Witold Kepinski - 24 augustus 2023

Channel Partners nemen 70% van IT-uitgaven voor hun rekening

Volgens nieuw onderzoek van toonaangevende analisten bij Canalys zal de wereldwijde totale adresseerbare IT-markt naar verwachting met 3,5% groeien tot 4,7 biljoen dollar dit jaar, ondanks voorzichtige uitgaven als gevolg van aanhoudende economische problemen. Door partners geleverde IT-technologieën en -diensten zullen in 2023 de 3,4 biljoen dollar overschrijden, goed voor meer dan 70% van de mondiale totale adresseerbare IT-markt.

Channel Partners nemen 70% van IT-uitgaven voor hun rekening image

De uitgaven in Noord-Amerika zullen dit jaar met 2,8% groeien, tegen 8,5% in 2022, tot 37,7% van de totale bereikbare markt. De vertraging van de investeringsuitgaven van cloud service providers in de eerste helft van het jaar en een daling van de uitgaven voor telecommunicatiediensten zijn sleutelfactoren. Er wordt verwacht dat Azië-Pacific in 2023 met 4,5% zal groeien, EMEA met 3,4% en Latijns-Amerika met 3,0%.

Wereldwijde totaal adresseerbare IT-marktvoorspelling 2023

“De technologische megatrends op de lange termijn zullen in 2023 groeimogelijkheden blijven bieden voor zowel leveranciers als kanaalpartners”, zegt Matthew Ball, hoofdanalist bij Canalys. “Digitale transformatie, cyberveiligheid, compliance, duurzaamheid en de opkomst van generatieve AI zullen de betrokkenheid van IT-diensten, de adoptie van nieuwe software en het vernieuwen van de infrastructuur ondersteunen. Maar er zijn nog steeds grote tegenwinden waar de sector mee te maken krijgt. De dreiging van een recessie, stijgende rentetarieven, hoge inflatie, handelsgeschillen en extreme weersomstandigheden zullen veel ontwrichting blijven veroorzaken en het vertrouwen aantasten.”

Noord-Amerika is goed voor 38 procent van de totale IT-uitgaven

Uit het laatste onderzoek blijkt dat cyberbeveiliging een belangrijke groeimogelijkheid zal blijven, met een stijging van 11,1% tot 79 miljard dollar. Dit weerspiegelt de toegenomen vraag naar het beveiligen van gegevens, systemen en mensen tegen toenemende bedreigingen. De netwerkinfrastructuur zal recordhoogten bereiken, nu de orderachterstanden voor campusswitches en Wi-Fi 6/6e-toegangspunten de uitgaven met 13,9% doen stijgen tot 72 miljard dollar. Prijsstijgingen, verlengingen en de upselling van abonnementen zullen de uitgaven voor cloudapplicatiesoftware met 19,3% doen stijgen tot 215 miljard dollar. Optimalisatie van de publieke clouduitgaven, cybersecurity-transformatie en zakelijke adoptie van generatieve AI zullen verdere adviesmogelijkheden creëren en ertoe bijdragen dat de uitgaven voor IT-diensten met 7,5% toenemen tot 1,5 biljoen dollar. Alleen al beheerde IT-diensten zullen een business van een half biljoen dollar worden.

Aan de andere kant wordt verwacht dat de verkoop van servers, opslag- en clientapparaten negatief of vlak zal groeien na de sterke stijging van de vraag, aangewakkerd door de versnelde uitbouw van datacenters door cloudserviceproviders en het inschakelen van externe medewerkers tijdens de COVID-19-pandemie. Maar AI-servers zullen een lichtpuntje zijn.

Wereldwijde totaal adresseerbare IT-markt 2023

Canalys onthult dat door partners geleverde IT-technologieën en -diensten in 2023 een waarde van 3,4 biljoen dollar zullen bereiken, wat meer dan 70% van het totaal zal uitmaken. Over het geheel genomen zullen de IT-uitgaven via partners met 3,7% groeien en daarmee de directe uitgaven tussen klanten en leveranciers overtreffen. “Er ligt een opwindende toekomst voor deze sector in het verschiet,” voegde Ball eraan toe. “We kijken naar een sector die de komende tien jaar bijna in omvang zal verdubbelen, en een ecosysteem van honderdduizenden leveranciers en miljoenen kanaalpartners. Gezien het belang van het kanaal zal het succes van leveranciers steeds meer afhangen van hun wederverkoop-, co-verkoop-, co-marketing-, co-retentie-, co-ontwikkelings- en co-innovatiestrategieën.”

Ondanks economische zorgen die leiden tot meer toezicht op de IT-uitgaven in de eerste helft van 2023, zijn er vroege tekenen van een aantrekkende vraag en een geleidelijke versoepeling van de budgettaire beperkingen voor de tweede helft. Verwacht wordt dat de groei van de sector volgend jaar zal herstellen, aangewakkerd doordat bedrijven en overheden over de hele wereld hun investeringen in technologische vernieuwing zullen versnellen en door zullen gaan met uitgestelde projecten en nieuwe initiatieven. De eerste prognoses voor 2024 verwachten een robuustere groei van in totaal 6,9%, waarbij de IT-uitgaven voor het eerst de grens van 5,0 biljoen dollar zullen bereiken .

“Dieper ingaan op deze cijfers is essentieel voor leiders in de sector en besluitvormers om de implicaties voor hun bedrijven te begrijpen en een beter inzicht te krijgen in hun totale adresseerbare, bruikbare en bruikbare markten”, aldus Ball. “Dit uitgebreide inzicht in de marktdynamiek vormt de kern van onze aanpak bij Canalys.”

Om de verkenning van de marktdynamiek door IT-leveranciers verder te ondersteunen, heeft Canalys een interactief dashboard gelanceerd dat gedetailleerde inzichten biedt in de totale adresseerbare IT-markt per technologiecategorie, land, kanaal en omvang van de eindklant, waardoor gebruikers hun kijk op de markt kunnen aanpassen.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!