Wouter Hoeffnagel - 02 augustus 2023

Contractant van FBI blijkt verboden spyware te hebben ingezet

De Amerikaanse FBI blijkt indirect verboden spionagesoftware van het bedrijf NSO Group te hebben gebruikt. Een contractant van de FBI blijkt deze software te hebben gebruikt.

Contractant van FBI blijkt verboden spyware te hebben ingezet image

Dit blijkt uit een onderzoek van de FBI dat is opgezet na berichtgeving van The New York Times in april. Het Amerikaanse dagblad meldde toen dat een Amerikaans overheidsorgaan de Landmark-spionagesoftware van NSO Group, die toen net was verboden, had aangeschaft.

FBI: 'We zijn voorgelogen'

The New York Times meldt nu dat een contractant van de FBI de software gebruikte in naam van de Amerikaanse opsporingsinstantie. Het gaat hierbij om Riva Networks. Het bedrijf zou de FBI hebben voorgelogen over het gebruik van de software. Het contract met het bedrijf is dan ook ontbonden.

De software zou door Riva Networks onder meer zijn ingezet voor het opsporen van Mexicaanse drugssmokkelaars en voortvluchtigen. De FBI meldt niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat zijn contractant deze software gebruikte.

Weinig bekend over Riva Networks

Opvallend is dat de website van Riva Networks inmiddels niet meer bereikbaar is. Over het bedrijf is maar weinig bekend. The New York Times ging langs bij het adres waar de organisatie zou zijn gevestigd. De persoon die het dagblad hier echter te woord stond stelt niets te weten over het bedrijf.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!