Wouter Hoeffnagel - 30 augustus 2023

VEH: Snel crisisteam nodig na lek bij Kadaster

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en het Kadaster met spoed een crisisteam oprichten om de privacy van huiseigenaren te waarborgen na het datalek bij het Kadaster. Door dit lek zijn gegevens van miljoenen huiseigenaren eenvoudig in te zien.

VEH: Snel crisisteam nodig na lek bij Kadaster image

Het lek zit in een database waarin persoonsgegevens van woningeigenaren staan opgeslagen. Iedere burgers kan in het systeem zoeken op adres. Bevoegden kunnen echter ook zoeken op naam. Zij krijgen in dit geval het adres te zien van een pand dat op naam van deze persoon staat. In de praktijk blijkt dit systeem echter al jaren niet goed beveiligd. RTL Nieuws meldde toegang te hebben verkregen tot dit besloten deel van het Kadaster.

'Lek al in 2018 aangetoond'

De vereniging wijst erop in 2018 al te hebben aangetoond dat iedereen via het Kadaster aan vertrouwelijke persoonsgegevens kan komen. Onderzoek van RTL Nieuws toont aan dat dit nog altijd het geval is, stelt VEH. "De afgelopen jaren namen het Kadaster en de politiek nauwelijks maatregelen om de privacy van huiseigenaren beter te beschermen. Zo wordt alleen bij nieuwe woningoverdrachten geen legitimatienummer meer vastgelegd, maar bij de meer dan zes miljoen bestaande adressen zijn deze gegevens nog steeds zichtbaar", schrijft VEH.

VEH wil dat persoonsgegevens alleen nog inzichtelijk zijn voor mensen of organisaties die daarbij een 'gerechtvaardigd belang' hebben. Zij moeten dan aantonen een geldige reden te hebben voor het opvragen van de informatie.

Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024 Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!