Aantal cyberaanvallen op overheid, publieke sector groeit 40 procent
Het aantal cyberaanvallen gericht op overheidsinstellingen en de publieke sector is de afgelopen maanden met 40 procent toegenomen. Dat blijkt uit het meest recente 'Global Threat Intelligence' kwartaalrapport van BlackBerry. Het rapport stelt ook dat de AI-gestuurde cyberbeveiligingsoplossingen van BlackBerry tussen maart en mei 2023 in totaal 55.000 individuele aanvallen gestopt hebben.
"Overheden en publieke diensten, zoals openbaar vervoer, scholen en non-profitorganisaties, vormen een interessant doelwit voor cybercriminelen", licht Ismael Valenzuela, Vice President bij Threat Research and Intelligence bij BlackBerry, de onderzoeksresultaten toe. "Deze criminelen richten meestal maximale schade aan, omdat deze sectoren vaak slecht beveiligd zijn."
Met hun vaak beperkte middelen en niet toereikende cyberbeveiligingsprogramma's hebben deze organisaties moeite om zich te verdedigen tegen de tweeledige dreigingen van cybercriminelen, vervolgt Valenzuela. "Om de vitale diensten van deze organisaties en daarbij ook de basis waarop onze samenleving steunt te beschermen, is het van groot belang dat ze hun beveiligingsstrategieën goed inrichten én versterken."
Zorg belangrijk doelwit
Andere bevindingen uit het kwartaalrapport zijn:
- Toename in cyberaanvallen per minuut: in de periode van 1 maart tot en met 31 mei 2023 heeft BlackBerry ruim 1,5 miljoen aanvallen gestopt. Cybercriminelen zetten daarentegen gemiddeld 1,7 nieuwe malware-samples per minuut in, een stijging van 13 procent ten opzichte van het gemiddelde van 1,5 nieuwe samples per minuut in het vorig kwartaal (december 2022 – februari 2023). De conclusie is dat aanvallers hun middelen aanpassen om verdedigingsmaatregelen te omzeilen.
- Gezondheidszorg en financiële dienstverlening zijn het vaakst doelwit: de gezondheidszorg is een belangrijk doelwit voor cybercriminelen vanwege de waardevolle data en cruciale dienstverlening. BlackBerry heeft de afgelopen 90 dagen ruim 109.922 aanvallen in de zorgsector tegengehouden. Aangezien ransomware-groepen deze sectoren blijven aanvallen om informatie te stelen, geeft het rapport inzicht in het belang van het beveiligen van patiëntgegevens en ervoor te zorgen dat essentiële medische diensten geleverd kunnen worden.
- Mobiele malware in opmars: financiële dienstverleners hebben te maken met hardnekkige dreigingen via smartphones-georiënteerde malware, ransomware-aanvallen en de toename van malware voor mobiel bankieren. Het onderzoek beschrijft de uitdagingen op het gebied van cyberveiligheid voor de financiële sector nu criminelen misbruik maken van het feit dat online bankieren zo populair is.
Kijk hier voor het hele rapport.