Witold Kepinski - 14 augustus 2023

Capgemini ziet omzet en winst stijgen

Capgemini zag zijn omzet in het eerste halfjaar van 2023 met 6,9 procent stijgen naar 11,426 miljard euro. De nettowinst steeg naar 809 miljoen euro.

Capgemini ziet omzet en winst stijgen image

Aiman ​​Ezzat, Chief Executive Officer van de Capgemini Group, meldt over de cijfers: “De groep heeft in de eerste helft opnieuw een solide prestatie geleverd. In een zwakkere economische omgeving hebben we, zoals verwacht, een omzetgroei van 7,9% gerealiseerd tegen constante wisselkoersen en een verbetering van de operationele marge. Met deze resultaten behoren we tot de leiders in onze branche.

Dankzij een sterke strategische positionering blijven we marktaandeel winnen terwijl we onze klanten begeleiden in hun transitie naar een digitale en duurzame economie.

Ik ben ervan overtuigd dat generatieve AI een grote rol gaat spelen in deze transitie. De Groep zal € 2 miljard investeren in kunstmatige intelligentie om zijn leiderschap op te bouwen in deze baanbrekende technologie, die op verantwoorde, betrouwbare en duurzame wijze moet worden ingezet. We ontwikkelen een portfolio van branchespecifieke aanbiedingen en sluiten strategische partnerschappen, met name met Google Cloud en Microsoft, terwijl we het grootste deel van ons personeel trainen via onze Data & AI Campus om de kracht van generatieve AI volledig te benutten in onze activiteiten. We hebben veel klantprojecten lopen, een sterke pijplijn en zijn van plan om de data- en AI-teams in de komende drie jaar te verdubbelen tot 60.000.

We bevestigen al onze aan het begin van het jaar aangekondigde doelstellingen voor 2023 voor omzetgroei, verbetering van de operationele marge en vrije kasstroom.”

Overzicht

Capgemini genereerde in H1 2023 een omzet van € 11.426 miljoen, een stijging van +6,9% op gerapporteerde basis en +7,9% tegen constante wisselkoersen. De organische groei * (dwz exclusief de impact van wisselkoersschommelingen en wijzigingen in de Groepsomvang) is +7,3%.

Na twee jaar van recordgroei leidde de meer uitdagende macro-economische omgeving tot een vertraging in lijn met de verwachtingen van de Groep. De groei van Capgemini was in het tweede kwartaal daarom lager dan in het eerste, met +5,2% tegen constante wisselkoersen en +4,7% op organische basis, ondanks een bijzonder veeleisende vergelijkingsbasis (groei tegen constante wisselkoersen van +19,3% in Q2 2022 ).

Deze prestatie is te danken aan het goede momentum in Capgemini's diensten met hoge toegevoegde waarde, met name op het gebied van Intelligent Industry, evenals in activiteiten die worden aangestuurd door Cloud, Data & Artificial Intelligence, die de basis vormen van de grote digitale transformatieprojecten van klanten van de Groep.

Boekingen bedroegen € 11.968 miljoen in de eerste helft van 2023. Gezien de bijzonder veeleisende vergelijkingsbasis, met een groei van +22% in H1 2022, betekent dit een stijging van +4% bij constante wisselkoersen. De book-to-bill ratio is 1,05 voor H1, een weerspiegeling van het aanhoudend sterke commerciële momentum.

De bedrijfsmarge * bedraagt ​​€ 1.413 miljoen, of 12,4% van de omzet, een stijging van +9% of +20 basispunten op jaarbasis. In lijn met de verwachtingen van de Groep compenseerde de verschuiving in de projectmix naar meer innovatieve en waardecreërende aanbiedingen ruimschoots de hogere operationele kostenbasis.

Andere bedrijfsopbrengsten en -kosten vertegenwoordigen een nettokost van € 262 miljoen, een stijging van € 29 miljoen jaar-op-jaar.

Het bedrijfsresultaat van Capgemini stijgt daarmee met +8% naar € 1.151 miljoen, ofwel 10,1% van de omzet.

De netto financiële kosten bedragen € 22 miljoen, een daling van € 49 miljoen ten opzichte van H1 2022.

De belastinglast bedraagt ​​€ 313 miljoen. Het effectieve belastingtarief is 27,8% in H1 2023, vergeleken met 29,9% in H1 2022 (exclusief belastingkosten in verband met de impact van de Amerikaanse belastinghervorming [2] ).

Rekening houdend met het aandeel in de winst van geassocieerde deelnemingen en minderheidsbelangen voor -€ 7 miljoen, is het aandeel van de Groep in de nettowinst met +21% jaar-op-jaar gestegen tot € 809 miljoen voor de eerste zes maanden van 2023. Gewone winst per aandeel steeg ook jaar op jaar met +20% tot € 4,70. De genormaliseerde winst per aandeel * bedroeg € 5,80, vergeleken met € 4,87 in H1 2022 en € 5,03 exclusief belastingkosten in verband met de impact van de belastinghervorming in de VS.

Eindelijk, zoals verwacht, organische vrije kasstroom* productie was negatief voor de eerste helft van 2023, op -€ 53 miljoen.

ACTIVITEITEN PER REGIO

De regio Verenigd Koninkrijk en Ierland (12% van de groepsomzet in H1 2023) rapporteerde een robuuste groei van +12,0% tegen constante wisselkoersen. Deze prestatie was voornamelijk te danken aan de publieke sector en productie,

Sectoren consumentengoederen en detailhandel en financiële dienstverlening. De operationele marge blijft op hetzelfde hoge niveau als in H1 2022, namelijk 18,4%.

