Philips ziet herstel in tweede kwartaal
De afgelopen twee jaar zat Philips in een hoek waar het een aantal flinke klappen te verduren kreeg. 'Apneu-gate' heeft het bedrijf in die periode de nodige financiële én imagoschade opgeleverd. Vandaag presenteerde het bedrijf weer eens ietwat rooskleurigere resultaten.
Over het tweede kwartaal van 2023 zag Philips haar omzet flink stijgen, naar 4,5 miljard euro. Vergeleken met een jaar geleden was dat een stijging van negen procent. Ook het onderliggende bedrijfsresultaat steeg fors, van 216 miljoen euro vorig jaar, naar 453 miljoen in Q2 van dit jaar.
Omzet- en winstverwachting
Doordat Philips in het tweede kwartaal betere resultaten dan verwacht heeft behaald, heeft het bedrijf besloten zowel de omzet- als winstverwachting voor 2023 naar boven bij te stellen. Philips rekent nu met een omzetstijging van vijf procent en een winstmarge, gebaseerd op het aangepaste bedrijfsresultaat, van tien procent.
Die goede resultaten zijn deels te danken aan het feit dat Philips het afgelopen jaar hard gewerkt heeft aan het versterken van de toeleveringsketen. Door de chiptekorten kon het bedrijf vorig jaar niet alle orders afleveren. Inmiddels ziet Philips weer stijgende verkopen bij alle onderdelen en in alle gebieden.
Toch moet Philips de komende jaren nog flink aan de bak. Het bedrijf wil de kosten verder omlaag brengen om zo de concurrentie beter het hoofd te kunnen bieden en de organisatie toekomstbestendig te maken. Dit betekent dat er nog flink gereorganiseerd gaat worden. Daarbij zullen in totaal uiteindelijk 10.000 banen verdwijnen. Volgens Philips is twee derde van die doelstelling inmiddels al bereikt.
Half miljard gereserveerd voor 'apneu-gate'
Het grootste pijndossier waar Philips de afgelopen jaren mee kampt, is dat van de ondeugdelijke apneuapparaten. Sinds 2021 heeft het bedrijf miljoenen van die apparaten moeten terugroepen voor reparatie of vervanging. Dat kostte al vele miljoenen, maar de schadeclaims, zeker die uit de VS, kunnen Philips nog veel meer pijn doen. Het bedrijf heeft daarvoor inmiddels een bedrag van meer dan een half miljard gereserveerd. Of dat genoeg is, zal moeten blijken.