Wouter Hoeffnagel - 18 juli 2023

IBM Nederland stapt naar de rechter vanwege beloningsbeleid

De ondernemingsraad (or) van IBM stemt niet in met het beloningsbeleid voor 2023. IBM Nederland is daarom naar de kantonrechter gestapt met een verzoek voor een vervangende instemming. De zaak dient op woensdag 19 juli bij de rechtbank in Amsterdam.

IBM Nederland stapt naar de rechter vanwege beloningsbeleid image

De zaak draait om de beloningen die IBM wil hanteren voor personeel. De helft van de werknemers zou dit jaar op basis van dit systeem maximaal 1 procent loon erbij krijgen. Alleen de best presterende werknemers gaan er meer vanuit. Hierover is onvrede ontstaan.

Winner takes all-cultuur

Martin Vuyk, voorzitter van de or van IBM Nederland, zegt tegen AG Connect dat binnen IBM een 'winner takes all'-cultuur heerst, waarbij de zogeheten 'goudhaantjes' het meest worden beloond. Deze groep krijgt een salarisverhoging van 8 tot 10%. "De mensen die ervoor zorgen dat die haantjes kunnen scoren, worden afgescheept met 1 à 2%. En dat terwijl IBM zijn prijzen wel gewoon met de inflatie heeft verhoogd. De meeste klanten hebben prijsverhogingen gezien van minstens 10%, of gaan dat nog krijgen", zegt Vuyk tegen de nieuwswebsite. "Waar blijft dat geld?"

In gesprek over ander beloningsbeleid

Vakbond De Unie verzocht vorige week algemeen directeur Johan Heij van IBM om in gesprek te gaan met vakbonden en afspraken te maken over een ander beloningsbeleid. Vakbond stelt echter dat IBM geen afspraken wil maken met vakbonden en wil hierin verandering. "Het is bekend dat IBM in Nederland liever geen afspraken meer met vakbonden maakt. Daar heeft IBM nooit een geheim van gemaakt. Maar dat moet wat ons betreft veranderen. We hebben IBM laten weten uiterlijk deze week een reactie te willen ontvangen op ons verzoek", schrijft De Unie.

Huug Brinkers van De Unie meldt dat de vakbond de onvrede van werknemers terugziet in het aantal aanmeldingen vanuit IBM-werknemers. Zo'n 40% van de werknemers van IBM zouden inmiddels lid zijn van een vakbond.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!