De regio Rest van Europa (30% van de groepsomzet) bleef zeer dynamisch, met een groei van +11,4% tegen constante wisselkoersen. Dit was vooral te danken aan de productie en de publieke sector, terwijl financiële dienstverlening, TMT (telecom, media en technologie) en energie en nutsbedrijven het goed bleven doen. De operationele marge steeg met 70 basispunten tot 10,5%.

Frankrijk (20% van de groepsomzet) rapporteerde een omzetgroei van +9,2% tegen constante wisselkoersen, voornamelijk gedreven door sterke groei in Manufacturing, naast aanhoudende groei in Financial Services, Consumer Goods & Retail en Public Sector. De operationele marge verbeterde met 40 basispunten op jaarbasis tot 11,1%.

De omzet in Noord-Amerika (29% van de groepsomzet) rapporteerde een gematigde groei van +3,0% tegen constante wisselkoersen. De productie- en dienstensectoren bleven veerkrachtig. Daarentegen rapporteerde de financiële dienstverlening een beperkte groei, terwijl de sectoren TMT en Consumer Goods & Retail licht krompen. De operationele marge bedroeg 15,2%, vergeleken met 15,5% in de eerste helft van 2022.

Ten slotte stegen de opbrengsten in Azië-Pacific en Latijns-Amerika (9% van de opbrengsten van de Groep) met +4,8% tegen constante wisselkoersen. Deze groei werd uitsluitend gedreven door het momentum van de regio Azië-Pacific - nu in wezen organisch - dat werd aangewakkerd door de sectoren productie, consumptiegoederen en detailhandel en financiële dienstverlening. De regio rapporteerde een operationele marge van 10,2%, een stijging ten opzichte van 9,7% in H1 2022.

WERKZAAMHEDEN PER BEDRIJF

Strategy & Transformation services (8% van de totale omzet van de Groep* in H1 2023) boekte een groei van de totale omzet van +12,2% tegen constante wisselkoersen in vergelijking met H1 2022. Dit aanhoudend aanhoudende momentum weerspiegelt het belang dat Groepsklanten hechten aan de meest strategische en waardecreërende projecten.

Applications & Technology Services (63% van de groepsomzet en de kernactiviteit van Capgemini) boekte een solide groei van de totale omzet van +8,1% tegen constante wisselkoersen.

Ten slotte stegen de totale inkomsten van Operations & Engineering (29% van de groepsomzet) met +6,1% tegen constante wisselkoersen.

BEDRIJFSACTIVITEITEN IN KW2 2023

De prestaties van Capgemini in het tweede kwartaal van 2023 waren een voortzetting van de trends die sinds het begin van het jaar werden waargenomen, en verlengden zoals verwacht de geleidelijke vertraging die in het voorgaande kwartaal begon. De groepsomzet bedroeg in totaal € 5.697 miljoen, een stijging van +5,2% bij constante wisselkoersen en +4,7% gecorrigeerd voor de impact van de groep en wisselkoersen.

Het momentum bleef robuust in de regio's het Verenigd Koninkrijk en Ierland en de Rest van Europa in het tweede kwartaal, met een constante omzetgroei in wisselkoersen van respectievelijk +10,2% en +9,0%, ondersteund door sterke groei in de productiesector en de publieke sector. De activiteit bleef goed in Frankrijk, met een omzetstijging van +6,2%, mede ondersteund door de dynamische productiesector. Net als in het vorige kwartaal was de vertraging in Noord-Amerika sterker dan op groepsniveau. De inkomsten in de regio waren stabiel tegen constante wisselkoersen in het tweede kwartaal van 2022, afgestraft door de krimp in de sectoren Consumer Goods & Retail en TMT, evenals een duidelijke vertraging in Financial Services. Ten slotte stegen de opbrengsten in de regio Azië-Pacific en Latijns-Amerika licht met +1,4%.

Boekingen bedroegen € 6.101 miljoen in het tweede kwartaal. Gezien de bijzonder veeleisende vergelijkingsbasis betekent dit een stijging van +1% bij constante wisselkoersen. De book-to-bill ratio van 1,07 ligt boven het gemiddelde van vorig jaar voor een tweede kwartaal.

AANTAL

Op 30 juni 2023 bedroeg het totale personeelsbestand van de Groep 349.500, een lichte daling van -1% op jaarbasis. Het "onshore" personeelsbestand groeide echter met +3% tot 148.300 medewerkers, terwijl het "offshore" personeelsbestand met -3% kromp tot 201.200 medewerkers, ofwel 58% van het totale personeelsbestand.

BALANS

De balansstructuur van Capgemini was in H1 2023 relatief ongewijzigd.

Op 30 juni 2023 had de Groep geldmiddelen en kasequivalenten en kasbeheeractiva van € 3,8 miljard. Na rekening te hebben gehouden met leningen van € 7,0 miljard, bedraagt ​​de nettoschuld * van Capgemini € 3,2 miljard op 30 juni 2023, vergeleken met € 4,1 miljard op 30 juni 2022 en € 2,6 miljard op 31 december 2022.

Op basis van haar solide kaspositie loste de Groep haar obligatielening van € 1,0 miljard, uitgegeven in juli 2015 na de afsluiting van H1, op 3 juli 2023 volledig en op de vervaldag af.

VOORUITZICHTEN

De financiële doelstellingen van de Groep voor 2023 zijn:

  • Omzetgroei van +4% tot +7% bij constante wisselkoersen;
  • Operationele marge van 13,0% tot 13,2%;
  • Organische vrije kasstroom van circa € 1,8 miljard.

De anorganische bijdrage aan de groei moet 0,5 punt zijn aan de onderkant van het doelbereik en 1,0 punt aan de bovenkant.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!