij de Europese Commissie te melden. De partijen worden ook wel gezien als 'poortwachter'.
De wetgeving bepaalt onder meer dat gebruikers voortaan voorgeïnstalleerde apps op hun smartphone moeten kunnen verwijderen. Dit is op dit moment vaak niet het geval. Ook mogen bedrijven niet langer eigen diensten voorrang geven op hun producten. Denk hierbij aan een webbrowser of andere software die als standaardsoftware is ingesteld.
Interoperabiliteit
Daarnaast brengt de wetgeving verplichtingen met zich mee omtrent de interoperabiliteit van chatdiensten. Gebruikers van verschillende diensten moeten in de toekomst met elkaar kunnen communiceren.
Ook moet de privacy van gebruikers beter zijn afgeschermd. Bedrijven mogen alleen nog data van verschillende platforms combineren indien de gebruiker daarvoor expliciet toestemming geeft. Dat geldt ook voor bedrijven die onder hetzelfde moederbedrijf vallen.
Boetes
Wie zich niet aan de wetgeving houdt kan een boete van maximaal 10 procent van de wereldwijde omzet opgelegd krijgen. Indien een bedrijf opnieuw de fout ingaat kan de boete oplopen tot twintig procent van de omzet.