Wouter Hoeffnagel - 06 september 2023

'Apple en Microsoft verzetten zich tegen DMA'

Zowel Apple als Microsoft verwachten dat respectievelijk iMessage en zoekmachine Bing door de Europese Commissie worden gedefinieerd als poortwachters onder de Digital Markets Act (DMA). Zij zijn van plan tegen deze beslissing bezwaar aan te tekenen.

'Apple en Microsoft verzetten zich tegen DMA' image

Dit meldt de Financial Times. De Europese Commissie maakt naar verwachting op korte termijn bekend welke bedrijven en bedrijfsonderdelen onder de DMA vallen. Het gaat daarbij om zogeheten poortwachters, bedrijven met minimaal 45 miljoen maandelijks actieve Europese gebruikers.

Bezwaar

Apple stelt dat iMessage minder dan 45 miljoen maandelijks actieve Europese gebruikers telt, en het platform daarom niet onder de DMA valt. Microsoft wijst op het wereldwijde marktaandeel van de zoekmachine Bing, dat uitkomt op ruim 9%. Google bezit tegelijkertijd 83,5% van de markt. In de EU zou het marktaandeel van Bing slechts 3% bedragen.

De DMA is bedoeld om de macht van Big Tech in te perken. De Europese wet stelt allerlei eisen aan poortwachters. Zo moeten zij gebruikers eenvoudig toegang geven tot concurrerende diensten en mogen zij eigen diensten niet bevoordelen. Daarnaast moeten apps die voorgeïnstalleerd worden geleverd door een fabrikant eenvoudig verwijderbaar zijn.

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!